REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.8° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
25.8° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Şucu: "Uneori sunt necesare programe guvernamentale; alteori, statul trebuie să lase companiile să-şi facă treaba"

Şucu: "Uneori sunt necesare programe guvernamentale; alteori, statul trebuie să lase companiile să-şi facă treaba"

Ana Maria LIPAN 17 iunie 2023 | 00:00 302

Programele guvernamentale vizând investiţiile, creşterea productivităţii şi a valorii adăugate în economie sunt necesare uneori, dar alteori statul trebuie să lase companiile şi antreprenorii să-şi facă treaba fără să-i încurce, afirmă preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu.

sucu: 'Uneori sunt necesare programe guvernamentale; alteori, statul trebuie sa lase companiile sa-si faca treaba'Dan Șucu

"Sprijinim abordarea din noul program de guvernare centrată pe investiţii, creşterea productivităţii şi a valorii adăugate în economie. Suntem de acord că uneori sunt necesare programe guvernamentale în acest sens, dar alteori tot ce trebuie să facă statul este să lase companiile şi antreprenorii să-şi facă treaba fără să-i încurce, adică mai puţină birocraţie, mai multă predictibilitate, un aparat de stat eficient, justiţie rapidă şi corectă, autorităţi de control şi reglementare care să nu-şi depăşească atribuţiile, infrastructură publică pusă la punct", a subliniat Şucu în declaraţia cu privire la programul de guvernare, transmisă, vineri, agerpres.ro.

El a subliniat că programul de guvernare punctează că este esenţial să ne uităm la forţa de muncă, dar a semnalat că trebuie lucrat la disponibilitatea ei, locală sau din afara ţării, precum şi la competenţele care vor creşte competitivitatea firmelor.

"Programul nu vorbeşte şi despre reducerea impozitării muncii, un lucru pe care l-am cerut în repetate rânduri. De-a lungul timpului ni s-a precizat mereu că pentru a putea scădea impozitarea muncii trebuie crescută impozitarea capitalului, dar nu au urmat clarificări sau ipoteze de lucru care să fie discutate. Înainte de a ne pune problema impozitării suplimentare a capitalului, ne-am dori o verificare a eficienţei cu care sunt cheltuiţi banii pe care îi plătim deja", a explicat Dan Şucu.

Acesta mai atrage atenţia că Educaţia a devenit recent un punct focal pentru publicul larg şi pentru politicieni, însă trebuie văzut cum li se asigură românilor "educaţia de care au nevoie în secolul XXI".

Preşedintele Concordia menţionează că reformele fiscale de amplitudine nu sunt abordate în programul de guvernare, fiind astfel neclar dacă noul Guvern nu şi le propune sau a preferat să nu deschidă acum subiectul.

"Nu dorim ca astfel de măsuri să fie luate prin ordonanţe de urgenţă, ci în urma unor discuţii aşezate, mai ales că Ministerul Finanţelor a publicat şi recentul raport al Băncii Mondiale despre sistemul fiscal românesc. Avem şi o serie de obligaţii asumate prin PNRR. Cel mai mult, însă, avem nevoie de predictibilitate, şi nu este o vorbă goală", a mai spus Şucu.

În ceea ce priveşte salariile şi veniturile, el precizează că membrii confederaţiei împărtăşesc obiectivul creşterii veniturilor cetăţenilor ţării.

"Unele zone ale ţării au ajuns deja la media europeană sau chiar au depăşit-o, altele au rămas încă foarte sărace, iar aici este nevoie de infrastructură publică şi investiţii private. Bunăstarea nu va veni niciodată doar dintr-un instrument de politică socială sau fiscală", a punctat Dan Şucu.

Acesta a adăugat că organizaţia patronală apreciază dorinţa Guvernului de a reduce deficitul balanţei comerciale şi de a creşte volumul exporturilor.

"Suntem aici să propunem soluţii despre cum se poate face asta. Ambiţia de a adera la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică n.r) cât mai repede este un obiectiv important pentru economia românească, pentru că a fi membru în acest club exclusivist al marilor puteri economice ale lumii ne oferă garanţia că vom fi mai vizibili în faţa investitorilor, mai prezenţi în conversaţiile cu miză mare", a mai spus Dan Şucu. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699