REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° ConstanÈ›a Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
30.2° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Studiu: Sarea crește alarmant nivelurile de stres din organism

Studiu: Sarea crește alarmant nivelurile de stres din organism

A.F. 17 iulie 2024 | 00:00 121

Dacă vi se întâmplă des să vă simÈ›iÈ›i stresaÈ›i fără ca neapărat să aveÈ›i o problemă în viaÈ›a dumneavoastră, nu e o idee rea să verificaÈ›i puÈ›in È™i ce mâncaÈ›i! Da, deÈ™i în România puÈ›ini oameni È™tiu că ceea ce mâncăm ne afectează starea psihică, cercetătorii din Edinburgh au făcut un experiment pe È™oareci.

Studiu: Sarea creste alarmant nivelurile de stres din organism

Sarea crește exponențial nivelul de stres din organism, spun cercetătorii

Foarte puÈ›ini români concep să mănânce o salată sau o ciorbă care să nu aibă sare. Când vorbim de tineri, chipsurile È™i mâncarea de tip fast food sunt nelipsită, chiar dacă astfel de produse au un conÈ›inut extrem de ridicat de sare. Recomandările medicale spun că e necesar să consumăm două grame de sare pe zi pentru a ne păstra sănătatea.

Ce au descoperit cercetătorii de la Edinburgh conduși de medicul Matthew Bailey

AceÈ™tia sunt foarte asemănători oamenilor în ceea ce priveÈ™te anatomia, fiziologia È™i genetică – iar modul în care ambele specii răspund la stres este guvernat de factori care pot include dietă, explică Matthew Bailey, profesor de fiziologie renală la universitate. De asemenea, È™oarecii nu consumă de obicei multă sare, ceea ce facilitează testarea impactului acesteia asupra lor.

Legătura dintre consumul de sare și nivelul de stres

Pentru a investiga legătură dintre consumul de sare È™i stres, Bailey È™i colegii săi au hrănit È™oareci masculi – unii timp de două săptămâni, alÈ›ii timp de până la opt săptămâni – cu o dietă bogată în sare, conÈ›inând o proporÈ›ie de sare similară consumului tipic al oamenilor.

Atunci când cercetătorii au analizat apoi probe de sânge de la È™oareci, au constatat că nivelurile cortizolului, hormonul stresului, erau întotdeauna mai ridicate la cei care urmau dietă bogată în sare, comparativ cu È™oarecii din grupul de control care consumau niveluri scăzute de sare – atât atunci când se aflau în stare de repaus, cât È™i după ce fuseseră È›inuÈ›i într-un tub de plexiglas pentru a le provoca stres. Răspunsul la stres nu a fost pornit È™i oprit prin adăugarea de sare la dietă È™oarecilor, ci amplificat, explică Bailey

Modul în care diferiÈ›ii factori de stres – sarea din corpul È™oarecilor È™i mediul stresant din plexiglas – se afectează reciproc È™i se compun este deosebit de interesant, continuă Bailey, deoarece È™i oamenii sunt adesea expuÈ™i la mai mulÈ›i factori de stres în acelaÈ™i timp. Prin urmare, este posibil că ceva similar să se întâmple în corpul nostru, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436