REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
21.4° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Spania: Premierul spaniol Pedro Sanchez, huiduit la parada militară de Ziua Naţională

Spania: Premierul spaniol Pedro Sanchez, huiduit la parada militară de Ziua Naţională

A.F. 13 octombrie 2023 | 00:00 329

Premierul spaniol interimar Pedro Sanchez a fost huiduit joi la sosirea la parada militară de la Madrid în cadrul festivităţilor organizate de Ziua Naţională a Spaniei, ceremonie transmisă în direct de televiziunea publică, potrivit AFP.

Spania: Premierul spaniol Pedro Sanchez, huiduit la parada militara de Ziua NationalaPedro Sanchez, foto: (c) Juan Medina / REUTERS

"Trădătorule!", "Spania nu este de vânzare!" au strigat mai multe persoane în timp ce premierul a coborât din maşină şi a aşteptat sosirea regelui Felipe al VI-lea şi a soţiei acestuia.

Alţii au scandat "Fie ca Txapote să voteze pentru tine!", referindu-se la porecla unui fost lider marcant al grupului separatist basc ETA, în prezent desfiinţat, condamnat pentru mai multe delicte.

Huiduielile s-au transformat în aplauze în momentul în care regele a coborât din maşină şi a început să-i salute pe politicienii care îl aşteptau.

Premierul socialist suscită în prezent furia unei părţi a electoratului - în special de dreapta - din cauză că guvernul său minoritar s-a sprijinit pe voturile partidelor separatiste basc şi catalan pentru a adopta unele legi.

Iar pentru a obţine un vot de încredere în parlament pentru a i se încredinţa un nou mandat, Pedro Sanchez are nevoie de voturile partidului catalan pro-independenţă JxCat, care cere amnistierea persoanelor ce fac obiectul unor urmăriri penale în urma tentativei eşuate de secesiune a Cataloniei în 2017.

Spania: Premierul spaniol Pedro Sanchez, huiduit la parada militara de Ziua NationalaRegele Felipe al VI-lea, foto: (c) Juan Medina / REUTERS

Această propunere nemulţumeşte dreapta, care consideră că amnistia nu poate fi folosită ca monedă de schimb pentru a-l menţine la putere pe actualul prim-ministru.

Spania a plonjat în incertitudine politică după alegerile din iulie. Partidul Popular (PP, de dreapta) a obţinut majoritatea voturilor, dar nu suficient pentru a putea forma singur guvernul.

Luna trecută, liderul PP, Alberto Nunez Feijoo, a pierdut un vot parlamentar cheie pentru a fi numit prim-ministru. Regele l-a însărcinat apoi pe Pedro Sanchez să încerce să formeze noul guvern.

Dacă niciun candidat la funcţia de prim-ministru nu va obţine majoritatea până la 27 noiembrie, vor trebui organizate noi alegeri, cel mai probabil în ianuarie.

Ziua Naţională a Spaniei se sărbătoreşte la 12 octombrie, marcând ziua în care Cristofor Columb a ajuns în America în 1492, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Foarte ciudat să stabilești ziua națională la data cînd un criminal de cea mai joasă speță adebarcat pe un tărîm pe care, ei, portughezii, englezii și alte stîrpituri occidentale, cu binecuvîntarea papei, aveau să-l jefuiască la modul cel mai barbar posibil și unde aveau să comită cele mai atroce crime împotriva băștinașilor ...
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699