Suferi de colon iritabil? Evită aceste alimente
Suferi de colon iritabil? Evită aceste alimente
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSindromul de colon iritabil este o afecțiune medicală caracterizată de simptome gastrointestinale precum diaree, constipație, crampe abdominale sau flatulență.
Sursă foto: Shutterstock
Cu toate că nu se cunoaște cauza exactă a acestei afecțiuni, medicii au descoperit că există o dereglare în modul de interacționare între creier și intestine, la pacienții care suferă de colon iritabil, scrie doc.ro.
Pacienții care suferă de sindrom de colon iritabil pot observă că anumite alimente le declanșează sau agravează simptomele.
Ce alimente ar trebui să evite pacienții cu sindrom de colon iritabil
Simptomele colonului iritabil sunt declanșate sau agravate de consumul unor alimente. Așadar, sindromul de colon iritabil poate fi ținut sub control prin alimentație.
Alimentele care favorizează balonarea, flatulență și diareea:
Alimentele bogate în conținutul de zahăr
Fasolea, broccoli, conopidă, varză
Alimentele care conțîn îndulcitori artificiali precum sorbitolul sau xylitolul
Produsele lactate
Alimentele grase
Băuturile carbogazoase
Alimentele procesate
Usturoiul, ceapă
Pâinea și cerealele din cereale rafinate, nu integrale
Cofeină
Alcoolul
Acestea nu trebuie eliminate complet din dietă, ci evitate măcar în perioadele în care colonul iritabil afectează în mod considerabil calitatea vieții pacientului.
Alimentele care declanșează simptomele neplăcute sunt diferite de la un pacient la altul, de aceea este foarte important că pacientul să îți monitorizeze starea după fiecare masă, astfel încât să identifice dacă sunt sau nu anumite intolerante alimentare.
Ce și cum să mănânci pentru a combate simptomele neplăcute ale sindromului de colon iritabil
Consumă cantități moderate de fibre solubile precum: pâinea integrală, orezul brun, pastele integrale, pulpă fructelor, precum și fructele deshidratate.
Nu consumă, la aceeași masă, alimente care au temperaturi diferite – de pildă, înghețată după o supă fierbinte.
Mănâncă porții mai mici, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să mănânci mai des.
Mănâncă fără să te grăbești, mestecă bine și încearcă să fii relaxat în timpul mesei.
Înlocuiește laptele cu lapte vegetal precum cel de soia, de migdale sau de cocoș; alege însă variante fără zahăr.
Înlocuiește untul din rețete cu ulei de măsline.
Încearcă să mănânci cât mai sănătos și să nu sări peste nicio masă - înfometarea contribuie și ea la apariția simptomelor neplăcute de colon iritabil.
Alte recomandări pentru pacienții cu sindrom de colon iritabil:
Limitarea stresului – anxietatea, grijile și stresul contribuie la instalarea simptomelor de colon iritabil. Fă tot posibilul pentru a te elibera de stres, astfel încât să eviți declanșarea sau acutizarea intestinului iritabil.
Practicarea activităților relaxante – plimbările în aer liber, cumpărăturile, muzică sau alte hobby-uri pot ajută pacientul cu sindrom de colon iritabil să se relaxeze, astfel încât simptomele să fie ameliorate.
Folosește tehnici de relaxare – terapia cognitiv comportamentală, psihoterapia, yoga, tăi chi-ul îți pot oferi câteva tehnici de relaxare pe care le poți folosi apoi cu regularitate, astfel încât să ameliorezi simptomele colonului iritabil.
Evita medicamentele care agravează simptomele gastrointestinale – antibioticele, siropul pentru tușe și unele antidepresive accentuează simptomele sindromului de colon iritabil și e indicat să le eviți dacă suferi de această problema. Bineînțeles, dacă medicul le recomandă, trebuie să urmezi tratamentul, însă nu le lua “după ureche”.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.