REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Suplimente care ar putea fi benefice pentru cei cu disfuncții erectile

Suplimente care ar putea fi benefice pentru cei cu disfuncții erectile

Replica API 3 iunie 2021 | 00:00 939

O problemă de erecție poate fi ceva normal, dacă apare rar, sau poate fi ceva mai grav dacă apare des. Unele remedii din plante pot să ajute în cazul disfuncției erectile, însă înainte de a le încerca, e bine să discuți mai întâi cu un medic.

Sursă foto: Shutterstock

Disfuncția erectilă este cea mai raportată problemă de natură sexuală a bărbaților și se definește prin dificultăți în obținerea și păstrarea erecției necesare unui act sexual. Deși nu este anormal să apară unele probleme de erecție din când în când, dacă se întâmplă des sau situația pare să fie una care degenerează, acest lucru nu este normal și e nevoie de un consult medical, scrie doc.ro.

E bine de reținut că disfuncția erectilă este adeseori un simptom, nu o afecțiune în sine, iar erecția este rezultatul unui sistem complex care include mai multe procese din corpul bărbatului. Excitarea sexuală implică interacțiunea dintre corpul bărbatului, sistemul nervos, mușchii săi, hormonii și emoțiile acestuia. Uneori, boli precum diabetul sau probleme de sănătate precum stresul cronic pot afecta toate acestea și pot influența funcționarea lor, iar astfel apare disfuncția erectilă.

De ce apare disfuncția erectilă?

Unii dintre factorii de risc obișnuiți pentru disfuncția erectilă sunt vârsta de peste 50 de ani, hiperglicemia, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, colesterolul mărit, fumatul, excesul de alcool, obezitatea și lipsa exercițiului fizic. Vârsta nu este neapărat un semn că tulburările erectile pot apărea mai des, deci e important să se facă un consult medical, deoarece, cum am spus, pot exista anumite boli subiacente care să crească riscul de disfuncții erectile.

Cauzele disfuncției erectile pot fi de ordin fizic (diabet, tratament pentru cancer, administrarea unor medicamente pentru tratamentul altor probleme, lipsa circulației suficiente a sângelui la nivelul penisului, faptul că semnalele nervoase de la creier nu ajung la nivelul penisului etc.) sau emoțional (depresie, anxietate, stres profesional sau personal, conflicte în relațiile intime, îngrijorarea legată de performanțele sexuale etc.).

Există suplimente alimentare care pot fi de ajutor în disfuncția erectilă?

Este bine să știi că, spre deosebire de medicamentele prescrise pentru disfuncția erectilă, suplimentele și remediile din plante folosite în acest scop nu au fost suficient de bine studiate sau testate, iar unele suplimente ori remedii pe bază de plante pot cauza efecte adverse sau pot să interacționeze cu alte medicamente cu care persoana se află în tratament. Din acest motiv, dacă vrei să încerci aceste soluții, e indicat să te consulți întâi cu un medic.

Există unele dovezi care arată, de exemplu, că administrarea unor doze mari de L-arginină are rezultate bune în combaterea disfuncției erectile, prin stimularea vaselor de sânge (suplimentul le ajută să se dilate, pentru a îmbunătăți circulația sângelui). Atenție, însă, nu se administrează L-arginină împreună cu sildenafil. Cercetările arată că și anumite plante pot avea unele beneficii, însă rata lor de succes variază în ceea ce privește disfuncția erectilă. Printre aceste plante se numără: ginsengul (Panax ginseng), maca, ginkgo biloba și altele.

Înainte de a încerca orice fel de supliment alimentar, este important să te informezi, să descoperi ce spun studiile științifice despre aceste plante și cum ar putea acestea să ajute în cazul disfuncției erectile. Sau, așa cum am spus mai sus, să ceri direct sfatul unui medic. În plus, multe suplimente interacționează în mod negativ cu alcoolul, așa că mare atenție dacă obișnuiești să consumi băuturi alcoolice.

Cum ajută ginsengul?

Sunt oameni care folosesc rădăcinile unui tip de ginseng (Panax ginseng) pentru disfuncția erectilă, cât și pentru o mai bună putere de concentrare, pentru situațiile stresante, pentru o mai bună stare generală de sănătate.

Studiile clinice care au inclus analize ale efectelor ginsengului arată îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește rigiditatea penisului, circumferința acestuia, durata erecției, libidoul și satisfacția generală. Ginsengul funcționează ca un antioxidant, eliberând oxid nitric, care susține funcția erectilă.

Cum ajută rădăcina de maca?

Rădăcina de maca este un aliat pe care îl poți folosi pentru beneficii la nivelul sănătății generale. Numită și ginseng andin, maca (Lepidium meyenii) este bogată în aminoacizi, iod, fier și magneziu. Există trei tipuri de maca: roșie, galbenă și neagră, iar specialiștii spun că maca de culoare neagră pare să aline stresul și să îmbunătățească memoria. Și, așa cum știm deja, stresul este un factor care poate cauza disfuncția erectilă.

În cadrul studiilor efectuate pe animale, extractul de maca a îmbunătățit semnificativ performanța sexuală la șoareci, dar această rădăcina a înregistrat dovezi minime în ceea ce privește capacitatea ei directă de a îmbunătăți funcția erectilă. Așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a se confirma efectul rădăcinii de maca în cazul oamenilor.

Cum ajută ginkgo biloba?

Acest remediu ar putea să sporească circulația sângelui în zona penisului. Unele cercetări au descoperit efectul pe care ginkgo biloba îl are asupra disfuncției erectile atunci când participanții de sex masculin (implicați într-un studiu despre îmbunătățirea memoriei) au raportat că li s-a îmbunătățit și erecția.

Un alt studiu a observat o îmbunătățire în ce privește funcția sexuală în cazul a 76% dintre bărbații care urmau un tratament medicamentos cu antidepresive. Din acest motiv, cercetătorii cred că suplimentele cu ginkgo biloba ar putea fi eficiente pentru bărbații care se confruntă cu disfuncții erectile din cauza anumitor tratamente medicamentoase.

Alte plante sau remedii despre care s-a raportat că pot fi de folos în cazul disfuncției erectile (în studiile efectuate pe iepuri și șoareci) sunt:

iarba țapului (Epimedium); substanțele din frunzele acestei plante au fost folosite pentru a îmbunătăți performanța sexuală în cercetări pe animale, însă planta nu a fost utilizată în studii efectuate pe oameni.

Safed musli (Chlorophytum borivilianum); rădăcinile acestei plante au proprietăți adaptogene și sunt folosite pentru a trata impotența, sterilitatea și pentru a spori potența. Studiile efectuate pe animale au arătat îmbunătățiri în ceea ce privește comportamentul sexual;

șofran (Crocus sativus); în medicina tradițională din anumite țări, șofranul este recomandat ca afrodiziac;

colții babei (Tribulus terrestris); studiile arată că administrarea plantei la oameni și animale a îmbunătățit libidoul și spermatogeneza.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016