REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
18.4° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Supă-cremă de sfeclă – ce beneficii are și cum se prepară rapid

Supă-cremă de sfeclă – ce beneficii are și cum se prepară rapid

Replica API 12 aprilie 2021 | 00:00 1025

Sfecla roșie, un aliment nu foarte popular în bucătărie, este recunoscută pentru proprietățile sale de prevenire și chiar tratare a unor afecțiuni, dar și pentru aportul de acid folic (vitamina B9) necesar dezvoltării armonioase a copiilor și necesar menținerii sănătății la adulți. Mai mult, îmbunătățește metabolismul, contribuie la combaterea anemiei și la detoxifierea ficatului, scrie doc.ro.

Aromă dulceagă a sfeclei vine în completarea efectelor benefice pe care le are consumul ei. Așadar, e indicat să introduci sfeclă în alimentația ta și a copiilor tăi, nu numai pentru că este foarte sănătoasă, ci și pentru că are un gust deosebit de plăcut.

Dacă te întrebi cum să consumi sfeclă, propunerea noastră este una pe cât de simplă, pe atât de gustoasă – sub formă de supă-crema. Rapid de preparat, supă-crema de sfeclă poate fi consumată atât la masă de prânz, cât și la cină.

Rețeta de supă-crema de sfeclă

Ingrediente pentru 4 porții:

2 linguri de ulei de măsline

1 ceapă medie, mărunțită

2 tije de țelină, mărunțite

1 morcov curățat și mărunțit

3 căței de usturoi

3 sfecle mari (sau 6 mici) curățate și tăiate felii

4 căni de supă de legume

smântână pentru servire

busuioc proaspăt pentru servire

Mod de preparare:

Într-o cratiță se va pune uleiul de măsline la încins, la foc mare. Se soteaza în ulei ceapă, țelină și morcovul, amestecând ocazional 5 minute. Se adaugă apoi usturoiul și se mai gătește 1 minut – nu mai mult, pentru că se va arde usturoiul și va capătă un gust amar. Se încorporează imediat sfeclă roșie și se mai soteaza încă 2-3 minute.

Se toarnă supă de legume, se da în fiert, se acoperă cratiță și se lasă să fiarbă la foc mic 20-30 de minute, adică până când sfeclă este moale.

Se folosește apoi blenderul pentru a se transformă compoziția în supă-crema, se asezonează cu sare și piper și se servește fierbinte. Se poate garnisi cu smântână și cu crenguțe de busuioc proaspăt.

De asemenea, se poate servi cu crutoane sau cu foccacia.

O porție de supă crema de sfeclă roșie are 172 de calorii (dacă este consumată că atare, fără crutoane), 13 g de carbohidrați, 6 g de proteine, 7 mg de colesterol, 401 mg de potasiu, 6 g de zahăr, 52,7% vitamina A și 5,7% vitamina C.

Pe scurt, motivele pentru care să consumi supă crema de sfeclă roșie în mod regulat:

stimulează digestia și te ajută să slăbești

oferă organismului o porție zdravănă de nutrienți esențiali, începând de la proteine și până la vitamine, minerale și antioxidanți

contribuie la reglarea tensiunii arteriale

îmbunătățește performanțele atletice

combate procesele inflamatoare din organism

îmbunătățește sănătatea digestivă

susține activitatea cerebrală

este sățioasă și gustoasă

este ușor de preparat.

Nu numai supă de sfeclă roșie este foarte gustoasă și sănătoasă, ci și sucul de sfeclă roșie. Acesta conține mai multă beta-alanină decât supă, însă supă vine cu o porție mai mare de fibre. Sucul de sfeclă este folosit pe post de remediu naturist pentru purificarea sângelui și pentru detoxifierea ficatului de sute de ani. Totodată, acest suc este considerat un aliat bun în tratarea anemiei și a deficitului de fier. Atleții sunt în mod deosebit încurajați să bea suc de sfeclă în cantități mari, întrucât acesta stimulează oxigenarea la nivel muscular.

Alte moduri în care poți consumă sfeclă roșie: sub formă de salată, alături de spanac, varză Kale, salată verde sau lăptuci, dar și sub formă de sos, preparat prin amestecarea sfeclei mărunțite la blender cu iaurt grecesc. Indiferent de modul în care alegi să consumi sfeclă roșie, în mod cert vei beneficia de proprietățile acesteia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166