REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 13 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6820
23.4° Constanța Marți, 13 August 2024 Anul XX Nr. 6820
 

SPIT Constanța a ÎNCERCAT să STOARCĂ bani de la organizatorii RALIULUI din MAMAIA

SPIT Constanța a ÎNCERCAT să STOARCĂ bani de la organizatorii RALIULUI din MAMAIA

Replica API 3 iunie 2021 | 23:13 1869

Reprezentanții Automobil Clubul Român (ACR) au contestat în instanță, la Tribunalul București, un act administrativ fiscal, fiind vorba de o decizie a SPIT Constanța privind taxele locale. În motivare, aceștia au arătat că nu datorează debitele imputate întrucât, prin raportare la dispozițiile art. 67 alin 5 din Legea 69/2000, structurile fără scop lucrativ sunt scutite de taxe locale. Însă, reprezentanții administrației locale au formulat întâmpinare, arătând, printre altele, că reclamanții au bunuri impozabile în proprietate.

Mai exact, în motivare, Automobil Clubul Român (ACR), cu sediul pe Ion Lahovari și Aurel Vlaicu (Stație de Asistență Tehnică) a arătat că, prin decizia de impunere contestată, SPIT a stabilit impozitele anuale datorate pentru anul 2020. ACR învederează că nu datorează debitele imputate întrucât, prin raportare la dispozițiile art. 67 alin 5 din Legea 69/2000, structurile fără scop lucrativ sunt scutite de taxe locale.

Administrația Locală a formulat întâmpinare solicitând respingerea cererii, ca neîntemeiată. Astfel, s-a arătat că dispozițiile legale invocate de reclamantă sunt aplicabile doar în măsura în care se desfășoară activitate sportivă în mod efectiv. Or, în prezenta cauză, scopul activității desfășurate de reclamant, prevăzut în art. 2 din statut, este subsumat practicării automobilismului,a turismului automobilistic și a activității sportive de automobilism și de karting. Totodată, s-a mai arătat că bunurile impozabile cu care reclamantul figurează înregistrat în evidențele fiscale ale SPIT Constanța sunt: mijloc de transport înmatriculat pentru circulația pe drumurile publice, astfel că în legătură cu aceste bunuri, se constată că nu sunt subsumate activităților sportive automobilistice și de karting.

Instanța: Pârâta NU a dovedit

Instanța a analizat înscrisurile și a decis: ”Coroborând dispozițiile legale mai sus menționate, se constată că reclamanta este scutită de impozite și taxe locale, atât timp cât este o structură sportivă pentru activitatea de automobilism sportiv și karting sportiv, activități pe care le desfășoară, conform certificatul de identitate sportivă. Totodată, deși statutul îi permite desfășurarea de alte activități, pe lângă activitatea de bază - automobilism sportiv și karting sportiv, în strânsă legătură cu acestea, nu înseamnă că pentru fiecare activitate pe care reclamanta o poate desfășura pe același teren se datorează câte o taxă/impozit pe teren”.

Cât despre faptul că ACR ar deține și bunuri impozabile, Tribunalul București a precizat: ”Cu toate acestea, se constată că pârâta nu a făcut dovada că activitățile desfășurate de reclamantă nu au legătură cu activitatea de automobilism sportiv și karting sportiv iar simpla identificare a bunurilor deținute nu poate justifica o presupune subiectivă că aceste bunuri nu au destinația specială activităților în raport de care reclamanta beneficiază de scutire. Cu alte cuvinte, nu este suficient a identifica în patrimoniu imobile care nu ar fi apte a justifica activitatea în raport de care operează scutirea ci este necesar să se probeze împrejurarea că, deși beneficiară a unei scutiri în raport de obiectul de activitate, în concret, aceasta nu desfășoară o atare activitate. Astfel, în speța de față pârâta este cea care a afirmat desfășurarea de către partea adversă a altor activități, în afara celor de automobilism sportiv și karting sportiv, deci sarcina probei îi revenea, reclamanta susținând că desfășoară doar activitățile pentru care a fost considerată structură sportivă, menționate în statut”.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București pe 29.05.2020, reclamant fiind Automobil Clubul Român (ACR), iar pârât: Municipiul Constanța.

Pe 27.11.2020, magistrații Tribunalului București s-au pronunțat în cauză. Decizia nu a fost definitivă, iar anul acesta a fost înregistrat apelul la Curtea de Apel București.

Urmează să se stabilească termenul de judecată.

Automobil Clubul Român (ACR) – filiala Constanța a organizat mai multe evenimente, între care și Etapa în Campionatul Național de Raliuri (Raliul Mamaia – 2 ediții), Etapa în Campionatul Național de Karting.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016