REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
20.4° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

Specialist: „Nu cred că România este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securității cibernetice”

Specialist: „Nu cred că România este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securității cibernetice”

Deria ISLEAM 6 august 2024 | 00:00 266

Domeniul Securității cibernetice devine din ce în ce mai atractiv pentru tinerii români, întrucât avansul tehnologiei aduce noutăți în fiecare zi. Reporterii Replica au discutat cu Alexandru Sandu, directorul companiei Smarttech 247, companie irlandeză, cu unul dintre sedii în București. Acesta povestește parcursul său profesional și încurajează tinerii pasionați de domeniul IT să o ia pe acest drum. Comentează ultimele întâmplări din spitalele bucureștene care au suferit atacuri cibernetice și consideră că România nu este suficient de bine pusă la punct când vine vorba despre atacurile cibernetice. Deși inteligența artificială îi este un bun aliat, consideră că nu va putea lua niciodată locul creierului uman.

Specialist: „Nu cred ca Romania este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securitatii cibernetice”Alexandru Sandu, Director Smarttech 247

„Povestea mea începe cu o pasiune pentru tehnologie și informatică. Am studiat informatica la Universitate și am începu să lucrez în IT prin 2010. Cu timpul, am acumulat experiență. Prin anul 2017 am participat la un interviu pentru postul de analist junior în cadrul companiei unde sunt acum. Din prima zi de muncă am simțit că ăsta este domeniul din care îmi doresc să fac o carieră. Mai apoi, cu timpul, am obținut diverse certificări care m-au ajutat să avansez. Datorită implicării și rezultatelor obținute, ulterior, am devenit directorul SOC-ului”, povestește, în exclusivitate pentru Replica, Alexandru Sandu, Directorul Smarttech București.

Ce este securitatea cibernetică?

Alexandru Sandu descrie, pe înțelesul tuturor, la ce se referă acești doi termeni asociați, care devin din ce în ce mai cunoscuți, mai ales în rândul tinerilor: „Securitatea cibernetică reprezintă protejarea sistemelor și rețelelor informatice de atacuri rău intenționate, de renumiții „hackeri”. E ca și cum ai avea o ușă de securitate la casa ta care te protejează împotriva intrușilor. În lumea digitală, securitatea cibernetică ne ajută să păstrăm datele personale și informațiile sensibile în siguranță, prevenind accesul neautorizat și posibile pagube.”

Specialist: „Nu cred ca Romania este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securitatii cibernetice”Alexandru Sandu, Director Smarttech 247

Atacurile cibernetice reprezintă o reală amenințare?

Directorul Smarttech explică gravitatea atacurilor cibernetice: „Atacurile cibernetice sunt încercări de a fura, modifica sau distruge informații sensibile prin intermediul rețelelor informatice și sistemelor de calcul. Sunt foarte grave, reprezintă motive reale de îngrijorare. În urma unui atac cibernetic putem pierde date personale, financiare, pot fi compromise informații confidențiale și chiar se pot produce daune financiare sau reputaționale semnificative.”

Specialist: „Nu cred ca Romania este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securitatii cibernetice”Alexandru Sandu, director Smarttech 247

Ce pot face hackerii cu informațiile noastre?

Informațiile confidențiale sunt, după cum spune Alexandru, „bijuteriile coroanei” pentru cei rău intenționați: „Pot fi furate datele lor personale ce pot fi vândute ulterior către persoane rău intenționate care pot clona carduri, pot folosi acele date cu scopul de a face advertising. Aici mă refer la datele medicale, spre exemplu. În situația în care obții date despre un pacient, anumite companii pot cumpăra acele date și le pot folosi pentru a trimite diverse medicamente. În general, informația în sine este valoroasă, ea este „bijuteria coroanei”. Urmăresc să obțină aceste informații și să le folosească în scopuri rău intenționate.”

Specialist: „Nu cred ca Romania este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securitatii cibernetice”Andrei Constantinescu, Analist Senior în Securitate Cibernetică

Datele financiare ale persoanelor fizice, cele mai vânate de hackeri

Întrebat care sunt cele mai țintite comori de către „hoții” din spațiul virtual, Alexandru Sandu spune că aceștia sunt cu ochii pe datele financiare: „În general, către persoane fizice, și nu către companii, dorința hackerului este de a obține date financiare. Date despre carduri de credit, despre conturile persoanei respective ș.a.m.d. Nu întotdeauna le și clonează, ci pot să le vândă mai departe pentru a fi folosite de alte persoane, din diferite locații.”

Specialist: „Nu cred ca Romania este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securitatii cibernetice”Alin Curcan, Analist Senior în Securitate Cibernetică

Cum ne protejăm?

Soluțiile sunt chiar la îndemâna noastră, tot ce contează este să fim informați și să urmăm recomandările specialiștilor: „Protecția împotriva hackerilor implică mai multe măsuri. În primul rând, este important să folosim parole puternice, unice pentru fiecare cont. De asemenea, folosirea metodelor de autentificare cu mai mulți factori vor face diferența în care devii ținta unui atac cibernetic. Metoda de autentificare prin mai mulți factori poate fi formată din parolă, mesaj text, coduri unice generate de aplicații de autentificare și chiar și dispozitive fizice. A doua metodă de autentificare poate fi o memorie USB.” spune Alexandru Sandu, directorul Smarttech, București.

Atenție la e-mailuri și mesaje! Orice link pe care îl primim trebuie atent verificat înainte de a fi apăsat: „Trebuie să fim atenți la e-mailurile și mesajele nesolicitate care vin de la persoane necunoscute sau care vin de la persoane aparent cunoscute, dar au o tentă de urgentare. Nu sunt scrise în modul în care comunicăm noi cu aceștia. Pot conține linkuri sau atașamente periculoase.”

Specialist: „Nu cred ca Romania este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securitatii cibernetice”Smarttech 247

Cât poate câștiga un debutant în Securitate Cibernetică?

Precum multe ramuri din IT, Securitatea Cibernetică înflorește pe zi ce trece, iar satisfacțiile materiale cresc odată cu dezvoltarea acestui domeniu: „Salariile, în general, sunt competitive datorită cererii mari de specialiști calificați care este în creștere de la un an la altul. Pentru a lucra în domeniul ăsta, e necesară, de obicei, o diplomă de informatică, inginerie sau un domeniu conex. Un salariu mediu, în securitate cibernetică, pentru cineva cu 0 experiență care de-abia a ieșit de pe băncile facultății ar trebui să depășească 4.000 de lei.”

România nu este bine pusă la punct în privința Securității Cibernetice!

În februarie 2024, DNSC anunța că au fost afectate 21 de spitale, iar alte 79 au fost deconectate de la internet pentru verificări, în timpul unui atac cibernetic: „Au fost atacate recent, nu știu dacă au trecut 6 luni de atunci, mai multe spitale din București și datele personale ale pacienților au fost criptate. Actorul acestui atac a cerut o recompensă pentru a decripta acele date, pentru a le putea face din nou folosibile. Având în vedere situația care s-a întâmplat, nu cred că România este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securității cibernetice.” spune Alexandru Sandu.

Specialist: „Nu cred ca Romania este la un nivel acceptabil din punct de vedere al securitatii cibernetice”

O provocare dificilă: „Timp de aproximativ o lună, noi nu am dormit.”

Întrebat care a fost cea mai dificilă provocare de când este director, Alexandru povestește o întâmplare care l-a ținut treaz, atât pe el, cât și pe restul membrilor echipei, aproximativ o lună: „Am avut o situație foarte dificilă, a fost un atac de tip Ransomware la unul dintre clienții noștri majori. Ransomware este un malware care, inițial cripta fișierele și oferea posibilitatea de a le decripta și folosi din nou doar în urma plății unei recompense, unui „ransom”, de aici și denumirea. Sistemele lor au fost blocate, datele criptate, ceea ce putea duce la pierderi financiare imense. Echipa noastră, atunci, a lucrat non-stop pentru a identifica sursa atacului, a elimina malware-ul și a restaura datele din back up-uri. A fost o cursă contra-cronometru, dar am reușit să recuperăm totul fără a plăti răscumpărarea cerută de atacatori.”

„Chiar și după ce am restabilit controlul, timp de aproximativ o lună, noi nu prea am dormit. A fost o continuă muncă pentru a șterge mecanismele de persistență lăsate în urmă de atacatorul respectiv. El încerca din răsputeri să pătrundă în sisteme din nou”, a adaugat Alexandru.

Este Securitatea Cibernetică o carieră de viitor pentru tineri?

Alexandru le transmite tinerilor următorul mesaj: „Încurajez tinerii să urmeze o carieră în securitate cibernetică, este un domeniu în continuă creștere, cu oportunități variate și cu provocări constante. Nu doar că oferă stabilitate financiară, contribuie și la protejarea societății împotriva amenințărilor cibernetice. Pentru cei pasionați de tehnologie și rezolvarea problemelor, este o carieră extrem de satisfăcătoare și plină de provocări zilnice.”

Alexandru Sandu: „Gândirea și instinctul uman întotdeauna vor fi deasupra inteligenței artificiale”

„Acest domeniu nu va fi total înlocuit de inteligența artificială, cum s-a întâmplat în alte domenii și cum a explodat lucrul acesta pe piața de muncă. Evoluția amenințărilor cibernetice este uimitoare și vulnerabilități noi apar chiar și de la o oră la alta și din acest motiv va fi extrem de greu să dezvoltăm modele de inteligență artificială care să poată ține pasul cu această evoluție. Gândirea și instinctul uman întotdeauna vor fi deasupra inteligenței artificiale. În acest domeniu, aceasta va avea doar rolul de a ajuta sau de a susține această activitate, de a-i oferi analistului capabilitatea de a răspunde și de a investiga mai rapid, dar nu va putea oferi un verdict clar întotdeauna, cum creierul uman ar putea să o facă.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303