REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Străzile de lângă Spitalul Județean sunt ticsite de mașini, în timp ce parcarea supraetajată e goală. Video

Străzile de lângă Spitalul Județean sunt ticsite de mașini, în timp ce parcarea supraetajată e goală. Video

Ana Maria LIPAN 10 mai 2023 | 00:00 8249

Parcarea de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, cunoscută ca ”parcarea verde”, a născut, încă de la inaugurarea sa, în anul 2012, numeroase controverse. Aceasta urma să fie gratuită, până când, în timpul mandatului lui Decebal Făgădău, s-a sesizat faptul că riveranii ocupau locurile în mod abuziv și s-a introdus taxarea. În prezent, după cele 30 de minute gratuite, un șofer trebuie să plătească 4 lei pe ora pentru staționare. Șoferii se feresc însă să scoată banii din buzunar, pentru a avea acces, ajungând, practic, în situația de a vâna locuri de parcare în zonă. Asta, în timp ce Parcarea Verde este mai tot timpul goală. De exemplu, în cursul zilei de 9 mai a.c., mai multe etaje ale acesteia erau pustii, în timp ce străzile din apropierea spitalului sunt sufocate de mașini.

Strazile de langa Spitalul Judetean sunt ticsite de masini, in timp ce parcarea supraetajata e goala. Video  Strada Nicolae Iorga

Problema cauzată de insuficiența locurilor de parcare a fost sesizată municipalității în nenumărate rânduri de cetățeni, care au condamnat proiectele de reabilitare a arterelor rutiere ale orașului, ce prevedeau desființarea lor. Primarul Vergil Chițac a declarat recent, într-un interviu acordat ziarului Replica, faptul că “Avem 150 de mii de mașini și 30 de mii, sau acum 40 de mii, de locuri de parcare. E clar că este o debalansare.”

Parcarea supraetajată din zona Spitalului Județean, inițial gratuită

Dincolo de aceste statistici deloc îmbucurătoare, nemulțumirea constănțenilor pare să reiasă nu doar din lipsa spațiilor, ci și din taxarea lor. În acest context reamintim valul de mâhnire cauzat de introducerea plății în cadrul Parcării de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, cunoscută ca ”parcarea verde”.

Strazile de langa Spitalul Judetean sunt ticsite de masini, in timp ce parcarea supraetajata e goala. Video
Parcarea supraetajatată a fost inaugurată în anul 2012, fiind gratuită până când, în timpul mandatului lui Decebal Făgădău, s-a decis introducerea taxei, acțiune pe care unii constănțeni i-o reproșează, în mod eronat, primarului Chițac. S-a ajuns la această soluție după ce municipalitatea a sesizat faptul că locurile de parcare erau ocupate tot timpul de riverani, printre care și navigatori, ce își lăsau mașina acolo și uitau să o mai scoată, împiedicând accesul celorlalți cetățeni, cu precădere a pacienților și cadrelor medicale, care, conform planului inițial, erau principalii beneficiari ai proiectului.

Video:

„Parcarea de la Spitalul Județean, construită de municipalitate cu fonduri europene, intră la sistemul de plată întrucât devenise o parcare de vacanță pentru cei care nu aveau unde să îşi lase maşina şi îşi ziceau: o ducem la spital, că e acolo e supravegheată, nici n-o ninge, nici n-o plouă... o lăsăm aşa, gratuit”, a precizat fostul edil, la momentul respectiv.

Strazile de langa Spitalul Judetean sunt ticsite de masini, in timp ce parcarea supraetajata e goala. Video  Strada Ion Lahovari

Parcarea este inclusă în prezent în Zona 0, conform reglementărilor prevăzute în Hotărâre a Consiliului Local 123, din 2021. Astfel, primele 30 de minute de parcare sunt gratuite, urmând ca după terminarea acestora să se perceapă o taxă de 4 lei pe oră.

Strazile de langa Spitalul Judetean sunt ticsite de masini, in timp ce parcarea supraetajata e goala. Video  Strada Panait Moșoiu

Șoferii se feresc de parcarea cu plată

Constănțenii nu se înghesuie însă să scoată banii din buzunar. Spre exemplu, în cursul zilei de marți, 9 mai a.c., mai multe etaje ale clădirii erau pustii, în timp ce străzile din preajma spitalului, precum Nicolae Iorga, Mihai Viteazu, Ion Lahovari sau Topraisar, erau sufocate de mașini. În acest caz se poate vorbi despre refuzul de a plăti pentru staționare, nu despre lipsa spațiului necesar.

Strazile de langa Spitalul Judetean sunt ticsite de masini, in timp ce parcarea supraetajata e goala. Video  Strada Topraisar

Riveranii reclamă de asemenea acest fenomen, aducându-i la cunoștință primarului faptul că sunt nevoiți să petreacă zeci de minute pentru a găsi un loc de parcare, cele rezidențiale, puse la dispoziție locatarilor blocurilor, fiind ocupate de șoferii care se feresc să plătească pentru accesul la parcarea supraetajată.

Strazile de langa Spitalul Judetean sunt ticsite de masini, in timp ce parcarea supraetajata e goala. Video
Mai multe decât atât, în apropierea unității medicale, puteau fi zărite numeroase autoturisme parcate în mod neregulamentar.

Strazile de langa Spitalul Judetean sunt ticsite de masini, in timp ce parcarea supraetajata e goala. Video  mașini parcate lângă un gard electric

O șoferiță a fost zărită urcând într-un autoturism staționat pe un loc rezervat autovehiculelor de intervenție, iar alții, îngrămădindu-se în fața porții instituției și blocând accesul.

Observând această situație, se poate constata tendința cetățenilor de a evita să plătească pentru staționare, nu doar lipsa spațiului necesar. Nemulțumirea constănțenilor se extinde dincolo de insuficiența locurilor de parcare, vizând, în mod special, taxarea acestora. Pe lângă numărul mic de locuri, se pare că marea populație este deranjată și de costurile inaccesibile.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa fie asa cat timp constantenii sunt cel putin needucati ca sa nu spun marlani din fire. Parcarea aceea era facuta pt spital si vizitatori - au ocupat-o TOTI din oras care isi doreau parcare pazita pe termen lung. Parcarea spitalului care ar trebui sa fie pt angajati e plina de toate judetele posibile, degeaba sunt pusi tantalai la paza. Primaria, fie PNL /PSD vrea BANI, preferabil multi, in rest nu conteaza. In sfarsit, "riveranii" care stiu ei cum au facut rost de apartamente acolo pe vremea lui Ceasca, au vrut inca o mocangeala. Ce a iesit, se vede
1
0
Atat timp cat rahatul de spital nu poate sa-mi asigure parcarea la gradul de medic primar, asa cum este peste tot afara,in schimb toate infirmierele care incep programul la 7 ocupa locurile de parcare...e normal sa parchez si eu pe unde apuc, chiar la tine la bloc. Chiar de ai avea parcare rezervata, pana la 17.00 e la comun - iar mie nu-mi convine ca pt cele 8-9 ore petrecute zilni la spital sa platesc 35 lei zilnic. Destul platesc cacanarului de Chitac taxa de parcare acasa ca sa mai dau 7-8 milioane pe luna pt parcare la serviciu, unde ar trebui sa fie gratuit. Pacientii vin la spital pt ca sa fie tratati de MEDICI nu pt asistente si infirmiere
2
0
Da, navigatorii erau de vina pt. supraaglomerarea parcarii, pe vremea cand era fara bani... De ce nu ungurii sau Basescu, suma esecurilor noastre? Daca veniti pe la 8 dimineata in spatele blocurilor de vis-a-vis minunata parcare, puteti vedea o multime de doctorasi/asistente sau ce-or mai fi parcand, schimband țolul de oraș cu ăl de lucru, inclusiv saboții din dotare si odata echipati procedand spre locul de munca. Zona prin care trec spre spital e super curata, norme ioropene, facand abstractie de niste flegme pe caldarâm, o voma de pisica, o pata de ulei auto, etc.
4
2
Nu contest faptul ca prețul pentru r*mânia este un pic cam piperat. Aproape un $ pe ora e cam mult. Însă adevărul e undeva la mijloc. Romanul are bani sa își ia mașina,are bani sa cumpere benzina ,are bani sa meargă în Mamaia cu 7-800 lei pe noapte camera însă nu găsește bani pentru parcare civilizata. Oare de ce?
3
1
Peste tot în tara parcarea se plătește. Mergeți în Cluj sa vedeți cât costa și după aia sa va plângeți. E foarte bine ca e cu plata ptr ca nesimțirea romanilor e mare. S au învățat la mocangeala. Pentru cei care se plâng ca parcarea supraetajata e pe bani le sugerez autobuzul, dar și ala e cu bani...deci mersul pe jos și ciocu mic
9
2
ma om de nimic, tu nici macar nu locuiesti in Constanta, arata orasul nostru parca-i in Ucraina si e bombardat zilnic. Tie chiar nu iti este rusine ma amiral de apa dulce, popotarule, pensionarule special care esti
17
3
mos teaca a facut cele mai mari tarife de parcare din tara. Zonele de pracare facute fara nici o noima. Singurul oras unde riveranii sunt bataia de joc a primariei. Asa ce nu inteleg de ce ne miram ca nu se parcheaza acolo ?
12
3
parcarea etajata de la spital, a fost facuta din fonduri Europene, normal nu au voie sa puna plata ..asa e legea, nu e Facuta, construita din banii primariei, ce mai atattea comentarii? ei vor sa mulga bani si de la oameni..sa mearga in buzunarul..bugetul lu primaria, a functionarilor adica, blatuiala? rusine, ptr sful de la primarie..si acolitii lui
8
3
M-am uitat prin secțiunea comentarii și evident că a aparat un om care a terfelit și numele USR, când la conducere au fost mereu PSD și mai nou PNL dar tot împreună cu PSD. Cât despre fudulia constănțeanului... păi cum altfel? O parchează pe stradă, că doar stă 5 minute (a se citi 2 sau mai multe ore), pe când în parcare acele 5 minute sunt taxate. Constănțeanului ii poți face un oraș întreg de parcări supraetajate, el tot va parca pe stada și va înjura sistemul.
9
3
Pai si taxarea asta cu 4 lei ora e ok... Dar 2 lei ora ce avea? Sa parchezi pe bani multi e o jupuiala fara seaman.
9
3
Politia de ce nu-si face treaba ? O intreaga debandada pe strazile si bulevardele orasului .Pe Tomis se circula si cu 120 km/h ...si ce daca
15
0
De ce blocati comentariile,chiar si cele care nu contin obscenitati si injurii?
12
0
De cate ori am incercat sa intru in parcarea aia supraetajata, nu era loc ca-si parcau toti doctorii masinile acolo. Nici nu te apropiai bine ca venea nea' Gica si-ti facea semn cu degetu' ca "nu mai e locuri!". Cum kkt e goala?!
13
1
Adică tot oamenii sunt de vina, nu?? Și de ce a fost nevoie să-i luați apărarea lu' moș chițac?? Despre ce e articolul până la urmă?? E campanie electorală?? Acea zona chiar are probleme cu locurile de parcare!!
13
3
Salut vecinu'! Fostu' vecinu'!
7
0
De ce se platesc taxe pe masini? Parcarea pentru riverani ar trebuii sa fie gratis, iar pentru turisti extrem de accesibila avand in vedere conditiile nu grozave de turism, mizeria si santierele interminabile. Este inadmisibil sa te simti tratat cu atata ura de oamenii care ar trebuii sa-ti creeze conditii...sa traiesti decent in oras. Am ales ca din toamna sa plec din Constanta, neregasindu-ma in mentalitatea de ''existi, platesti'' , in curand si aerul va fi impozitat ca este salin, deci cu proprietati terapeutice. Sunteti jalnici, urati ca oameni si din pacate, nu va mai uitati de foarte mult timp in oglinda. Ah, si sa nu uitam, domeniul in care lucrez, IT, este inexistent intr-un oras cu atata potential. Cu nicio stima, un fost constantean.
24
9
a fost un h-otz. Chit-chit este un pro-stovan. Parcarea de la Spital trebuia sa ramana gratuita asa cum s-au cerut banii EU pentru obiectivul dat. H-othul de Faba-bou a bagat plata si a distrus obiectivul.De aici strazile pline de masini.Indiferent daca parcheaza riveranii scopul tot este atins pentru ca raman strazile libere pentru parcarea ocazionala. Asteptam constantenii la alegerile 2024 sa voteze oameni in Consiliul local si primar care promite rezolvarea parcarilor prin masuri inteligente.Nu mai vrem branzari cu aracet.
21
4
Pai polițaii care ar trebui sa patruleze prin zona nu ii vezi pt ca le e frica sau poate au înțelegeri cu rrr omulanii care își fac veacul sau vând diverse pe acolo.Cert e ca nu sunt deranjați deloc și atunci singura explicație e ca politia de la secția respectiva sau cea locala dorm pe einin ce privește zona aia.
10
0
Pai daca primarul cu handicap impreuna cu PNL si USR, a hotarat sa taxeze cu 4 lei ora. Cine isi poate lasa masina acolo peste seara spre exemplu? Gandirea USR-PNL: mai bine sa nu o foloseasca nimeni, decat sa punem 2lei, sa incaseze si primaria sa isi permita si omul de rand! Numai tomberoanele voteaza cu PNL-USR!!!!
14
5
De ce stergeti comentariile ? La articolul despre radet am sugerat sa scrieti un articol ref navodari care nu mai are radet. Lumea are centrale. Comentariile care contin trivialitati nu le stergeti.
17
1
Oamenii nu vin de placere la spital. Puteau empatiza cu problemele cetatenilor si sa taxeze decent. Dar din birou se vede altfel. Nici macar ei, cei ce au instituit aceste taxe, nu parcheaza acolo. Vor intrq in opozitie si iar vor incepe cu denigrarile. Nu halesc pesedeul, dar parca cu ei te puteai intelege, ei se gandeau si la omul de rand, facilitandu-i o viata mai usoara. Din pacate, mare tzeapa ne-am luat cu peneleul.
18
5
Asa este cand toti saracii au masini .
18
14
sunt multe possibile locuri in tomis 1 intre blocuri se mai pot face parcari daca se vrea, locurile de parcare in cartier au ramas aceleasi k acum 60 de ani, nimic nou, facut,ptr parcarea etajata e f mult 4 lei ora, daca o face 2 lei era ok, cum spun si altii, si era plina ,sau si cu abonamente k inainte , dupa 9. seara mai ieftin sa fie ,pana la 7 dimi, dar lacomia primariei e f mare k au salarii mici saracii, fonctionari, rusine chitz u..
16
10
Cei care au firme , ar trebui sa aibă și locuri de parcare, nu angajații sa-si pună mașinile pe toate trotuarele .de asemeni și unii care au cite 3 sau 4 mașini și nu își închiriază un loc de parcare și ocupa locurile pe străzi.asa cred ca ar fi civilizat.
19
0
Chitacule tu esti. Te-ai ascuns sub identitatea altui tampit. ( macar ala a mai făcut ceva) Tu esti singurul om care a transformat un oras in sat. Apropo, câteodată masina este si necesitate boule. Si parcarile ar trebui sa fie gratis pt ca platim taxe in plm de cretin. Pe de alta parte platim impozite pe salarii... Ne cumparam casaa.. Iar impozit, vinzi casa, platim impozit la impozit. Ce sa mai zic ca platesti impozit anual la casa cumparata de tine cu banii tai si aia impozitati. TREZIREA IN PLM.
32
16
Pai daca toti ghertoii din acest oras, format preponderent din ghertoi, si-au luat masini cu 500 de euro, normal ca li se pare scump 4 lei pe ora. Gogâie, masina inseamna costuri, e un lux, iar un loc de parcare, la modul obiectiv, costa intre 15-25 mii euro ca sa fie construit intr-o parcare supraetajata. De unde kkt sa se scoata banii aia? Platiti si aia e. Am avut urgenta cu copilul, am gasit imediat loc de parcare datorita acestei parcari cu plata. Platiti fratilor, in strainatate aproape nicaieri parcarea nu e moca.
33
12
Normal ca e goala parcarea supraetajat. E prea scump 4lei/ora!
22
13
Si pe Tulcei este la fel.Tooot trotuarul este plin de masini.Politia doarme in bocanci.Pardon pantofi.
23
1
Putea sa puna 2 lei nu 4.E calic rau primarul asta....
27
9
Constanta este sugrumata de minoritati makidonesti si armenesti. Urmeaza autonomia teritoriala
37
13
multumiti-i subsemnatei pe cale de consecinta
10
1

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677