REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° ConstanÈ›a Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° ConstanÈ›a Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

SUA, Marea Britanie şi Germania susțin public candidatura lui Rutte la șefia NATO

SUA, Marea Britanie şi Germania susțin public candidatura lui Rutte la șefia NATO

Victor ROTARU 24 februarie 2024 | 00:00 745

Premierul olandez Mark Rutte este susÅ£inut public de trei din cele mai importante ţări ale alianÅ£ei nord-atlantice pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg la È™efia NATO, în plin război ruso-ucrainean. Potrivit AFP, Rutter este favoritul Statelor Unite, Marii Britanii ÅŸi Germaniei la conducerea NATO. La rândul ei, România a notificat NATO că vrea să-l propună pe preÈ™edintele Klaus Iohannis pentru postul de secretar general al alianÈ›ei, potrivit unor surse.

SUA, Marea Britanie si Germania sustin public candidatura lui Rutte la sefia NATOMark Rutte

Mandatul actualului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost prelungit vara trecută cu încă un an, din cauza absenÅ£ei unui acord între aliaÅ£i cu privire la un nou conducător. Norvegianul a condus aÅŸadar această organizaÅ£ie timp de zece ani, o perioadă marcată de tensiuni din ce în ce mai mari cu Rusia. Numele ÅŸefului demisionar al guvernului olandez, care este responsabil cu afacerile curente, circulă insistent de luni de zile. Acum, Mark Rutte are sprijinul public a trei membri ai AlianÅ£ei Nord-Atlantice, începând cu cea mai importantă putere diplomatică ÅŸi militară a NATO, Statele Unite.

Susținut public de SUA, UK, Germania

Washingtonul a transmis clar aliaÅ£ilor săi că prim-ministrul olandez va deveni „un secretar general excelent”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. Dacă americanii au, în general, ultimul cuvânt cu privire la această alegere, poziÅ£ia revine însă unui european. „Vrem un candidat puternic”, a declarat mai devreme un purtător de cuvânt al prim-ministrului britanic Rishi Sunak, spunând că „sprijină cu putere” candidatura liderului olandez. „Rutte este foarte respectat în cadrul AlianÅ£ei, are referinÅ£a serioase în probleme de apărare ÅŸi securitate ÅŸi se va asigura că alianÅ£a rămâne puternică ÅŸi gata să asigure apărarea ÅŸi descurajarea”, a explicat el, salutând totodată perioada în care la conducerea NATO s-a aflat Jens Stoltenberg. Åži cancelarul german Olaf Scholz „susÅ£ine numirea lui Mark Rutte în funcÅ£ia de secretar general al NATO”, a anunÅ£at purtătorul său de cuvânt, Steffen Hebestreit, câteva ore mai târziu. „Cu experienÅ£a sa imensă, marea sa expertiză în politica de securitate ÅŸi simÅ£ul său acut al diplomaÅ£iei, este un candidat excepÅ£ional”, a scris el pe reÅ£eaua de socializare X.

Relații bune cu Trump

Dar unele din cele 31 de state membre ale AlianÅ£ei consideră că a sosit momentul ca o femeie să conducă NATO pentru prima dată. Premierul estonian Kaja Kallas ÅŸi-a exprimat interesul, dar numele lui Mark Rutte pare să iasă în evidenţă în prezent. Prim-ministrul liberal ÅŸi-a anunÅ£at intenÅ£ia de a părăsi scena politică olandeză, dar rămâne în funcÅ£ie până la formarea unui nou guvern. Negocierile s-au lungit după alegerile din noiembrie, câÅŸtigate de extrema dreaptă. Un obiÅŸnuit al întâlnirilor la nivel european, Mark Rutte, în vârstă de 57 de ani, a reuÅŸit să stabilească relaÅ£ii cu numeroÅŸi lideri. Un alt punct forte, notează AFP, este acela că Rutte l-a frecventat pe fostul preÅŸedinte american Donald Trump, a cărui posibilă revenire după alegerile din noiembrie bântuie coridoarele sediului NATO de la Bruxelles. Mark Rutte nu a ezitat să îl contrazică public pe Trump în timpul unei vizite la Casa Albă.

Olanda se apropie de 2%

Unul din criteriile menÅ£ionate la NATO pentru ocuparea postului de secretar general este ÅŸi acela al unui angajament suficient pentru apărare în Å£ara de origine a candidaÅ£ilor. Statele membre s-au angajat să dedice 2% din Produsul Intern Brut (PIB) acestui obiectiv, de care Ţările de Jos sunt foarte aproape, în special datorită acÅ£iunii premierului Rutte. Va fi esenÅ£ial, susÅ£in diplomaÅ£ii NATO, să apară implicaÅ£i pe acest subiect în eventualitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. Acesta le-a cerut de mai multe ori aliaÅ£ilor să crească cheltuielile dedicate apărării, în caz contrar SUA urmând să ÅŸi le reducă sau chiar să părăsească alianÅ£a. Anul trecut, ministrul britanic al apărării Ben Wallace - care între-timp a demisionat - ÅŸi-a anunÅ£at candidatura la conducerea NATO, dar nu a reuÅŸit să obÅ£ină acordul SUA, astfel încât mandatul norvegianului Jens Stoltenberg a fost reînnoit.

Iohannis și-a anunțat și el intenția

România a notificat NATO, transmiÈ›ând intenÈ›ia de a-l propune pe Klaus Iohannis la È™efia AlianÈ›ei, au dezvpluit joi seară surse oficiale pentru Digi24.ro. InformaÈ›ia apare în contextul în InformaÈ›ia a fost publicată iniÈ›ial de jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă, care a scris într-o postare pe reÈ›eaua X că „România i-a notificat pe ceilalÈ›i membri NATO că intenÈ›ionează să îl nominalizeze pe preÈ™edintele tarii, Klaus Iohannis, drept candidat pentru functia de secretar general al NATO”. Surse guvernamentale au arătat pentru Digi24.ro că, procedural, misiunile diplomatice la NATO transmit „niÈ™te intenÈ›ii, sugestii”, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rutte olandezul a fost aproape 12 ani prim ministru si incaeste demisionar prim ministru. In ultimii ani sa purtat ca un Hitler. Nu cred ca ar fi bun acolo la NATO.
0
2
la nato, mai trebuie sa si muncesti. putea romania, sa-l propuna si pe c****a, tot un drac. scenaritele astea au fost si la turnatorul petrov, il propuneau sef de bar de noapte la nato. prostii mai sint romanii! inghit toate mizeriile livrate de servicii.
4
2
Normal pe dulapul arogant si nesimtit o sa il puna la intrare sa dea pliante cu excursii scumpe ca doar este expert in turism
6
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016