REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.8° Constanța Lun., 29 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6805
22.8° Constanța Luni, 29 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6805
 

Studiu: Reutilizarea uleiului prăjit aduce consecințe grave pentru sănătate

Studiu: Reutilizarea uleiului prăjit aduce consecințe grave pentru sănătate

A.F. 4 aprilie 2024 | 00:00 225

Un studiu recent a relevat riscurile asociate cu reutilizarea uleiului de gătit, identificând efecte negative asupra sănătății șobolanilor și ale progeniturilor lor. Aceste descoperiri sugerează consecințe importante pentru sănătatea oamenilor, dat fiind că reutilizarea uleiului este o practică obișnuită atât în gospodării, cât și în restaurante la nivel global.

Studiu: Reutilizarea uleiului prajit aduce consecinte grave pentru sanatate

Metoda de prăjire, deși populară pentru prepararea unor alimente precum gogoșile și falafelul, implică imersia ingredientelor în ulei încins, proces care, deși oferă o textură și un gust apetisante, a fost legat de diverse afecțiuni, inclusiv cancer și diabet.

Riscurile par să se amplifice odată cu reutilizarea uleiului, deoarece încălzirile repetate degradează componentele benefice, precum antioxidanții, și generează compuși periculoși, inclusiv grăsimile trans și peroxizii.

Studiul, realizat de Kathiresan Shanmugam și colegii săi, a investigat efectele consumului pe termen lung de ulei de prăjit refolosit. Șobolani femele au fost hrăniți cu ulei obișnuit sau reîncălzit timp de o lună, iar rezultatele au fost alarmante. Șobolanii crescuți cu ulei refolosit au prezentat o inflamație crescută și stres oxidativ în ficat.

Pericol de neurodegenerare

De asemenea, au prezentat modificări ale metabolismului lipidic hepatic și un transport redus al acizilor grași omega-3 către creier, ceea ce a dus la neurodegenerare. Aceste modificări au fost observate nu numai la șobolani, ci și la puii lor.

Cercetarea aruncă lumină asupra axei ficat-intestin-creier și asupra modului în care întreruperile acestui sistem pot duce la afecțiuni neurologice. Șobolanii hrăniți cu ulei reîncălzit au prezentat niveluri ridicate de colesterol, markeri crescuți ai inflamației și leziuni celulare în colon.

Mai mult, celulele de suport neural din creier au prezentat semne de degenerare. Experimentele ulterioare au arătat că adăugarea de MSG, un aditiv alimentar comun, în dieta șobolanilor crescuți cu ulei reîncălzit a exacerbat leziunile neurologice, scrie incredibilia.ro.

Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul conferinței Discover BMB, subliniind importanța înțelegerii impactului uleiului de prăjit refolosit asupra sănătății generale, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513