REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Statutul poliţistului a fost modificat. Ce a decis Guvernul în privința tatuajelor

Statutul poliţistului a fost modificat. Ce a decis Guvernul în privința tatuajelor

A.F. 28 iunie 2024 | 23:12 1362

Guvernul a modificat, vineri, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Statutul poliţistului, astfel că persoana care participă la un concurs pentru ocuparea unor funcţii de execuţie nu trebuie să aibă tatuaje pe faţă şi/sau gât.  

Statutul politistului a fost modificat. Ce a decis Guvernul in privinta tatuajelor

Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ reconsideră soluţia privind tatuajele, astfel încât „persoana care participă la un concurs pentru ocuparea unor funcţii de execuţie vacante prin încadrare directă/reîncadrare/transfer nu trebuie să aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe faţă şi/sau gât, precum şi în alte zone ale capului, iar tatuajele ori elementele ornamentale prezente pe corpul candidatului să nu reprezinte sau să nu semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violenţă, ură sau discriminare ori să aibă conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.  

Actul normativ aprobat de Guvern consolidează cadrul normativ pentru protecţia juridică a poliţiştilor, punându-l, totodată, în acord cu deciziile recente ale Curţii Constituţionale a României prin care a fost constatată neconstituţionalitatea unor dispoziţii din cuprinsul Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului.  

Astfel, ordonanţa de urgenţă stabileşte nivelul legislaţiei primare, conţinutul juridic şi limitele dreptului în virtutea căruia se decontează cheltuielile de asistenţă juridică în cazul poliţistului împotriva căruia se desfăşoară un proces penal şi/sau civil pentru fapte săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau care are sau a avut, într-un proces penal, calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj.  

De asemenea, este reglementată modalitatea de acordare a gradelor profesionale absolventului cu diplomă de licenţă al unui program de studii organizat la forma de învăţământ cu frecvenţă în cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” în funcţie de vechimea în structurile MAI.  Alte modificări şi completări aduse Legii 360/2002 privind Statutul poliţistului vizează: instituirea posibilităţii aplicării măsurii „atenţionării” ca măsură administrativă cu rol preventiv, stabilirea unor dispoziţii cu privire la răspunderea materială a poliţistului, stabilirea modalităţii şi a criteriilor în baza cărora se realizează repartizarea absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne.  

Prin actul normativ adoptat de Guvern se reevaluează masterul profesional, acesta fiind destinat, la forma de învăţământ cu frecvenţă, persoanelor care nu au absolvit anterior un program/curs de formare iniţială a personalului Ministerului Afacerilor Interne, iar la cea cu frecvenţă redusă agenţilor de poliţie absolvenţi de studii superioare, care îndeplinesc anumite condiţii.  O altă reglementare se referă la reducerea termenului privind interdicţia de modificare a raporturilor de serviciu de la 5 la de 3 ani, scrie digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Anul trecut de Sf. Maria era un agent cu camașa cu mânecă scurtă plin de tatuaje pe brațe pe DN 39, la sensul giratoriu de la Eforie Nord, dinspre Agigea. Era fff aglomerat pe DN 39, dar mi-a facut semne sa ma opresc la intersectie, deși aveam prioritate. Sincer, m-au derutat tatuajele lui, parcă se mișcau în fața mea. A intrat în vorbă cu mine, de unde vin, cum e autostrada A2, plină... dar eu mă grăbeam... de ce nu vin lângă el cu mașina, glumea...
0
0
Dar pensati se poate?
2
0
Cea mai deficitara investitie pe care o poata face o primarie. Sa bage bani in Politia Locala.Mai bine desfiintati serviciul politie locala,plin de trantori umflati!Noi la locala Cernavoda stam mai retrasi cand suntem de serviciu,urmarim promotiile la supermarketurile din oras,stam acasa la tura de noapte si in Weekend dupa amiaza cand nu avem sefi la munca,plimbam neamurile cu Dusterul de serviciu,trai pe vatrai,galbeni de grasi,marea majoritate 120kg plus! Eu(Comandasu) ca sa-mi pastrez postul sifonez colegii la sefi,un fel de pupincurist! Folosesc Dusterul(masina politiei locale) in interes personal cand sunt de tura(am limba ascutita),plimb copii,nevasta mama,sora,frate,trai la locala Cernavoda!Mai nou,fur curent de la primaria Cernavoda! Incarc masina electria personala de la priza politiei locale Cernavoda!
4
1
drastic criteriu de selectie! mengele sa le extirpeze tatuajele si sint admisi.
2
1
NUMAI CARICATURI PE STRAZI...SERPI ANACONDA SI TOATE DESENELE FACUTE LA MISTO PE CORPUL FRAIERILOR...
6
2
Veșnica voastră problemă: fascism, rasism, legionari și antisemitism. Da’ scârba aia de stea a lui David au voie, așa-i? E chiar recomandat!! Eh, iacătă ca va ieși un polițist din mama legionară și adepta a nazismului. Asta cum o interziceți?
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510