REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
21.4° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Stela HALICHIDIS, managerul Spitalului de Boli Infecțioase: Medicii sunt OBOSIȚI fizic și psihic!

Stela HALICHIDIS, managerul Spitalului de Boli Infecțioase: Medicii sunt OBOSIȚI fizic și psihic!

Replica API 1 februarie 2021 | 10:25 5189

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanța, Stela Halichidis, vorbeşte într-un interviu acordat ziarului Replica, despre situaţia actuală a pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, despre vaccin și importanța lui, dar și despre varianta britanică a tulpinii SARS-CoV-2. Totodată, aceasta a recunoscut că această perioadă a fost o provocare continuă din punct de vedere al tratării pacienţilor, provocare care i-a adus pe medici la extenuare, însă întreg personalul continuă să se implice cu maximă responsabilitate pentru tratarea cazurilor de COVID.

În rândul angajaţilor unităţii sanitare există o oboseală atât fizică cât şi psihologică

Stela Halichidis spune că pandemia a fost o reală provocare pentru întregul personal. Cu toții sunt obosiți, însă continuă să se implice cu maximă responsabilitate în actul medical. ”Pandemia COVID-19 a reprezentat o provocare considerabilă şi pentru cele mai avansate sisteme medicale din lume Începând cu luna martie 2020 Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a fost desemnat spital de faza I destinat îngrijirii pacienţilor cu SARS¬CoV-2 iar încă de atunci adresabilitatea a fost în permanenţă foarte ridicată”, a spus, pentru Replica, Halichidis. ”În rândul angajaţilor unităţii sanitare există o oboseală atât fizică cât şi psihologică având în vedere perioada îndelungată a pandemiei şi necesitatea asigurării unor servicii medicale de calitate, întreg personalul implicându-se cu maximă responsabilitate”, a continuat managerul.

Care este situația la Constanța, având in vedere ca a scăzut numărul infectărilor? ”În Constanţa există fluctuaţii ale transmiterii virusului în comunitate, aşa cum reiese din comunicatele Grupului de Comunicare Strategică. La acest moment in unitatea sanitară sunt ocupate 75 de paturi”, a mai precizat medicul.

S-a modificat profilul pacientului infectat cu COVID?

”Profilul pacientului bolnav de COVID-19 s-a modificat şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase. Dacă până acum cei mai mulţi dintre cei internaţi aveau forme uşoare, acum ei au forme medii sau severe. Această modificare este cauzată de faptul că pacienţii se prezintă la spital abia după ce boala se agravează”, explică Stela Halichidis.

Rămân pacienții cu sechele?

Specialistul a declarat că persoanele infectate cu COVID rămân cu sechele. ”După infectarea cu SARS-Cov- majoritatea pacienţilor rămân atât cu sechele fizice, cât şi psiho-emoţionale, procedura de recuperare absolut necesară fiind îngreunată de lipsa centrelor medicale specializate în acest sens”.

Despre vaccinul anti COVID

Totodată, Stela Halichidis a precizat că este pro vaccinarea anti Covid, acest procedeu fiind singura modalitate de a limita îmbolnăvirile, explicând, totodată, ce înseamnă această tehnologie. ”Atât Pfizer, cât şi Moderna raportează că vaccinurile lor oferă o eficacitate de aproximativ 95% în prevenirea simptomelor infecţiei. În ceea ce priveşte protecţia oferită prin vaccinare, nu vom şti cât durează imunitatea până când nu se vor încheia studiile clinice care urmăresc acest aspect”

Care sunt cele mai frecvente efecte secundare cauzate de vaccin

Cât despre necesitatea revaccinării, aceasta a precizat: ”Este prematur să ne pronunţăm asupra necesităţii revaccinării pentru acest virus, această decizie fiind influenţată de circulaţia virusului în comunitate”. Halichidis a vorbit și despre efectele secundare cauzate de vaccin. Aceasta este de părere că ”posibilele efecte secundare care pot fi cauzate ca parte a răspunsului imun la vaccinuri. Conform rezultatelor studiului clinic, cele mai frecvente efecte secundare asociate cu vaccinul Pfizer au fost uşoare sau moderate: reacţii locale, oboseală, cefalee, dureri musculare şi articulare. Rareori, ca şi în cazul altor vaccinuri, anumite persoane pot dezvolta reacţii alergice”.

Noua tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie stârneşte îngrijorare

Am întrebat-o pe Stela Halichidis dacă ar trebui să ne îngrijorăm, după apariția variantă britanică a tulpinii SARS-CoV-2. ”Noua tulpină de coronavirus provenită din Marea Britanie stârneşte îngrijorare, dat fiind faptul că aceasta are o transmisibilitate crescută”, spune managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620