REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Suma colosală pe care o va primi Biserica de la bugetul de stat în 2024

Suma colosală pe care o va primi Biserica de la bugetul de stat în 2024

Virgil STOIAN 19 decembrie 2023 | 00:00 3317

Statul va susține în continuare Biserica, oferind bani din buget și-n 2024. Se pare că suma acordată instituțiilor de cult este mai mare anul viitor decât în 2023. Cum se va împărți sprijinul financiar pentru lăcașuri și personalul acestora?

Suma colosala pe care o va primi Biserica de la bugetul de stat in 2024Catedrala Mântuirii Neamului

Biserica va fi în continuare susținută de stat și urmează să primească sume frumoase și-n anul 2024. Instituțiile de cult vor primi mai mulți bani anul următor decât au primit în 2023. Sumele vor fi împărțite pentru salarizarea personalului de cult, alocații bugetare pentru salarizarea personalului din învățământul teologic și pentru lăcașuri.

Se va oferi sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult, oferit din bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma se ridică la 1,244 miliarde lei, cu 19% mai mult decât în 2023. Acești bani provin dintr-un program destinat „cultelor recunoscute pentru sprijinirea salarizării clerului din țară, cât și pentru sprijinirea Bisericii Ortodoxe Române din afara granițelor, care desfășoară activități deosebite în vederea menținerii identității lingvistice, culturale și religioase a românilor din afara granițelor, în special activități adresate tinerilor, dar și a personalului neclerical trimis să deservească așezămintele din străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române, cât și a celui neclerical din județele Covasna și Harghita”.

Câți bani vor primi bisericile în 2024

Pentru alocațiile bugetare destinate pentru salarizarea personalului din învățământul teologic se vor da 9,18 milioane lei, la fel ca în 2023. Lăcașurile de cult vor primi mai mulți bani decât în 2023, adică 450 milioane lei, cu 7% mai mult.

Banii vor fi acordați printr-un program destinat susținerii cultelor religioase recunoscute din România pentru „restaurarea și conservarea lăcașurilor de cult care sunt monumente istorice și a bunurilor din patrimoniul cultural național mobil aparținând cultelor religioase recunoscute din România, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii și funcționării unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri, pentru amenajarea și întreținerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activității unităților de cult și de asistență socială susținute de acestea, pentru sprijinirea activităților de asistență socială organizate de cultele religioase în spitale, centre de plasament, cămine pentru bătrâni și alte forme de asistență, pentru susținerea unor acțiuni cu caracter intern și internațional realizate de cultele religioase din România”, se arată în textul proiectului de lege, potrivit hotnews.ro

În anul 2024 se va aloca suma de 517.200 euro/lună pentru sprijinirea „aşezămintelor religioase din afara graniţelor, care desfăşoară activităţi deosebite în vederea menţinerii identităţii lingvistice, culturale şi religioase a românilor din afara graniţelor”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ma kak pe toti popalaii, le pish timpanele.
1
0
În Germania plătește fiecare din salariu câte 40 de euro pe lună taxa de biserică.cei catolici.asa ca nimic nu este gratis.si plătești și pentru lumânări pe baterii câte 2 euro.nu plătești taxa de botez cununie și înmormântare.ca se plătește toată viața contribuție.mai ușor cu pianul ca au crăpat scarile
1
2
In UE taxele la biserica nu este colecata de biserica .Taxele le ia statul de biserici se ocupa statul toti cotizeaza de stat.Mergi frumos la biserica si nu dai bani pe lumanari ,ca la noi te jupoaie de viu pentru o lumanare si nici pe aia nu iti da bon fiscal.Nu dai bani pe lumanari! Acolo biserica nu este butic,magazin cum fac preotii si biserica la noi de te jupoaie de viu fara chitante fiscale .Nu se cumpara nimic din biserici.Nu exista Taxa de inmormantare ,taxa nunta, taxa anuala de biserica,taxa de pictat,taxa de pomelnice in fiecare saptamana,luna etc,taxa de Craciun fara bon fiscal,taxa de boboteaza fara bon .Daca esti ateu sau alta religie care nu este in legislatia tarii respective nu platesti taxa .Bisericile din Romania raiul infractorilor cu bani negri si averi ilicite sustinute de infractori penali.
1
2
Foarte bine ce este început trebuie finalizat.
0
6
Daca statul le da bani si salarii atunci trebuie sa fie totul fiscalizat si la biserici. Toate sumele incasate in plus fara facturi sunt bani negrii, nefiscalizati.Am dat zeci de ani bani pentru picturi la Parohia Buna Vestire si azi parohul inlocuit nu vine cu Craciunul decat anuntat la ora 20.Un obicei p***t si tampit.Noaptea ca hotii.Spera ca faca bani mai multi,din contra.Oamenii inchid usile seara. Mai nou un grup de studenti la teologie au venit pe data de 17.12 cu colindul la ora 22.Ba voi sunteti normali? Daca veti veni la ora 21 in bataie de joc cu Boboteaza cum ati venit anul trecut, mai bine nu veniti .Decat sa va bateti joc de sarbatori si de crestini mai bine nu veniti.Ceilalti preoti inainte cum puteau si veneau in ajunul Craciunului cu icoana la ore decente 17-19 Voi azi nu puteti? Veniti noaptea ca hotii in bataie de joc? Cu 10 zile inainte? Ce spirit? Ce sarbatori? Dupa asfintirea soarelui si dupa ce s-au botezat apele o sa veniti tot la ora 21 sa sfintiti apele?
1
0
Cu bani aia statul putea achizitiona peste 400 de pet ct , ct sau rmn , si fiecare judet nu mai era nevoit sa stea cu lunile la coada pentru un control amanuntit, asa sa se duca sa se roage la mr daniel coaie de fier la Bucuresti.
4
0
Huooooooo,ploșnițelor și leprelor!!!!!
6
1
Vânzătorii și prostitorii neamului romanesc trebuie susținuți de "fraierii plătitori de taxe"!! La noi se practica "c-a-ultura", nu cultura!!! Se vede "sco-cola-larizarea", nu școlarizarea, dar neavând profesori, ci "prostfesori" nu IPS-ileste nimeni!
8
0
Catedrala neamului p***t! Sunt bani pt ea. Pentru scoli, spitale, nu sunt. Iar autoritățile dorm pe ele. Pardon, nubdorm, fac greve pentru mărirea salariilor. Săraca țară, iremediabil pierdută.
12
0
intr o tara civilizata, educata, biserica se autofinanteaza ! Nu primeste 1 leu de la stat! Daca nu merita ,enoriasii nu doneaza! Asa e normal sa traiasca biserica , nu furand din buget banii de spitale, medicamente, banii pt scoli si gradinite!
15
1
Fratia hotzilor ,daca nu iesiti masiv la vot sa depasiti numeric 1 milion de bugetari nu se schimba nimic
16
0
Bine ca dam la biserici , dar ca sa se consolideze scolile , internatele , pentru siguranta copiilor nostri nu se poate. Sa va fie rusine !!!!
18
1
Biserica 1 și Politica 2 cele mai bune joburi .1 crede și nu cerceta. 2 O să facem și o să vă dăm
10
1
Macar o data cei ce sunt la butoanele tarii, sa renunte la ajutorul bot in campania electorala. Faceti un spital fotu-va-n guura. Va e frica ca va bleastema preafericitii?
14
1
În loc sa construim o școală sau un spital dăm în continuare bani acestor paraziti sociali care, pe zi ce trece sunt tot mai mulți. Avem mai multe biserici decât scoli și spitale!!! Țara de tot...
27
0
Foarte frumos ! Mor copii în cămine dar dăm bani la biserica
26
1
ca vin alegerile si e nevoie si de ei in campanie cultele un plus de 19% la salarii pensionarii 13% salariatii bugetari parca iau vreo 5% si salariatii privati o iau in mana ca de obicei
22
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510