REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Statutul de protecție al refugiaților ucraineni, prelungit până în 2024

Statutul de protecție al refugiaților ucraineni, prelungit până în 2024

Virgil STOIAN 12 octombrie 2022 | 00:00 699

Uniunea Europeană anunță extinderea până în 2024 a schemei privind statutul de protecție al refugiaților ucraineni. Decizia s-a luat după cele mai recente atacuri ale Rusiei.

Comisia Europeană va prelungi măsurile care acordă drepturi refugiaților ucraineni în UE ”cel puțin până în martie 2024”.
UE a extins până în 2024 schema de protecție temporară pentru refugiații ucraineni. Ce presupune măsura

Pe 4 martie 2022, la doar câteva zile de la debutul invaziei ruse, Comisia Europeană a activat un mecanism care deschidea calea pentru milioane de ucraineni în încercarea lor de a-și găsi adăpost în blocul comunitar.

La începutul acestei săptămâni, după ce Rusia a reintensificat atacurile în statul vecin, Uniunea Europeană a anunțat că va extinde până în 2024 această schemă de protecție la nivelul întregului bloc comunitar pentru refugiații ucraineni, relatează Euronews.

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a făcut anunțul luni după-amiaza.

”Directiva cu privire la protecţia temporară va continua să se aplice cel puţin până în martie 2024”, a anunţat comisarul suedez.

Peste 4 milioane de ucraineni beneficiază deja de acest statut

În cele peste 7 luni de război, peste 4 milioane de ucraineni beneficiază de acest statut. El le oferă dreptul de a trăi şi de a lucra în orice ţară din UE şi de a beneficia de ajutor pentru locuinţe şi şcolarizare, a precizat Ylva Johansson.

Johansson a mai explicat că ucrainenii din țările UE, care au ales să se întoarcă în țara lor, își pot menține statutul de refugiat atâta timp cât au notificat țara UE despre mutarea lor.

”O mulțime de ucraineni care au venit și au cerut protecție temporară se întorc acum acasă, pentru că ar dori să-și reconstruiască țara. Eu salut acest lucru.

”Ei trebuiau să-și anuleze statului privind protecția temporară. Mulți ezită să facă asta, pentru că ei cred că ar putea fi nevoiți să fugă din nou”, a spus Johansson.

Aprobată în 2001 după războaiele din Iugoslavia și Kosovo, Directiva privind protecția temporară este o schemă excepțională. Ea oferă protecție imediată și temporară persoanelor strămutate din țări non-UE care au fost forțate să-și părăsească locuințele din cauza unui conflict armat sau a unor încălcări sistematice ale drepturilor omului, potrivit fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa-i tina belgienii, polonezii (legii sunt neamul ucrainienilor-vezi istoria nu isteria), nemtalaii, austriecii suedezii și "aimericanosii" !!!
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510