REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Studiu: Lumina telefoanelor sau a TV-urilor pe timp de noapte crește riscul de diabet

Studiu: Lumina telefoanelor sau a TV-urilor pe timp de noapte crește riscul de diabet

A.F. 3 iulie 2024 | 00:00 94

Strălucirea unui bec sau a unui smartphone pe timp de noapte poate afecta ritmul corpului. Acum, un nou studiu sugerează că expunerea la lumină artificială după miezul nopții poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Studiul a fost publicat în The Lancet Regional Health – Europe, inforemază Science Alert.

Studiu: Lumina telefoanelor sau a TV-urilor pe timp de noapte creste riscul de diabet

Cercetarea a fost efectuată în rândul a aproape 85.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care au purtat dispozitive la încheietura mâinii, zi și noapte, timp de o săptămână, pentru a urmări expunerea lor la diferite niveluri de lumină.

Ca parte a experimentului Biobank din Marea Britanie, starea de sănătate a grupului a fost urmărită timp de nouă ani. Acei voluntari, care mai târziu au dezvoltat diabet de tip 2, au fost mai probabil să fi fost expuși la lumină între orele 12:30 am și 6:00 am, în timpul perioadei de studiu de o săptămână.

Rezultatele nu dovedesc cauza și efectul, dar dezvăluie o relație dependentă între lumina mai strălucitoare în mijlocul nopții și riscul unei tulburări metabolice, care susține asocierea.

Acei participanți din top 10 % pentru expunerea la lumină pe timp de noapte au avut un risc cu până la 67 la sută mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât ceilalți.

Cercetările sugerează că expunerea la lumină artificială pe timp de noapte, fie că este lumina galbenă de la lampa de citit sau lumina albastră de la smartphone-ul sau televizorul, poate îngreuna adormirea. Dar chiar și atunci când cercetătorii au luat în considerare modelele de somn și durata în studiul actual, rezultatele au susținut acest lucru, ceea ce sugerează că un alt mecanism este în joc.

Alți posibili factori care contribuie, cum ar fi sexul unei persoane, riscul genetic pentru diabet, dieta, activitatea fizică, expunerea la lumina zilei, fumatul sau consumul de alcool, nu au avut nici un impact asupra rezultatelor.

„Sfătuirea oamenilor să evite lumina de noapte este o recomandare simplă și eficientă din punct de vedere al costurilor, care poate ușura povara sănătății globale a diabetului de tip 2”, concluzionează autorii studiului, condus de cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia.

În trecut, alte studii observaționale au legat, de asemenea, lumina artificială pe timp de noapte de rezistența la insulină, dar aceste experimente nu au măsurat sursele de lumină artificială din interior la fel de aproape sau pentru o perioadă lungă de timp.

Dovezile emergente la animale și oameni sugerează că expunerea la lumină artificială poate perturba ritmurile circadiene, ceea ce duce la o toleranță redusă la glucoză, secreție alterată de insulină și creșterea în greutate - toate acestea fiind legate de un risc crescut de tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.

O limitare majoră a studiului a fost dată de faptul că cercetătorii nu au reușit să ia în considerare orele de masă, ceea ce poate avea un impact atât asupra ritmurilor circadiene, cât și asupra toleranței la glucoză. În plus, unii factori socioeconomici, cum ar fi situația locuinței unei persoane, au fost luați în considerare la nivel regional, nu individual, și au fost luați în considerare doar adulții în vârstă.

De asemenea, corpurile individuale răspund foarte diferit la lumină, unele studii sugerând că intensitatea luminii necesară pentru a suprima producția de melatonină, care ajută la reglarea ritmului nostru circadian, poate varia de la 6 la 350 de lux.

Cu toate acestea, experimentele anterioare sugerează că, atunci când melatonina este întreruptă și ritmul circadian este aruncat din cap, aceasta poate duce la secretarea mai puțină de insulină de către pancreas. Acesta ar putea fi un factor care contribuie la dezvoltarea diabetului.

Sunt necesare studii mult mai riguroase înainte ca oamenii de știință să înțeleagă cu adevărat modul în care lumina pe timp de noapte influențează ritmul circadian și ce poate face aceasta, la rândul său, asupra sănătății metabolismului organismului, menționează cei care au realizat studiul.

Unele studii sugerează că un weekend de camping fără lumină artificială poate ajuta la resetarea ritmului circadian al unei persoane, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510