REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Studiu îngrijotător: Arsenicul și plumbul toxic se găsesc frecvent în tampoane

Studiu îngrijotător: Arsenicul și plumbul toxic se găsesc frecvent în tampoane

A.F. 10 iulie 2024 | 00:00 447

Un nou studiu pe 30 de tampoane de la 14 mărci constată că acestea conțin metale toxice precum plumbul și arsenul. Tampoanele sunt o sursă deosebit de îngrijorătoare de expunere chimică, deoarece pielea vaginului are un potențial de absorbție mai mare decât pielea din altă parte a corpului.

Studiu ingrijotator: Arsenicul si plumbul toxic se gasesc frecvent in tampoane

Cercetătorii atrag atenția că, în ciuda acestui potențial mare de îngrijorare a sănătății publice, s-au făcut foarte puține cercetări pentru a măsura substanțele chimice din tampoane.

„Din cunoștințele noastre, aceasta este prima lucrare care măsoară metalele în tampoane. În ceea ce privește, am găsit concentrații ale tuturor metalelor pentru care am testat, inclusiv metale toxice precum arsenul și plumbul”,  a declarat autorul principal al studiului Jenni A. Shearston, un cercetător postdoctoral la Universitatea din California Berkeley.

Descoperirile au fost publicate în revista Environment International. Echipa lui Shearston a evaluat nivelurile a 16 metale – arsen, bariu, calciu, cadmiu, cobalt, crom, cupru, fier, mangan, mercur, nichel, plumb, seleniu, stronțiu, vanadiu și zinc.

Ei au găsit metale în toate tipurile de tampoane, deși concentrațiile au variat în funcție de locul în care au fost achiziționate tampoanele (SUA vs. UE/Marea Britanie), organice față de neorganice și generice față de marcă.

Numeroase efecte adverse

Concentrațiile de plumb au fost mai mari în tampoanele neorganice, în timp ce arsenul a fost mai mare în tampoanele organice.

Autorii celui mai recent studiu spun că trebuie să cerceteze dacă metalele contribuie la orice efecte negative asupra sănătății.

Orice plumb care se scurge dintr-un tampon poate duce la „numeroase efecte adverse neurologice, renale, cardiovasculare, hematologice, imunologice, reproductive și de dezvoltare”, au scris cercetătorii în descoperirile lor. Plumbul este stocat în oase, înlocuind calciul și poate fi reținut în organism timp de zeci de ani.

„Deși metalele toxice sunt omniprezente și suntem expuși la niveluri scăzute în orice moment, studiul nostru arată clar că metalele sunt prezente și în produsele de menstruație și că femeile ar putea avea un risc mai mare de expunere folosind aceste produse”, explică coautorul studiului, Kathrin Schilling, profesor asistent la Mailman School of Public Health de la Universitatea Columbia.

Cum sunt introduse metalele în tampoane

După cum arată studiul, „substanțele chimice absorbite pe cale vaginală nu sunt supuse unui metabolism de prim pasaj și detoxifiere prin ficat și intră direct în circulația sistemică”.

Se știe că expunerea și absorbția metalelor cresc riscul de demență, infertilitate, diabet și cancer.
Metalele pot compromite dezvoltarea fetală și pot afecta ficatul, rinichii, creierul și sistemele cardiovascular, nervos și endocrin.
Metalele pot fi introduse în tampoane în mai multe moduri. Materiile prime de bumbac, raion sau viscoză pot fi contaminate în timpul producției. Tampoanele pot fi, de asemenea, contaminate cu apă în timpul procesului de fabricație sau metale pot fi adăugate în mod deliberat pentru albire, agenți antibacterieni, controlul mirosurilor sau lubrifiere.

Metalele toxice nu sunt singurul pericol reprezentat de tampoane – sindromul de șoc toxic, asociat în mod obișnuit cu utilizarea lor, afectează 1 din 100.000 de oameni și poate provoca leziuni severe ale organelor sau chiar moartea.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente clasifică tampoanele drept dispozitive medicale, dar agenția a spus că „nu eliberează sau aprobă materialele individuale care sunt utilizate în fabricarea dispozitivelor medicale”, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166