REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Stenogramele din dosarul spăgilor de la Botoșani: ”În ziua de azi, nimic nu e pe gratis”

Stenogramele din dosarul spăgilor de la Botoșani: ”În ziua de azi, nimic nu e pe gratis”

Mirela PASCAL 15 decembrie 2023 | 10:05 2459

10 persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, din cele 11 reţinute după audierile-maraton în dosarul mitei pentru angajări la Spitalul Județean Botoșani, unde, în vară, o gravidă a murit ignorată de medici. Printre cei arestaţi preventiv se numără şi fostul manager al spitalului, Doina Caba, care a demisionat în urmă cu câteva luni, la presiunea angajaților revoltați că le-au fost tăiate din sporuri. 

Stenogramele din dosarul spagilor de la Botosani: ”in ziua de azi, nimic nu e pe gratis”stenograme

Între timp, au apărut stenogramele procurorilor care arată că directorul Spitalului Judetean Botoşani prefera mita în euro, dar nu refuza nici bijuterii de aur sau ceasuri de lux.

Potrivit DNA, inculpații primeau, pentru a facilita ocuparea unui post de asistent în spital, bijuterii și bani între 8.000 și 15.000 de euro, iar pentru un post de altă natură, cum ar fi brancardier ori spălătoreasă, între 2.000 și 5.000 de euro.

Convorbiri candidaţi la concursuri - funcţionari din spital

EL: "Ca asistent și ca să intri brancardier sau infirmier e între. îți spun eu prețurile că le-am aflat. Îi între 7.000 și 10.000 și ca să intri îngrijitor, spălătoreasă e între 3.000 și 5.000 sau 7.000, ceva de genul.

….îți repet, în ziua de azi nimic nu e pe gratis, mai ales un post la bugetari. și salariu frumos."

"…aici, fără 8 mii de euro, 10 mii, nu intri!", "…bani la greu, trebuie să dai", se aratăreferatul procurorilor DNA

 Convorbiri candidaţi la concursuri - funcţionari din spital

EA "…azi vorbeam cu unul tot cu acela de…infirmiere….10.000 de euro un post! De unde?n-am nici o șansă, …., fără bani, la noi nu se intră și peste tot e așa…" eu îi spuneam ce să învețe că dăm din capitolul ăla și cu alta și ea umbla cu 5.000 de euro să-i plaseze, dar nu avea cui. ….", se arată în referatul procurorilor DNA.

Stenogramele din dosarul spagilor de la Botosani: ”in ziua de azi, nimic nu e pe gratis”

Unii dintre angajaţii care îşi doreau un anume post, dar nu şi-l permiteau ajunseseră să se împrumute chiar şi de la cămătari, se arată în referatul procurorilor.

T: Convorbiri candidaţi la concursuri - funcţionari din spital

EA: "spitalul acela e o bombă…", "…nu-i mai satură Dumnezeu…toată lumea se ferește să zică…"

"….care dă mai mult acela intră! Mai mult nu pot să-ți spun de atât, pentru că nu-i de spus…", se mai arată în referat.

Din stenograme mai reiese si faptul ca angajaţii spitalului judeţean Botoşani care au dat mii de euro au obtinut un post in unitatea medicală.

 Convorbiri candidaţi la concursuri - funcţionari din spital

EL: "…mie mi s-o propus cu bani. Ți-am zis la.la așa. 4 mii, 4.000 de euro mi-o cerut….".

"….punem hai, 5.000 de-o parte, când o plecat acum 2 ani, șpaga să dai la spital era vreo 5.000 de euro….Acum tu știi cât e, tu? Cică, 10.000 de euro,…".

EA: "…E vorba de la 3.000 de euro, ajunge. ăăă. pentru șofer și 10.000 și."

EL: "…am un băiat student, într-adevăr, 10.000 de euro o dat anul trecut, care a lucrat cu dânsu'…."

"…dar când mi-o zis ce prețuri sunt, ……i-o zis cât îi cere, de exemplu, dacă s-ar pune în legătură cu cineva. …De la 10.000 de euro în sus".

Din interceptări mai reiese şi faptul că economista unităţii medicale s-a împiedicat la un moment dat pe scări şi, astfel, i-au căzut din geantă mai multe plicuri care ar fi fost pline cu şpagi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu am fost la ambulanta sa-mi depun dosarul pentru post de sofer si mi-a spus ca nu am diploma de ambulantier.Am facut cursul si la examen au venit 4 baieti angajati fara diploma.Cand m-am dus dupa un an sa depun dosarul din nou mi-a cautat nod in papura ca sa nu-l primeasca.I-am spus ca altii au fost angajati si fara diploma si doamna mi-a raspuns ca erau alte criterii atunci.Am intrebat-o de ce pe mine nu m-a acceptat,ca am fost sa ma inscriu la concurs si m-a respins tocmai din cauza asta.S-a inrosit la fata,a dat-o in balbaiala si a spus ca ea este doar o simpla angajata.I-am luat dosarul din mana si i-am transmis ca am uitat sa pun plicul cu 5000 de euro in el.In mai i-a luat DNA-ul…
5
0
Ce mafie si statul nu exista nu este nimeni care sa faca ordine in sistemul asta corupt prufund,pe de o parte este lipsa de cadre in spitale si pe de alta parte daca vrea cineva sa se angajeze trebie sa dea spaga nu conteaza ca este medic sau asistenta,ba din contra spaga creshte cu cat eshti mai pregatit profesional.
5
0
La Mangalia cand veniti sa o luati pe Managera lui peste,care nu are nicio treaba cu medicina si salar de NESIMTITA?
6
0
ma mir cum a scapat menegerul de la sp. cernavoda ,a luat la greu dar cred ca nu sa saturat pacat ca totul se afla la un eveniment ca asa toate bune si treaba merge sau perfectionat cu clase inalte acum si ...se prind greu
4
0
La spitalul județean constanta este o practica frecventa,de la resurse umane la director de îngrijiri medicale la sefi, sefuti, cota spagilor este asemanatoare cu cea de la Suceava.
9
1
e ceva normal in tara asta de peste 70 de ani si mai ales dupa 89 cand coruptia deja imensa in comunism a explodat; de 33 de ani e la fel peste tot; aici daca nu murea gravida in conditii dramatice si nu veneau alegerile astea atat de importante de la anul nu se facea nimic si nici nu aflam asa cum nu am aflat de alte zeci de mii de cazuri identice de 33 de ani
13
1
Din cauza astora si multor altora asemenea este tara. Ne miram de ce suntem ciumatii Europei, uite din cauza coruptiei generalizate care a acaparat intregul sistem bugetar. Imixtiunea politica duce la impotenta fortelor de control. Romanul de rand trage ca boul la jug iar guzganii traiesc ca nababii. Uite inca un motiv sa plecam din tara, inca un motiv sa fiu scarbit de tot, inca un motiv sa urasc capitalismul si democratia p***t inteleasa. Vrem in schengen, cum!!!??? Suntem o tara capusata si corupta total. Scarba si lehamite mi-e de voi!
14
1
La primăria constanta ?? Nu aveți drum?? Sa întrebați cum șe fac angajarile? La raedpp constanta??? La Ct bus?? La anaf??? Nu se întreabă nimeni cata spaga se cere sa se angajeze???
17
0
Sa nu va aud ca blamati proaspetii doctori care parasesc tara. De unde sa aiba 20000 de euro pentru un post de dr la vreun spital romanesc, dupa aproape 10 ani de scoala. Si scoala costa, ca deh, nimic nu-i pe gratis!
16
1
Nu i sa rupt gâtul , i sa rupt plicul
7
0
"i-au căzut din geantă mai multe plicuri care ar fi fost pline cu şpagi." nu si-a rupt gatu'?
6
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016