REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Lun., 30 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6868
9.9° Constanța Luni, 30 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6868
 

Statul nu și-a recuperat paguba de zeci de mil. de euro de la fosta companie care a produs țigările Carpați

Statul nu și-a recuperat paguba de zeci de mil. de euro de la fosta companie care a produs țigările Carpați

Andreea VLAICU 5 iulie 2024 | 00:00 8501

Lichidatorii judiciari au scos la licitație un teren de 11.000 de mp al societății Galaxy Tobacco SRL, fosta Societate Națională Tutunul Românesc. Este vorba despre o proprietate situată în comuna Oltina în suprafață totală de 11.023 de mp și construcții aferente. Valoarea estimativă este de 286.000 de lei. Reamintim că procurorii DNA au trimis în judecată conducerea firmei Galaxy Tobacco şi doi angajaţi ai Ministerului Finanţelor Publice pentru evaziune fiscală, statul fiind  prejudiciat cu 186 de milioane de lei.

Statul nu si-a recuperat paguba de zeci de mil. de euro de la fosta companie care a produs tigarile Carpatifabrica de țigarete din Iași

Lichidatorul judiciar desemnat al firmei Galaxy Tobacco, fosta Societate Națională Tutunul Românesc SA, a scos la licitație spre vânzare un teren intravilan din Oltina, județul Constanța. Mai exact, este vorba despre un punct de lucru al societății care a funcționat până în anul 2012. În anunțul de participare este menționat faptul că imobilul scos la licitație este format dintr-un teren intravilan în suprafață de 11.023 de mp și construcțiile aferente în suprafața totală de 737 de mp.

Construcțiile sunt un birou, pivniță, saivan, cotețe, magazii, grajd, cabină pentru portar și una pentru pompe, grup sanitar, sediu birouri, platformă tehnologică și un decantor ape uzate. Prețul de pornire este 286.000 de lei, echivalentul a 58.000 de euro. Licitația va avea loc pe 18 iulie 2024, la ora 15.00.

Galaxy Tobacco SRL este fosta Societate Națională Tutunul Românesc SA

Firma Galaxy Tobacco SRL este fosta Societate Națională Tutunul Românesc SA, înființată prin Decretul monopolului statului asupra tutunului, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza și face parte din primele stabilimente industriale din România. În perioada comunistă a devenit Centrala Tutunului. Firma care a trecut printr-o multitudine de schimbări este cea care a produs țigările istorice Carpați.

Statul nu si-a recuperat paguba de zeci de mil. de euro de la fosta companie care a produs tigarile Carpatițigări 

Societatea Națională Tutunul Românesc, făcută „scrum”

Societatea Națională Tutunul Românesc cuprindea 8 fabrici de fermentare a tutunului, 6 fabrici de ţigarete, un institut de Cercetare pentru Cultivarea şi Industrializarea Tutunului, o fabrică de piese și 4.000 de salariați. Conform arhivelor, mărcile de țigări produse în România reprezentau în anii ‘90 aproape jumătate din piață. Cu toate acestea, în anul 2000 populația află că Societatea Națională Tutunul Românesc acumulat, de fapt, datorii și că a intrat în proces de privatizare, prin decizia Ministerului Agriculturii. Societatea a devenit, în urma privatizării, Galaxy Tobacco. În tot acest proces compania a rămas fără autorizație de antrepozit fiscal și nu a mai putut produce și vinde țigări în România. 

ANAF a intentat un proces la Înalta Curte de Casație prin care pretindea că firma avea impozite și taxe neplătite în valoare de 500 de milioane de lei. Suma a fost dublată în timp din cauza întârzierilor, ajungând la un miliard de lei. Galaxy Tobacco a câștigat procesul însă autorizația de antrepozit fiscal a rămas suspendată, iar producția nu a putut fi reluată.

Compania, controlată indirect de omul de afaceri Ioan Niculae, a intrat în insolvență în anul 2017 ca urmare a deciziei Tribunalului București. Insolvența societății a fost cerută de doi dintre creditorii acesteia, Administrația Fondului pentru Mediu și compania Cerealcom SA Alexandria. 

Statul nu si-a recuperat paguba de zeci de mil. de euro de la fosta companie care a produs tigarile Carpati

Punctul de lucru de la Oltina, închis în 2012

Punctul de lucru din comuna Oltina, județul Constanța, al societății Galaxy Tobacco, a fost închis în urma hotărârii numărul 3/29.05.2012. În același an au fost închise și punctele de lucru din Iași, Arad, Târgu Jiu, Craiova, Dăneți, Leu, Poiana Mare, Mărășani, Calafat, Dăbuleni, Amărăștii de Jos, Târnăveni, Sebeș, Carei, Oltenița, Găelti, Titu, Bârlad, Sfântul Gheorghe.

Directorul general al Galaxy Tabacco, trimis în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a președintelui Galaxy Tabacco, precum și a directorului general pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Astfel, au fost trimiși în judecată Vasile Duță, administrator și director general și Antonello Celestini, președinte și acționar al societății, Grațiela Denisa Iordache, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP) și Livia Bădescu, șef serviciu în cadrul Direcției de legislație în domeniul accizelor din cadrul MFP, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de complicitate la evaziune fiscală; cât și persoana juridică SC Galaxy Tobacco SA în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de evaziune fiscală.

Statul nu si-a recuperat paguba de zeci de mil. de euro de la fosta companie care a produs tigarile CarpatiGalaxy Tobacco SRL

Datorii de aproape 2 miliarde de lei

În anul fiscal 2023. Galaxy Tobacco a avut o cifră de afaceri de 746.223 de lei și profit de 2,7 milioane de lei. Cât despre datorii, societatea a raportat 1,7 miliarde de lei. În anul menționat a înregistrat 10 angajați.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum avem tigari romanesti cu nume straine.
6
0
umbla cracanat si cocosat ion nicolae, de ce rau i-au facut "organili" statului.
5
1

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515