REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Substanța toxică care se găsește în ceai, miere și lapte

Substanța toxică care se găsește în ceai, miere și lapte

A.F. 30 mai 2024 | 00:00 104

Substanțele naturale nu sunt întotdeauna absolut sigure pentru sănătatea noastră. La fel cum nu tot ceea ce este „chimic” este otravă . Oamenii se tem adesea de „hemosis”, dar consideră că tot ceea ce este natural este mai util și mai sănătos.

Substanta toxica care se gaseste in ceai, miere si lapte

În realitate, însă, această concepție greșită poate fi foarte costisitoare. Un toxicolog a vorbit despre substanțele periculoase care pot fi ascunse în produsele obișnuite și cele mai simple.

Substanța toxică care se găsește în ceai, miere și lapte

Expertul a dat ca exemplu un studiu al Institutului Federal German pentru Evaluarea Riscurilor . Acolo, experții i-au întrebat pe locuitorii din zonă despre ce substanțe toxice din alimente se tem cel mai mult.

A reieșit că majoritatea se tem de pesticide și de microplasticele din alimente. Dar toxinele naturale din alimentele vegetale obișnuite îi îngrijorează pe jumătate dintre cei intervievați.

Dintre toate toxinele vegetale, cele mai cunoscute sunt opiaceele – 61% dintre participanții la studiu au auzit de ele. Cumarinele sunt aproape de două ori mai departe – 31% dintre participanții la sondaj știu despre ele. Dar doar 26% dintre participanții la studiu știau despre solanina, o toxină vegetală foarte comună, care poate fi găsită chiar și în cartofii verzi obișnuiți.

Oamenii obișnuiți practic nu au numit alcaloizii de pirrolizidină. Cu toate acestea, în ultima vreme, acestea au devenit din ce în ce mai relevante. Totul se datorează acelei opinii foarte populare că tot ce este natural este obligatoriu și cel mai sănătos.

Otrava ficatului

Alcaloizii pirrolizidinici și variantele lor oxidate devin din ce în ce mai mult contaminanți ai mierii, ceaiurilor, în special ai ceaiurilor din plante, condimentelor, infuziilor aromatice, medicamentelor din plante și suplimentelor alimentare pe bază de plante.

În plus, animalele crescute în aer liber mănâncă adesea ceea ce pot și, ca urmare, alcaloizii se găsesc în lapte, carne și ouă.

De ce sunt alcaloizii de pirrolizidină periculoși?

Aceste substanțe și metaboliții lor au genotoxicitate și hepatotoxicitate, iar acest fapt este confirmat de studii. Cu toate acestea, două treimi dintre respondenți sunt îngrijorați tocmai din cauza „reziduurilor de aditivi” care sunt folosite în producția alimentară.

Și totul pentru că aceștia „nu sunt naturali, ci doar chimie”. Iar mucegaiul este natural, nu se tem în mod deosebit de el și adesea pur și simplu îl elimină din alimente. Deși produsul cu ea este deja stricat și nu este deosebit de sigur, din punct de vedere al toxicologiei.

Dar atunci de ce este brânza albastră considerată o delicatesă fină?

Chestia este că mucegaiul de pe brânză și mucegaiul din casă sunt diferite. Și același mucegai albastru nu este periculos pentru sănătatea oamenilor obișnuiți. Dar mucegaiul negru care infectează casele și clădirile poate fi mortal, potrivit actualno.com, citat de exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510