REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
22.2° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Spania: Demonstraţie la Barcelona împotriva unei posibile amnistii pentru separatiştii catalani

Spania: Demonstraţie la Barcelona împotriva unei posibile amnistii pentru separatiştii catalani

A.F. 9 octombrie 2023 | 00:00 147

Mii de oameni au demonstrat duminică la Barcelona împotriva amnistiei pe care stânga o negociază cu partidele catalane separatiste pentru a obţine sprijinul lor indispensabil pentru numirea socialistului Pedro Sanchez în fruntea guvernului spaniol, potrivit AFP.

Spania: Demonstratie la Barcelona impotriva unei posibile amnistii pentru separatistii catalani

Scandând "Nu amnistiei!" şi "Puigdemont în închisoare!" - Carles Puigdemont a fost preşedintele Cataloniei care a condus tentativa eşuată de secesiune din 2017 a acestei regiuni din nord-estul Spaniei -, mulţimea a fluturat steaguri spaniole de-a lungul bulevardului Paseo de Gracia din centrul capitalei catalane.

Mitingul, organizat de platforma anti-separatistă a societăţii civile catalane sub sloganul "Nu în numele meu: nici amnistie, nici autodeterminare", a avut loc în prezenţa liderului Partidului Popular (PP, conservator), Alberto Nunez Feijoo, şi a liderului partidului de extremă dreapta Vox, Santiago Abascal, citează Agerpres.

Atât dreapta, cât şi extrema dreaptă se opun ferm posibilei graţieri a separatiştilor catalani urmăriţi penal pentru participarea lor la evenimentele din 2017, cerută de separatişti în schimbul sprijinului lor pentru învestirea lui Sanchez.

"Nu este o amnistie care vizează reconcilierea, ci exclusiv (obţinerea) preşedinţiei guvernului" Spaniei, a declarat Feijoo, care nu a reuşit săptămâna trecută să devină prim-ministru.

Drept urmare, regele Felipe al VI-lea al Spaniei l-a însărcinat marţi pe Sanchez, care se află la putere din 2018, să candideze pentru nominalizarea pentru această funcţie, deşi partidul său a terminat doar pe locul doi la alegerile legislative din 23 iulie, în spatele PP.

Beneficiind deja de sprijinul extremei stângi, cu care a guvernat în coaliţie din 2020, el are şanse mai mari decât Feijoo să obţină undă verde de la o majoritate absolută a deputaţilor.

Cu toate acestea, Sanchez are nevoie şi de sprijinul partidelor catalane pro-independenţă, cărora le-a promis că va arăta "generozitate".

"O amnistie este ca şi cum ai spune că ceea ce au făcut ei (separatiştii urmăriţi penal - n.r.) a fost legal, şi asta nu este adevărat, este o minciună. Ar fi ca şi cum am spune că actuala Constituţie este nedreaptă şi este o minciună", a declarat Araceli Rodriguez, profesor universitar în vârstă de 53 de ani, în timpul protestului de duminică, purtând o pălărie decorată cu steagul spaniol.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699