REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.7° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
25.7° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Spasmele oculare: cum le poți opri

Spasmele oculare: cum le poți opri

A.F. 18 august 2023 | 00:00 681

Spasmele oculare, adica spasmele incontrolabile ale pleoapelor, se rezolvă de obicei de la sine. Cel mai adesea sunt cauzate de stres, alergii sau lipsa somnului. Spasmele oculare apar de obicei la un singur ochi. Pot dura un minut, zile sau săptămâni. Tratamentele la domiciliu pentru a opri contracțiile oculare includ odihnă suficientă, reducerea băuturilor pe bază de cofeină și folosirea unei comprese calde.

Spasmele oculare: cum le poti opri

Luarea unei pauze de la ecrane, scăderea stresului și masarea pleoapelor pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea sau stoparea contracțiilor oculare. Dacă aceste remedii pentru contracțiile oculare nu ajută, se recomandă consultul la oftalmolog, contracțiile oculare se pot datora unei afecțiuni mai grave care necesită tratament. În cazurile cele mai grave, medicamentele prescrise, injecțiile cu botox și intervenția chirurgicală pot fi necesare. În acest articol îți spunem cum pot fi oprite spasmele oculare și când ar trebui să fie consultat medicul specialist. 

Cum poți opri spasmele oculare

Ce să faci dacă ți se zbate ochiul? Uneori, spasmele oculare pot fi adesea tratate acasă. Iată cum:

Redu stresul

Stresul este o cauză comună a contracțiilor oculare, așadar tehnicile de gestionare a stresului te pot ajuta să faci față stresului. Iată ce poți face pentru a reduce nivelul zilnic de stres:
•    evită să urmărești sau să citești știri;
•    relaționează cu persoanele cu care dorești;
•    fă exerciții fizice regulate;
•    implică-te în activități care îți plac;
•    practică meditația sau yoga;
•    respiră adânc;
•    redu consumul de cofeină. Cofeina se găsește în ciocolată, cafea, cola, băuturi energizante, ceai.
 
Dacă aportul de cofeină este ridicat, se recomandă scăderea acestuia, pentru a reduce riscul de sevraj (dureri de cap, somnolență, iritabilitate, greață, tulburări de concentrare).

Dormi suficient

Somnul insuficient este o altă cauză frecventă a spasmelor oculare. Dacă nu dormi suficient, îmbunătățirea cantității și a calității somnului poate ajuta la ameliorarea spasmelor oculare. Adulții ar trebui să doarmă cel puțin 7 ore pe noapte. Pentru o bună igienă a somnului se recomandă:
•    încearcă să adormi și să te trezești la aceleași ore, inclusiv în weekend;
•    nu mânca prea mult seara;
•    nu consuma alcool în exces;
•    păstrează o temperatură adecvată în dormitor;
•    nu folosi dispozitivele electronice în dormitor (oboseala digitală a ochilor poate provoca contracții ale ochilor).
 
Folosirea în exces a dispozitivelor electronice se manifestă prin:

•    vedere încețoșată;
•    ochi uscați;
•    încordarea ochilor;
•    dureri de cap;
•    dureri la nivelul umerilor.
 
Pentru a preveni oboseala digitală a ochilor, se recomandă o pauză de ecran la fiecare 20 de minute pentru a privi un obiect aflat la cel puțin 6 metri distanță, timp de 20 de secunde. În acest fel, poți ajuta ochii să se relaxeze.

Aplică o compresă caldă

Aplicarea unei comprese calde poate calma uneori contracția oculară. Umezește o compresă curată cu apă caldă, stoarce excesul de apă și ține-o pe ochi timp de 5-10 minute. Repetă la nevoie pe parcursul zilei.

Utilizează picături pentru ochi

Oboseala digitală a ochilor și alergiile pot duce la uscăciunea ochilor, iar aceasta poate declanșa contracțiile oculare. Picăturile pentru ochi pot fi eliberate fără prescripție medicală și ajută la calmarea ochilor uscați. Aceste picături se numesc lacrimi lubrifiante. Ticurile oculare cauzate de alergii oculare (conjunctivită alergică) ar putea beneficia de utilizarea picăturilor oculare antihistaminice.

Tratamentul pentru spasmele oculare severe

Dacă remediile pentru spasmele oculare nu reușesc să le amelioreze, poate fi necesar un tratament medical. Ticurile oculare persistente pot fi tratate cu medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală, injecții cu botox și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale.

Medicamente

Medicamentele cu prescripție medicală pot ajuta la relaxarea mușchilor din jurul ochiului pentru a ușura spasmele oculare. În funcție de cauza care stă la baza spasmelor pleoapelor, medicul poate prescrie medicamente pentru anxietate, relaxante musculare, sedative, printre altele.

Injecții cu botox

Injecțiile cu Botox sunt adesea folosite pentru a ameliora spasmele oculare. Tratamentul presupune injectarea unei cantități mici de toxină botulinică. Botoxul acționează pentru a ameliora spasmele oculare prin inhibarea capacității mușchiului de a elibera acetilcolină, ceea ce oprește spasmele oculare.

Intervenție chirurgicală

Atunci când contracția pleoapelor se datorează anumitor afecțiuni medicale, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a ameliora contracția. Opțiunile chirurgicale depind de cauza contracției și pot include miectomia (tratează contracțiile oculare datorate blefarospasmului) și decompresia microvasculară (este o intervenție chirurgicală care poate ajuta compresia nervului facial și se recomandă în cazul contracțiilor oculare datorate spasmelor hemifaciale). 

Când să consulți un furnizor de servicii medicale

Contracțiile oculare care persistă trebuie să fie consultate de un oftalmolog. Contracțiile oculare pot fi cauzate de o afecțiune medicală, cum ar fi blefarospasmul esențial și spasmul hemifacial. Consultă medicul oftalmolog în următoarele situații:

•    contracții ale pleoapelor pentru mai mult de câteva săptămâni;
•    contracții severe ale ochilor;
•    contracția face ca ochii să se închidă complet;
•    alți mușchi de la nivelul feței încep să aibă contracții.

Cele mai multe contracții ale pleoapelor sunt inofensive și tind să dispară de la sine. Rareori, contracțiile severe ale pleoapelor pot semnala o tulburare mai gravă. Este întotdeauna cel mai bine să consulți medicul oftalmolog.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513