REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
22.5° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Studiu: Femeile sunt mai sensibile la implanturile din metal pentru înlocuirea articulațiilor decât bărbații

Studiu: Femeile sunt mai sensibile la implanturile din metal pentru înlocuirea articulațiilor decât bărbații

A.F. 16 februarie 2023 | 00:00 235

Un studiu sugerează că unul din motivele pentru care femeile sunt mai predispuse la complicații după intervențiile chirurgicale de înlocuire a soldului sau genunchiului ar fi faptul că sunt mai sensibile la implanturile din metal pentru înlocuirea articulațiilor.

Studiu: Femeile sunt mai sensibile la implanturile din metal pentru inlocuirea articulatiilor decat barbatii

Cercetătorii au revizuit cazurile a peste 2600 de pacienți care au fost examinați pentru dureri inexplicabile după intervențiile de înlocuire totală a soldului și/sau genunchiului. Toți aveau implanturi din metal. Niciunul nu a prezentat infecții, inflamații sau alte afecțiuni care să explice durerile. 57% dintre pacienții respectivi au fost femei.

Potrivit studiului, intensitatea durerii medii a fost mai ridicată în rândul femeilor decât în rândul bărbaților, 6,8 față de 6,1 pe o scară de la 0 la 10.

Analizele de sânge au arătat că 49% dintre femei și 38% dintre bărbați au înregistrat reacții adverse la metalele din implanturi. Diferența dintre sexe s-a menținut și după ce oamenii de știință au utilizat o definiție mai strictă a sensibilității, 25 % față de 18%.

„Aceste rezultate ar putea explică, cel puțin parțial, diferența dintre sexe cu privire la anumite modele de implanturi de artroplastie generală de articulații”, după cum au precizat co-autorul studiului Nadim Hallab și colegii săi într-un comunicat de presă. Hallab este profesor de chirurgie ortopedică în cadrul Centrului Medical al Universității Rush din Chicago.

 
Potrivit studiului publicat recent în revista The Journal of Bone & Joint Surgery, în cazul pacienților cu sensibilitate la metalele din implanturi, durerile au fost mai mari la femei decât la bărbați. Înainte de analizele de sânge, 29% dintre femei au menționat că suferă de alergii la metale, care se manifestă la nivelul epidermei, față de 4% dintre bărbați.

Oamenii de știință au precizat că nu se știe dacă sensibilitate pacienților la metalele din implanturi există înainte de intervențiile chirurgicale, este cauzată de implanturi sau este provocată de amândouă. Aceștia susțin că sunt necesare mai multe cercetări.

Au adăugat că este posibil că diferențele dintre sexe să aibă legătură cu hormonii sau factorii de mediu, precum expunerea la metalele din bijuterii sau produsele cosmetice, scrie doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768