REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Spitalele de stat și clinicile private, obligate prin lege să aloce 1% din buget pentru prevenirea și depistarea infecțiilor nozocomiale

Spitalele de stat și clinicile private, obligate prin lege să aloce 1% din buget pentru prevenirea și depistarea infecțiilor nozocomiale

A.F. 13 iunie 2024 | 00:00 112

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, o serie de modificări în legea de combatere a infecțiilor nosocomiale, printre ele aceea că toate unităţile sanitare publice şi private vor aloca minimum 1% din buget în vederea depistării şi prevenirii infecțiilor luate din spital.

Spitalele de stat si clinicile private, obligate prin lege sa aloce 1% din buget pentru prevenirea si depistarea infectiilor nozocomiale

Legea spune că IAAM sunt „infecții ce apar la pacienții care primesc îngrijiri în unități sanitare, în cadrul asistenței medicale spitalicești și/sau ambulatorii, instituții medico-sociale și de îngrijiri paliative sau care au primit recent asemenea îngrijiri și care nu erau manifeste sau în incubație la momentul internării”, iar MDR sunt „microorganisme multirezistente” care prezintă rezistență „la cel puțin trei clase de antibiotice, care, de regulă, sunt active împotriva speciei”.

„În cazul stafilococilor, rezistența la meticilină este considerată criteriu de MDR”, conform legii promulgate. La categoria germenilor cu risc epidemiologic major se numără „inclusiv stafilococul auriu meticilino-rezistent, denumit în continuare MRSA, precum și Clostridioides difficile”.

„Îndeplinirea tuturor măsurilor legale pentru prevenirea şi controlul IAAM constituie o obligaţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, a reţelelor de unităţi sanitare private, a întregului personal medical şi auxiliar al acestor unităţi, precum şi a pacienţilor şi a persoanelor care accesează unităţile sanitare/ instituţii medico-sociale şi de îngrijiri paliative. Neîndeplinirea măsurilor se sancționează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoane juridice și de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice”, prevede legea.

În vederea îndeplinirii tuturor măsurilor legale pentru prevenirea și controlul IAAM, saloanele de izolare se vor organiza, pe baza criteriilor pat operațional funcțional și respectiv, pat fizic în așteptare. Prin pat fizic în așteptare se înțelege un pat care nu rămâne în salon pe perioada izolării pacientului cu IAAM și care este localizat în compartimentul de decontaminare de unde este folosit și transformat în pat fizic funcțional, la nevoie, mai prevede legea.

„Toate unităţile sanitare publice şi private, precum şi instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative, de stat şi private, vor aloca minimum 1% din bugetul de venituri şi cheltuieli contractat/alocat instituţiei, indiferent de sursa de finanţare, în vederea depistării şi prevenirii IAAM”, conform actului normativ.

Măsurile la nivel de instituţiei de asistenţă medico-socială şi îngrijiri paliative vor include: a) asigurarea colaborării fiecărei instituţii medico-sociale şi de îngrijiri paliative cu personal medical specializat în epidemiologie, igienă, sănătate publică şi management şi boli infecţioase; b) asigurarea condiţiilor pentru izolarea/gruparea pacienţilor cu infecţii/colonizări cu acelaşi microorganism cu risc epidemiologic major în zona de izolare a unităţii sau a instituţiei medico-socială şi de îngrijiri paliative.

Personalul medical din unităţile sanitare şi din instituţiile medico-sociale şi de îngrijiri paliative este responsabil de depistarea unor manifestări evocatoare de IAAM. Nerespectarea prevederilor se sancţionează cu amendă de 5.000-8.000 lei pentru persoana fizică responsabilă.

Instituția medico-socială: a) supraveghează rezidenţii cu infecţii/colonizări cu microorganisme şi monitorizează statusul infecţios/colonizarea; b) aplică ghidurile de îngrijiri avizate de Ministerul Sănătății; c) asigură tratamentul prescris de medicul curant; d) izolează rezidenții cu risc epidemiologic; e) consemnează statusul infecțios/colonizarea la transferul rezidentului către o unitate sanitară; f) raportează direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, cazurile de IAAM/colonizări identificate în instituţia medico-socială şi de îngrijiri paliative, precum și unitățile sanitare unde au fost transferate persoanele în cauză; g) monitorizează consumul de antibiotice cu ajutorul registrului de utilizare a antibioticelor, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016