REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
28.4° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

SUA cer Serbiei să-și retragă trupele desfășurate la granița cu Kosovo

SUA cer Serbiei să-și retragă trupele desfășurate la granița cu Kosovo

Victor ROTARU 2 octombrie 2023 | 00:00 986

Statele Unite monitorizează trupele poziționate de Serbia de-a lungul graniței cu Kosovo. Situația este îngrijorătoare și reprezintă un factor de destabilizare a zonei, a declarat vineri Casa Albă, care a cerut retragerea militarilor sârbi din acele poziții, relatează Reuters.

SUA cer Serbiei sa-si retraga trupele desfasurate la granita cu Kosovo

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, a declarat reporterilor că în urma tensiunilor în creștere, NATO își va spori prezența în cadrul forței de menținere a păcii din Kosovo.

Autorităţile kosovare au declarat că poliţia s-a confruntat armat cu aproximativ 30 de sârbi puternic înarmaţi care duminică au luat cu asalt satul kosovar Banjska, apoi s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă. Trei atacatori și un polițist au fost uciși în schimbul de focuri.

Înfruntarea a stârnit o nouă preocupare internațională cu privire la stabilitatea din Kosovo, unde majoritatea etnică albaneză și-a declarat independența față de Serbia în 2008, după o luptă de gherilă urmată de intervenția NATO în 1999.

Kirby a spus că atacul nu a fost unul întâmplător, și că numărul de arme găsite reprezintă o amenințare nu numai pentru polițiștii kosovari, ci și pentru personalul militar internațional, inclusiv pentru trupele NATO.

„Toți cei implicați în acest atac trebuie aduși în fața justiției”, a spus el. Am cerut autorităților sârbe să participe la investigarea incidentului armat care a avut loc duminică.

Kirby a catalogat „desfășurarea militarilor sârbi de-a lungul graniței cu Kosovo” drept o acțiune destabilizatoare, și a cerut Serbiei să retragă aceste trupe și să contribuie la reducerea tensiunilor.

Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit vineri cu președintele Serbiei la telefon pentru a-i transmite preocupările SUA, iar consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a vorbit cu prim-ministrul Kosovo despre incidente, subliniind importanţa dialogului, a spus Kirby, digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si ce vrei in schimb, trupe ale armatei ruse prin Romania ? Sa-ti luam familia de slavi in plw. Trol rusnac.
3
1
dar javvrele de criminali americanoizi de ce nu-si retrag trupele din romania? natia asta de adunaturi marsave cred ca au dreptul sa comande peste tot? mars in haznaua voastra de tara plina de boschetari cu cortul pe trotuar, americanoizi imputiti.
3
5
cei mai mari si temuti traficanti din zona, erau din kosovo. acum conduc acest teritoriu. americanii au in kosovo, una din cele mai mari baze din europa.
4
3
Mîrlănia criminalilor americani
5
5
Sa swga pwla si cu cwrwl si cu gura!
3
5

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699