REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Supra-reglementarea tutunului încălzit poate întoarce consumatorii la țigările care ard

Supra-reglementarea tutunului încălzit poate întoarce consumatorii la țigările care ard

Replica API 11 februarie 2022 | 00:00 651

Se schimbă regulile pentru produsele din tutun cu risc redus. Un grup de experți de la nivelul Comisiei Europene va prezenta mâine un raport prin care se cere ridicarea excepțiilor pentru produsele care încălzesc tutunul, urmând să se interzică aromele și să fie incluse pe pachete avertismentele de sănătate aflate acum pe țigări, deși vorbim despre produse diferite, care nu ard.

Situația este cel puțin contradictorie. În condițiile în care produsele din tutun cu risc redus s-au dovedit cel mai bun aliat împotriva fumatului, la nivelul Uniunii se face un pas înapoi: se ignoră rezultatele studiilor și potențialul de risc. Prin noua directivă, produsele care încălzesc tutunul vor fi supuse aceluiași tratament ca țigările care ard prin interzicerea aromelor și includerea avertismentelor de sănătate aflate pe pachetele de țigări, relatează romaniatv.net, citată de stiripesurse.ro.

Supra-reglementarea tutunului încălzit poate întoarce consumatorii la țigările care ard

Anul trecut, consumatorii români au fost întrebați, în cadrul unui studiu IRES, ce ar face dacă produsele care încălzesc tutunul cu arome ar dispărea de pe piață. 32% dintre utilizatori au spus că ar folosi aceste produse mai puțin sau ar renunța complet, 19% dintre cei care renunțaseră complet la fumat au spus că s-ar întoarce la vechiul obicei nociv.

Deci, 1 din 5 consumatori de produse de tutun încălzit ar reveni la fumat dacă aromele ar dispărea de pe piața. Răspunsul consumatorilor este dublat de părerea cercetătorilor care studiază efectele noilor dispozitive: supra-reglementarea tutunului încălzit poate întoarce consumatorii la țigările care ard.

În 2021, valoarea exporturilor de produse din tutun a depăşit valoarea exporturilor de grâu sau porumb

Valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, adică ţigarete şi produse din tutun încălzit, a fost de 1,37 miliarde euro în 2020, cu 45% mai mult decât anul precedent, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Tot din datele INS reiese că anul trecut produsele din tutun au reprezentat peste jumătate din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun. Valoarea exporturilor de produse din tutun a depăşit valoarea exporturilor de grâu sau porumb. Diferenţa este cu atât mai semnificativă cu cât ţigările sunt produse finite, în timp ce cerealele sunt exportate ca materie primă.

În acelaşi timp, valoarea totală a importurilor de tutun brut şi prelucrat a fost de cca 355 milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuţie pozitivă la balanţa comercială a României, de aproape 1 miliard de euro.

British American Tobacco, cel mai mare jucător de pe piaţa tutunului din România, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploieşti, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166