REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.6° Constanța Lun., 2 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6840
26.6° Constanța Luni, 2 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6840
 

Statuetă din teracotă cu reprezentarea zeului Eros, exponatul lunii august la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Statuetă din teracotă cu reprezentarea zeului Eros, exponatul lunii august la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Andreea VLAICU 12 august 2024 | 11:33 321

Statuetă din teracotă cu reprezentarea zeului Eros/ Amor descoperită la Tomis/ Terracotta statuette with the representation of the god Eros/Amor discovered at Tomis.

Statueta din teracota cu reprezentarea zeului Eros, exponatul lunii august la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta

Statueta de teracotă a fost descoperită pe strada Labirint, în necropola de vest a orașului antic Tomis (Constanța), în cadrul unei cercetări preventive efectuate de către colectivul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Arheologii și antropologii care s-au ocupat de acest proiect, au ajuns la concluzia că dintre cele 35 de morminte antice documentate în această cercetare, cele mai multe aparțineau unor copii, dovadă că în lipsa unor îngrijiri medicale adecvate, mortalitatea era foarte ridicată în rândul acestei categorii de vârstă, în antichitate. 

Pierderea unui copil este, întotdeauna, o tragedie pentru părinți, iar suferința acestora este vizibilă prin studiul ritualului de înmormântare și al inventarului funerar. Micuții au fost depuși în mormânt înconjurați de lucruri familiare care formează un inventar bogat, compus din vase de ceramică și sticlă, opaițe, bijuterii și mai ales jucării, toate având scopul de a ușura calea spre lumea de dincolo. 

În unul dintre aceste morminte, numerotat M20, a fost făcută una dintre cele mai importante descoperi, este vorba despre o statuetă de teracotă cu reprezentarea lui Eros/ Amor, care încă mai păstrează biluțele din interior, semn că a fost cândva o jucărie îndrăgită. 
M20 este un mormânt de inhumație cu un inventar format dintr-o jucărie din lut, un bol ceramic, vas și pahar din sticlă, alături de un opaiț. Înmormântarea a fost datată de către specialiști în secolul al II-lea p. Chr. 

Reprezentarea lui Eros/ Amor sub forma acestei jucării nu trebuie să ne mire, micuțul zeu înaripat, fiul lui Venus și al lui Ares, întruchipa printre altele și copilăria lipsită de griji, mereu veselă și apărată de către iubirea părinților. Dincolo de funcționalitatea atribuită, jucăria avea și menirea de al proteja și înveseli pe tânărul său stăpân, alungând gândurile și privirile dușmănoase. Ea era depusă de către cei dragi în mormânt pentru a-i ține companie celui mic, împrăștiind întunericul morții până la revederea cu cei dragi.

Zeul este reprezentat sub forma unui copilaș așezat, având un picior îndoit și aripile închise și ținând în brațe o pasăre (cocoș) pe care o hrănește cu un ciorchine de strugure. Cocoșul este una dintre păsările care îl însoțesc frecvent pe Eros/ Amor în diverse ipostaze și care asigură pentru muritorii de rând începutul unei noi zile, cântecul lui marcând apariția zorilor și fiind considerat de bun augur. 

Mormântul a fost descoperit intact și prin urmare, credem că jucărie și-a făcut datoria, Eros la protejat pe micul său stăpân, alungând pentru acesta singurătatea și întunericul morții și la ghidat spre lumină, printre noi prieteni!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516