REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
23.4° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Spitalele, obligate să creeze saloane în care să fie izolați și tratati pacienții cu infecții nosocomiale

Spitalele, obligate să creeze saloane în care să fie izolați și tratati pacienții cu infecții nosocomiale

Virgil STOIAN 29 iunie 2024 | 10:59 490

Parlamentul a modificat legea privind prevenirea infecțiilor nosocomiale din spitale, centre rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități.

Spitalele, obligate sa creeze saloane in care sa fie izolati si tratati pacientii cu infectii nosocomiale

Au fost stabilite amenzi pentru doctori, dar și pentru unitățile sanitare care nu testează sau nu raportează corect infecțiile, asociate actului medical. Nosocomialele sunt acele infecții pe care un pacient le poate dezvolta pe parcursul spitalizării.

Duma s-a infectat cu o bacterie intraspitalicească în urmă cu aproape 3 ani, pe când era pacientă a Spitalului Județean din Arad. Tot atât a durat și procesul în urma căruia femeia a câștigat în instanță despăgubiri de 30 de mii de euro.

Deși raportarea infecțiilor nosocomiale a ajuns, conform Ministerului Sănătății, de la 0.2% la 3%, România rămâne mult sub media europeană. Tocmai de aceea autoritățile au modificat legea.

 Conform documentului, spitalele și centrele medico-sociale și de îngrijiri paliative au la dispoziție 1 an pentru a organiza saloane în care să fie izolați și tratați pacienții infectați cu bacterii multirezistente și clostridium dificile.

Pe de altă parte, reprezentanții ministerului spun însă că acolo unde nu există această posibilitate, pacientul poate fi mutat într-un colț al salonului, dar se vor lua măsuri speciale: in jurul patului vor fi puse covorașe cu dezinfectant, personalul - indiferent ca vorbim de medic, asistenta sau infirmiera - va folosi echipament de unică folosință când va consulta bolnavul infectat și se va dezinfecta imediat după. Totodată se va folosi o perdea care să separe pacientul de restul oamenilor din salon.

Pentru nerespectarea acestui lucru amenda este între 5.000 și 10.000 de lei și va fi plătită de persoana fizică responsabilă, șeful de secție sau managerul de spital. Suma poate fi împărțită între aceste persoane dacă ancheta stabilește că o culpă comună.

Tot cu atât va fi amendat și personalul medical care nu testează pacienții. Decizia va fi luată în urma controalelor făcute de direcția de sanatate publica prin inspecția sanitară.

În cazul în care un bolnav depistat cu infecție nosocomială va fi transferat într-un alt spital, trebuie anunțată echipa medicală care îl va prelua.

În toate instituțiile în care sunt pacienți cel puțin 1% din bugetul anual trebuie alocat pentru prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor intraspitalicești. Unitățile care nu asigură toate condițiile vor plăti între 10.000 si 15.000 de lei amendă, conform stirileprotv.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Care spitale? Grajdul insalubru Judetean Constanta de exemplu? Astea nu se pot numi spitale, sunt doar ghetouri jegoase.
1
0
trebuia facut din urma cu 34 de ani din comparatia cu alte tari care fac raportari cat de cat corecte e sigur ca la noi unde nu s-a raportat deloc au murit cel putin cateva mii de oameni pe an posibil chiar zeci de mii din cauza infectiilor nosocomiale in ultimii 34 de ani amenzile sunt totusi mici sa vedem cat de dese si corecte vor fi controalele ca la noi totul de musamalizeaza aproape intotdeauna chiar si asa vor continua sa moara multe mii pe an si in anii urmatori ptr ca alte tari care lupta serios cu ele nu reusesc decat sa reduca numarul destul de mult fara sa le elimine in franta erau vreo 10.000 morti de nosocomiale in spitale in urma cu vreo 10 ani
4
0
Pentru ce iau jegurile politice 42% impozit pe salariul doar pentru speciali ca altceva nu se vede
7
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436