REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Studiu: Paroxetina ar putea trata osteoartrita?

Studiu: Paroxetina ar putea trata osteoartrita?

Replica API 26 martie 2021 | 00:00 1231

Paroxetina încetinește degenerarea cartilajului și promovează sănătatea acestuia atât la șoareci, cât și la cartilajul uman in vitro, sugerează un studiu apărut în februarie 2021.

Sursă foto: Shutterstock

Osteoartrita distruge cartilajul articular și duce la durere și dizabilitate. Persoanele afectate trăiesc cu această durere până când cartilajul lor este extrem de deteriorat. Din păcate, în această situație, o intervenție chirurgicală invazivă de înlocuire a articulațiilor este singurul tratament pe care medicii îl pot oferi în prezent, scrie click.ro.

În acest context, se poate spune că există o nevoie extremă de a identifica noi ținte terapeutice, abordări sau agenți care pot opri sau inversa evoluția bolii. În unele cercetări anterioare, autorii studiului¹ de față au constatat că expresia și activitatea crescută a receptorul kinazei 2 cuplate cu proteina G (GRK2) duce la creșterea patologică a celulelor în cazul bolilor de inimă și de rinichi.

Osteoartrita, spun savanții, este determinată în mod similar de creșterea patologică a celulelor cartilajului, un proces numit hipertrofie condrocitară, dar modul în care apare această proliferare a fost un mister. Având în vedere cunoștințele lor despre rolul GRK2 în bolile de inimă și rinichi, cercetătorii au decis să investigheze enzima la pacienții cu osteoartrită. Ei au descoperit că persoanele cu osteoartrită sau leziuni acute ale articulației aveau niveluri ridicate de GRK2 în celulele cartilajului sau condrocite.

Paroxetina ar putea reduce degradarea cartilajelor în osteoartrită

În cadrul studiului apărut în jurnalul Science Translational Medicine s-a descoperit un rol central pentru GRK2 în degenerarea cartilajului, în care GRK2 împinge condrocitele să distrugă matricea cartilajului care le înconjoară în loc să o completeze și să o mențină. Cu alte cuvinte, celulele primesc un semnal nepotrivit pentru a distruge cartilajul.

Cercetătorii au confirmat rolul GRK2 în degenerarea cartilajului în două experimente: într-unul, au efectuat o ștergere genetică a GRK2 din celulele cartilajului la șoareci, iar în celălalt, au administrat paroxetină - un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei aprobat de FDA, un puternic inhibitor GRK2 la șoareci. În ambele cazuri, au constatat nu numai că deleția GRK2 a prevenit hipertrofia condrocitelor și a oprit progresia osteoartritei, dar a stimulat și regenerarea cartilajului.

Concret, rezultatele studiului indică faptul că paroxetina ar putea readuce celulele cartilajului înapoi la o stare normală și ar păstra sănătoasă suprafața cartilajului. În alte experimente cu cartilaj osteoartritic uman cultivat, obținut de la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de înlocuire a genunchiului, echipa a confirmat, de asemenea, capacitatea paroxetinei de a atenua hipertrofia condrocitelor și degradarea cartilajului.

În condițiile în care prevalența factorilor de risc pentru osteoartrită, precum obezitatea și diabetul, este tot mai puternică, această boală va constitui o povară și mai mare asupra sistemelor sanitare în viitor. Prin urmare, un tratament precum cel sugerat de echipa de cercetare de la Universitatea de Stat Pennsylvania, și-ar putea dovedi utilitatea. Echipa speră să obțină aprobarea de la Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru un nou studiu al acestui medicament pentru tratarea osteoartritei.

Dacă acest proces funcționează, concluzionează cercetătorii, înseamnă că se va fi găsit o nouă soluție pentru împiedicarea uzurii articulațiilor din corp din cauza distrugerii și a pierderii cartilajului din osteoartrită, iar tratamentul va schimba cursul bolii.

Osteoartrita, cauzată de obezitate și traumatisme

Uneori numită artrită de uzură, osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrită, care tinde să apară mai ales la femei în jurul vârstei de 50 de ani din cauza obezității sau a unei leziuni. Când cartilajul se deteriorează, articulațiile pot deveni dureroase, umflate și îngreunează mișcarea. Osteaoartrita poate afecta orice articulație, dar apare cel mai adesea la nivelul mâinilor, genunchilor, șoldurilor, spatelui și gâtului.

Această boală debutează treptat și se agravează în timp, însă există modalități de a o gestiona pentru a preveni sau minimiza durerea și pentru a menține funcția de mișcare. Mult timp s-a crezut că osteoartrita este cauzată de uzura articulațiilor în timp, dar oamenii de știință o văd în prezent ca pe o boală a articulațiilor.

Factorii care pot contribui la instalarea osteoartritei sunt vârsta (riscul crește pe măsură ce oasele, mușchii și articulațiile îmbătrânesc), sexul (femeile sunt mai predispuse decât bărbații), un traumatism articular (de exemplu, un os rupt poate duce la apariția osteoartritei după mai mulți ani).

Alți factori de risc pentru osteoartrită sunt suprasolicitarea (folosirea acelorași articulații în repetate rânduri la locul de muncă sau la sala de sport), obezitatea (greutatea suplimentară pune mai mult stres pe o articulație, iar celulele grase favorizează inflamația), mușchii slabi și moștenirea genetică.

Osteoartrita nu se vindecă, dar se poate gestiona cu succes

Pierderea în greutate, o alimentație sănătoasă, unele exerciții și medicamente pot fi utile în gestionarea osteoartritei, dar în unele cazuri poate fi nevoie de intervenție chirurgicală. Pierderea în greutate ajută la reducerea durerii și la oprirea sau încetinirea deteriorării articulațiilor. Fiecare kilogram de greutate pierdută elimină patru kilograme de presiune asupra articulațiilor din zona inferioară a corpului.

Mișcarea este o parte esențială planului de tratament al osteoartritei. Obiectivul persoanelor afectate ar trebui să fie 150 de minute de exerciții moderate până la viguroase pe săptămână.

Un bun program de sport pentru a combate durerea și rigiditatea asociate cu osteoartrita implică exerciții de întărire pentru mușchii din jurul articulațiilor dureroase, ceea ce ajută la calmarea presiunii asupra acestora, exerciții de mișcare (ajută la reducerea rigidității și la menținerea mobilității articulațiilor), exerciții aerobice sau cardio (contribuie la îmbunătățirea rezistenței și a nivelului de energie și reduc excesul de greutate) și exerciții de echilibru, care ajută la întărirea mușchilor mici din jurul genunchilor și gleznelor și contribuie la prevenirea căderilor.

Importante sunt și modalitățile de a reduce sau a evita stresul: muzică, meditație, lectură, socializare cu prietenii și familia, implicarea în activități distractive și relaxante.

Medicamentele antiinflamatoare pentru osteoartrită sunt disponibile sub formă de pastile, siropuri, plasturi și creme sau sunt injectate într-o articulație. Acestea includ analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, plasmă bogată în trombocite etc.

În ultimă instanță se apelează la operație - o articulație deteriorată poate fi înlocuită chirurgical cu una din metal, plastic sau ceramică. Șoldurile și genunchii sunt articulațiile cel mai frecvent înlocuite. Un chirurg ortoped poate stabili cea mai bună procedură în funcție de cât de grav este deteriorată articulația.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016