REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
26.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Stoltenberg: Ucraina are dreptul să lovească ținte militare de pe teritoriul Rusiei

Stoltenberg: Ucraina are dreptul să lovească ținte militare de pe teritoriul Rusiei

Victor ROTARU 15 iulie 2024 | 11:15 302

Ucraina are dreptul, în conformitate cu dreptul internațional, să atace ținte militare situate pe teritoriul Rusiei, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unui interviu acordat televiziunii United News duminică, relatează Kyiv Independent.

Stoltenberg: Ucraina are dreptul sa loveasca tinte militare de pe teritoriul Rusiei

Politica Statelor Unite interzice forțelor ucrainene să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi la 300 km în interiorul teritoriului rus sau la Moscova sau Kremlin. „Acestea trebuie folosite aproape de graniţă în cazul unor atacuri asupra ţintelor ucrainene lansate” din Rusia, declara Joe Biden în iunie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Washingtonului să ridice restricțiile, afirmând că posibilitatea de a utiliza arme americane cu rază lungă de acțiune, precum ATACMS, în interiorul Rusiei și al Crimeei ocupate ar produce „un rezultat instantaneu”.

În interviu, Stoltenberg a afirmat dreptul Ucrainei la autoapărare.

„Poziția mea este că nu există nicio îndoială că Ucraina are dreptul de a ataca ținte militare legitime pe teritoriul țării agresoare, Rusia”, a declarat Stoltenberg.

„Acest lucru este clar definit de dreptul internațional. Din moment ce acesta este un război pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei, Ucraina are dreptul la autoapărare, iar acest lucru include lovituri pe teritoriul agresorului. Acest lucru este absolut clar pentru mine”.

În iunie, guvernul american a dat Ucrainei permisiunea de a ataca ținte rusești în apropierea graniței cu regiunea Harkov, după noua ofensivă a Moscovei în regiune. Stoltenberg a declarat că acesta a fost un pas binevenit.

Șeful NATO a menționat că mai mulți aliați „își relaxează restricțiile” în contextul intensificării atacurilor Rusiei.

„Salut decizia aliaților de a deschide posibilitatea unei utilizări mai mari a armelor pentru a lovi aceste ținte”, a spus el.

Stoltenberg a prezentat un argument similar pe 10 iulie, în timpul summitului de 75 de ani al Alianței, care a avut loc la Washington D.C.

Statele Unite nu au anunțat nicio schimbare în politica lor privind loviturile cu rază lungă de acțiune în Rusia. Președintele american Joe Biden a evitat întrebarea în cadrul unei conferințe de presă din 11 iulie, afirmând că atacurile împotriva Moscovei nu ar „avea sens”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510