REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

SUA: Senatul din Arizona abrogă o interdicţie de avort care datează din 1864

SUA: Senatul din Arizona abrogă o interdicţie de avort care datează din 1864

A.F. 3 mai 2024 | 00:00 329

Senatul din Arizona a votat miercuri abrogarea unei legi care interzicea aproape toate avorturile şi care datează din 1864, pe care instanţa supremă a acestui stat din sud-vestul Statelor Unite o considerase aplicabilă la începutul lunii aprilie, informează AFP.

SUA: Senatul din Arizona abroga o interdictie de avort care dateaza din 1864

Abrogarea acestui text, care interzice orice întrerupere voluntară a sarcinii din momentul concepţiei, cu excepţia cazului în care viaţa mamei este în pericol, a fost decisă cu 16 voturi pentru şi 14 împotrivă.

Acum textul trebuie promulgat de Katie Hobbs, guvernatoarea democrată a Arizonei care, într-un comunicat de presă, s-a declarat fericită şi a adăugat că "aşteaptă cu nerăbdare să adopte această abrogare".

Dreptul la avort se prefigurează ca o problemă majoră în campania prezidenţială din Statele Unite, notează AFP. Arizona este unul dintre statele swing, adică cele care pot decide rezultatul final al scrutinului prezidenţial.

Nici violul, nici incestul nu sunt considerate excepţii valabile, conform legii din 1864. Decizia Curţii Supreme locale a stârnit intense controverse în ţară, fiind condamnată de Joe Biden, şi fiind totodată criticată, ce-i drept, mai moderat, de Donald Trump.

"Această interdicţie totală a avortului ar fi băgat medici în închisoare, ar fi ameninţat viaţa femeilor din statul nostru şi ar fi luat dreptul milioanelor de femei din Arizona" de a decide în legătură cu corpurile lor, a apreciat miercuri Katie Hobbs.

Rămasă în stare latentă timp de decenii, această lege este "acum aplicabilă", a decis Curtea Supremă din Arizona pe 9 aprilie. Hotărârea lua astfel act de anularea de către Curtea Supremă a SUA, în iunie 2022, a garanţiei federale a dreptului la avort.

De când această decizie le-a dat statelor toată libertatea de a legifera în acest domeniu, aproximativ 20 dintre ele au interzis sau restricţionat sever accesul la avort.

Procuroarea generală din Arizona, democrata Kris Mayes, a avertizat de mult timp că nu va formula nicio acuzaţie. O decizie care s-ar fi putut schimba în funcţie de alegeri, procurorii generali fiind aleşi în Statele Unite.

Decizia "de a reimpune o lege care datează dintr-o perioadă în care Arizona nu era un stat, când războiul civil izbucnise şi când femeile nici măcar nu puteau vota, va rămâne în istorie ca o pată pentru statul nostru", a deplâns ea pe 9 aprilie.

Promotorii unei iniţiative populare au anunţat în aprilie că au strâns semnăturile necesare pentru a obţine un referendum pentru includerea avortului în Constituţia statului Arizona. Acest vot ar trebui să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale din noiembrie, aşa cum va fi, de exemplu, cazul în Florida (sud-est), un alt stat decisiv.

Preşedintele democrat în exerciţiu, Joe Biden, face din apărarea drepturilor femeilor un obiectiv major al campaniei sale pentru un al doilea mandat, în faţa oponentului său republican Donald Trump.

Acesta din urmă se mândreşte că, prin numirile sale la Curtea Supremă a Statelor Unite, a dus, în iunie 2022, la anularea protecţiei federale pentru avort, dar insistă asupra riscurilor electorale ale unei poziţii prea conservatoare în această chestiune, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016