REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Statul român e generos cu ucrainenii și agricultorii români dau faliment!

Statul român e generos cu ucrainenii și agricultorii români dau faliment!

Victor ROTARU 7 martie 2023 | 00:00 3534

Odată cu începerea conflictului armat dintre Rusia și Ucraina, România s-a arătat solidară încă din prima clipă, existând tot felul de programe pentru ajutorarea ucrainenilor ce fug din calea obuzelor. Pe de altă parte însă, agricultorii români au foarte mult de suferit, România devenind cel mai mare importator de cereale din Ucraina. Într-un singur an, cifrele au explodat, valoarea totală a grânelor pe care le-am cumpărat de la vecinii afectați de război a crescut de aproape 700 de ori. Contactat de către reporterii Replica, Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a transmis faptul că stocurile agricultorilor români sunt destul de mari, existând mai multe probleme cu vânzarea acestora.

Statul roman e generos cu ucrainenii si agricultorii romani dau faliment!

Cândva Grânarul Europei, România a ajuns pe primul loc în topul importatorilor de grâu din Ucraina. Conform comitetului pentru politică agricolă de la Kiev, țara noastră a cumpărat cereale în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari. Suma este de aproape 700 de ori mai mare decât în 2021. Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, a declarat faptul că agricultorii români au stocurile pline la ora actuală, iar marfa din Ucraina și Rusia se vinde la prețuri mult mai mici:

Statul roman e generos cu ucrainenii si agricultorii romani dau faliment!Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea - Răzvan Filipescu

Stocurile de cereale din România sunt destul de mari la ora actuală. Există o problemă cu vânzarea acestora, din cauza mărfurilor care tranzitează teritoriul României. Marfa din Ucraina cât și marfa care vine din Rusia se vând pe piețele externe la prețuri mult mai mici, ceea ce a tras în jos și prețurile la mărfurile românești. Ca să avem o comparație, dacă în luna octombrie, prețul la grâu era undeva la 350 de euro, acum este undeva la 250 de euro în Portul Constanța. O scădere semnificativă, de aproximativ 30%, ceea ce pe mine mă înspăimântă este că nu se mai justifică de ce prețurile de la alimente sunt așa de mari pe piața internă. Și aici vorbim nu numai de produsele alimentare care sunt derivate din cereale, făină, vorbim și de lapte. Vorbeam cu oameni din domeniu zootehniei, prețul laptelui se achiziționează la ora actuală cu 2 – 2,5 lei. Iar prețul la raft se ajunge la 10-12 lei dacă ne uităm la un supermarket. Ceea ce însemnă că intermediarii și comercianții câștigă mult mai mult decât producătorii și duc la niște prețuri foarte mari. Problema cea mai mare la ora actuală este că prețurile cerealelor care s-au dus în jos, la fel și al nutrețurilor și toate produsele derivate, nu mai justifică menținerea unor prețuri atât de mari la raft pentru consumatori, pentru noi ca români. Fiind foarte multă marfă exportată pe coridorul care s-a creat în Marea Neagră, automat s-a ajuns la scăderea prețurilor. Sunt fermieri la ora actuală care au marfă pe stoc, pentru că marfa din România nu mai este la mare căutare.

Statul roman e generos cu ucrainenii si agricultorii romani dau faliment!Foto cu rol ilustrativ

Filipescu: „Se creează o competiție neloială”

De asemenea, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu, a mai transmis faptul că fermierii din Ucraina nu trebuie să respecte aceleași condiții precum fermierii din România creându-se astfel o competiție neloială: „Se creează o competiție neloială. Noi, fiind fermieri, trebuie să îndeplinim anumite condiționalități și anumite condiții impuse de Uniunea Europeană. Colegii noștri, fermierii din Ucraina, nu trebuie să îndeplinească neapărat aceleași criterii. Noi avem, și vom avea în perioada următoare, obligativitatea de a lăsa o suprafață de 5% din suprafața fermei nelucrată, ceea ce va duce la o scădere a productivității și randamentelor fiecărui fermier, pe când ceilalți nu vor avea această condiționalitate. Noul plan național strategic, adică a acestui cadru general care prevede modul în care se vor accesa subvențiile pentru dezvoltare rurală, este unul care a creat foarte multe controverse, este un plan care vine cu termeni noi, care vine cu condiționalități noi, și a fost greu de digerat de către fermieri, dar va fi o mare provocare modul în care vom implementa aceste noi reguli pe care ni le impune Comisia Europeană.” 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Zici fermier roman si tragi apa, gunoaie care incaseaza subventii din taxele noastre ca sa isi cumpere vile, masini scumpe si excursii pentru curvele lor de neveste. Ne trebuie iar comunism, sa ii inchida pe viata pe idioti si sa se confiste terenul.
14
2
"ANDA" tuta secolului ai infectat cu dejectiile tale toate articolele de pe aici . Mai lasa si tu prostia aia cu "Auchan" ca nu pari inteligeta deloc .
5
2
bizonilor,chiar acum a dat la tembelizor fermierii ard porumb.de ce nu hranesc animale,porumbul ala e platit de noi prin subventii? sa mincati cenusa,nemernnicilor fermieri!
11
3
Consiliul concurentei se poate sesiza sau autosesiza
4
0
c************a lovesc din nou..... ba mizerii imputite voi stiti cine este filipescu????
0
4
Si agricultori sunt tot oameni de afaceri si pe oameni de afaceri nu ii intreseaza de interesele tari sau ale poporului lor ci ca afacerile lor sa prospere,anul trecut pe timpul asta cand dupa marirea preturilor la cereale se prevedea o crestere si mai mate a pretului cerealelor din cauza razboilui din Ucraina tot reprezenti agricultorilor au spus ca statul nu le poate impune lor un pret pentru ca traim intro economie de piata si ministrul agriculturi impreuna cu toti analisti economici din Romania le dadeau dreptate tocmai pentru ca traim intro economie de piata,dar ce sa intamplat !!! ?,dupa adunarea recoltei cu toate ca pretul la cereale le asigura un profit bun agricultori nu si-au vandut marfa ci au tinuto in depozite unde au platit si taxe caci nu depozitezi tu la mine gratiz sperand intro crestete mare a preturilor numai ca ghinion,preturile au scazut si acum oameni de afaceri care au riscat si au pierdut spun,alo statule Roman ajutane ma cici noi am pariat si am pierdut. Mai Filipescule si ceilalti ca tine se pare ca voi sunteti pusi pe glume caci altceva nu pot sa spun.
15
1
Poate nu știți.li s a prelungit ajutorul de 1200e pana la31 decembrie.Vin de la Odesa unde e liniște și pace,stau gratis aici,iar apartamentele lor le închiriază pe 600 700e la cei care fug de război,Din estul Ukrainei.
14
7
de ce nu ati plins de la inceput, ca doar sinteti experti. daca nu va da statul, nu va simtiti bine, ii mai trageti in piept si pe propietari de pamint si uite asa merge treaba, bine ptr voi. nu va mai luati gipane, apartamente(de aceea au crescut preturile, ca voi aruncati cu bani nemunciti), zeci de hectare anual. puneti banii la un loc, asta inseamna asociere( nu cor de latrai ptr subventii), faceti irigatii, pruductii mari, prelucrarea adinca a cerealelor, etc. atunci, o sa spunem ca ati facut ceva.
15
0
Ce va plangeti ma agricultorilor? Nu ati schimbat suvurili? Pai cand plm s-a ieftinit painea cand s-a facut recolta ca lumea? Cand ploua, se face recolta, cand nu ploua, nu se face. Investiti in sisteme de irigatii in plm, si dupa aia sa va luati acareturi. Nu mai merge sa-l vindeti scump? Nasol. Paremise ca asta e pretul corect, nu pe care il vreti voi. Asta e piata, cerere si oferta. Daca sunteti smekeri, luati de la ucrainieni si vindeti-l voi mai scump, daca va tine. Doar sa va dati raniti stiti, nu va ajunge subventia? De ce plm nu se da subventie la toate categoriile de producatori, indiferent de ce produce. Produc dopuri de pluta, vreau si eu subventie, ce plm. Bah, toti tzaranii s-au ajuns, nu le mai ajungi la nas, chiar daca au n***u sub unghie. Si losserul asta de filipescu, ce stie despre agricultura? Daca nu era securistul de tacsu, era bodyguard la mall.
19
1
Mai lasati-ne cu agricultorii romani,care schimba Porscheul dupa fiecare sezon.Ce mangle auzi la ei.S-a gasit Flipescu sa vorbeasca,toti sunt milionari.Da problema e ca se gasesc si romani care sa-i creada.
20
2
painea proaspata ce o mancam e din coca congelata, graul se intoarce la pret dublu!!!!
10
2
s a distrus consumatorii de furaje! complexe, crescatorii , s au mutat in vest ! painea proaspata pe vatra
8
1
Auchan ofera cursuri intensive in meseria de casieri, diploma se elibereaza odata cu bonul de casa !!!
10
5
Agricultorii romani dau faliment pt ca sunt lacomi si tin la pret. Din cauza lor s-au scumpit alimentele si noi dam tot salariul pe mancare. Decat sa dea mai ieftin, prefera sa arunce. Asa ca, sa ramana cu graul, cu legumele, cu fructele, cu lactatele. Produsele din import, sunt mai ieftine, rusine!
26
0
Sa se mai mute ucrainienii ca au innebunit lumea
13
13
Sa ma pis pe ucrainenii tăi bai scavule.de ce nu te duci sa lupți pt ei scavule? Afara cu ei din tara, niște sălbatici asta sunt
24
16
astia cu salva sa su get i cucu
15
4
Cata manipulare poate sa die.tot grâul Ucrainian este modificat genetic de nuci milogii din Africa nu il accepta.mâncați grâu de la Cersesscky.romanul cand este p***t trebuie sa semnalizeze.de ce replica nu intreaba in port cate vapoare cu grâu Ucrainian au fost refuzat de cumpărători din toata lumea?calitate p*****a.si o sa il pupați pe Zelinschi Cerșetorul cand oracaie ca vrea bani rachete tancuri si pe moortii ma-sii.mooie ucraina.
16
18
agricultorii romani freaca menta,fraudeaza statul cu decont lucrari inexistente,isi iau jeepuri si vile,sparg seminte si se pling.rusnacii muncesc.asa ca ue la romani!puturosilor!se plingea un prst din vrancez ca e seceta si curgea riul !a 100 m de el.judet bogat saracit de pesedisti!
29
4
Pretul.la grau a crescut in perioada in care Ucraina nu exporta. Daca Romania importa o face pentru a exporta acest grau . Se numeste economie de piata.Iar cu confurenta neloiala piate o lasati mai moale . Agricultorii din Ucraina nu oprimesc subventii UE asa cam primiti voi ,subventii care oractic va acipera pretul arendei . Vand ieftin oentru ca este razboi si se apeculeaza acest lucru
21
4
Unii dintre noi prefera sa ascunda adevarul decat sa i vorbeasca de rau pe ucrainieni. Nimeni nu are nimic impotriva lor, nebunilor, dar realitatea trebuie spusa nu ascunsa. Chiar daca este realitatea unui singur roman ea trebuie exprimata. Acel roman sufera si trebuie sa se stie. Asa cum sufera si un ucrainian. Si aici intervine frustrarea. Daca un ucrainian sufera trebuie ajutat de toata societatea ca altfel esti Putinist. Daca un roman sufera din cauza unui ucrainian sau a politicii proUcraina sa taca si sa sufere fara sa si spuna parerea ca altfel este Putinist. Sesizati o reintoarcere in perioada de dinainte de 1990 cand nu aveai voie sa te exprimi liber impotriva partidului comunist? Tot de la sovietici venea regula asta. Si Ucraina era sovietica atunci. Ca si acum dealtfel. Uitati va cat de aroganti sunt in tot ceea ce fac. Si asa au fost si inainte de razboiul cu rusia in ceea ce priveste politica si atitudinea fata de romani si Romania. Poate caceste vina noastra ca nu stim sa ne impunem. Ei nu au nicio vina. Au mentalitate de invingator. Noi de sclavi. Hai sclavilor pineti va botnitele si ochelarii de cal. Ciocul mic ca va aresteaza Kovesi. Ca asa le a promis ucrainienilor in timpul vizitei. In justitia romaneasca romanii sunt hoti si celelalte popoare sunt cinstite. Mai putin fratii t**e ca asa a zis America deocamdata.
18
12
prefer ca banii mei sa se duca la ucraineni decat la evazionistii astia putrezi de bogati ce dau praful de pe toba arendatorilor.
29
12
Oricum agricultorii nostrii isi bat joc de societate, incaseasa fonduri APIA degeaba, fac evaziune si platesc la n***u. Faliment placut curvelor.
28
4
Fermieri stati ca problemele cu cerealele din Ukraina vor fi nimic fata de ce va pregatesc guvernantii daca aveti fermele in zone protejate. Nu o sa puteti semana decat ce vor ei iar despre rotirea culturilor aceasta nu o sa fie permisa fiindca deranjeaza animalele si pasarile din zona, ingrasaminte foarte putine iar pesticide deloc. Multe succesuri dragi agricultori!
8
11
S-au lacomit si acum au luat tepalau. Vor sa ne vanda paine cu 10 ron, sa faca spacula cu paine. A-ti pierdut tot acum Mancam paste toata lumea ;)
28
5

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016