REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 2 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6840
19.4° Constanța Luni, 2 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6840
 

Suspiciuni de furt la Rompetrol. Acționarul minoritar finlandez acuză conducerea că sifonează bani către patronii kazahi

Suspiciuni de furt la Rompetrol. Acționarul minoritar finlandez acuză conducerea că sifonează bani către patronii kazahi

Andreea POPA 2 septembrie 2024 | 00:00 442

Finlandezii de la KJK Balkan Holding Sarl acuză conducerea Rompetrol Well Services SA, la care dețin peste 10% din acțiuni, că sifonează banii companiei către patronii kazahi ai grupului Rompetrol, care deține și rafinăria Petromidia, de la Năvodari. Milioane de lei ar fi mers astfel către KMG Rompetrol SRL ca plăți pentru diverse servicii juridice, IT și de management, motiv pentru care finlandezii au cerut un audit, explicații detaliate cu privire la aceste plăți și atragerea răspunderii administratorilor. Conducerea și acționarul majoritar al Rompetrol Well Services SA au respins, desigur, cererile acționarului minoritar. KJK Balkan Holding Sarl este însă recunoscut pe piață pentru încăpățânarea sa în astfel de spețe, iar în prezent se derulează mai multe procese în instanță împotriva conducerii Rompetrol.

Suspiciuni de furt la Rompetrol. Actionarul minoritar finlandez acuza conducerea ca sifoneaza bani catre patronii kazahi

Rompetrol Well Services SA a anunțat pe 21 august 2024 că Tribunalul Prahova a respins o acțiune având ca obiect ordonanța președințială formulată de KJK Balkan Holding Sarl, cu precizarea că hotărârea instanței de fond poate fi atacată cu apel.

Aceasta este doar ultimul episod dintr-un lung serial de clinciuri între acționarul minoritar finlandez KJK Balkan Holding Sarl, care deține 10,6787% din acțiunile Rompetrol Well Services SA, și acționarul majoritar KMG International NV, deținătorul a 73,0111% din capitalul social al companiei. 

În esență, finlandezii solicită acordarea de dividende din rezervele Rompetrol Well Services SA după ce au sesizat că o mare parte din fondurile de cash constituite de companie sunt sifonate către patronii kazahi, sub forma unor plăți pentru servicii juridice și IT. 

Finlandezii cer tragerea la răspundere a administratorilor Rompetrol Well Services pentru un prejudiciu de 4,2 milioane lei

Într-o solicitare de completare a ordinii de zi AGOA de pe 25 aprilie 2024, finlandezii au cerut includerea pe convocator a unor puncte privind atragerea răspunderii administratorilor pentru un prejudiciu de aproape 4,2 milioane adus companiei, efectuarea unui audit și explicații detaliate ale managerilor cu privire la cheltuielile Rompetrol Well Services SA. După cum era de așteptat, acționarul majoritar a respins în bloc solicitările acționarului minoritar KJK Balkan Holding Sarl.

În documentul înaintat, KJK Balkan Holding Sarl solicita „Aprobarea atragerii răspunderii administratorilor societății pentru prejudiciul în valoare estimată de 4.186.525 lei cauzat de aceștia prin încheierea de către societate a contractelor privind serviciile dedicate de asistență de management și de consultanță tehnică de specialitate și desemnarea acționarului KJK Balkan Holding Sarl pentru exercitarea acțiunii în justiție contra administratorilor culpabili ai societății”.

De asemenea, fondul finlandez mai cerea ”încetarea oricăror acțiuni și/sau operațiuni pentru executarea acestor operațiuni/tranzacții și adoptarea tuturor măsurilor necesare și/sau utile pentru conservarea fondurilor Societății, inclusiv prin rezilierea/rezoluțiunea contractelor încheiate și repunerea părților în situația anterioară, astfel încât Rompetrol să redobândească imediat toate activele și fondurile transferate către afiliați”.

Cum se sifonează banii Rompetrol Well Services SA: servicii juridice și IT cumpărate de la KMG Rompetrol SRL

Totodată, KJK Balkan Holding Sarl solicita „desfășurarea unui audit specific”, dar și „adoptarea măsurilor corective necesare pentru apărarea drepturilor și intereselor Rompetrol și atragerea răspunderii persoanelor responsabile”. 
Finlandezii au exemplificat metodele de sifonare a banilor Rompetrol Well Services SA, în fapt ”tranzacțiile și operațiunile derulate de Consiliul de Administrație cu părțile afiliate, tranzacții și operațiuni care prezintă suspiciuni rezonabile privind favorizarea afiliaților respectivi cu posibile consecințe financiare negative pentru Rompetrol”:

- „Cheltuielile efectuate de Rompetrol cu serviciile din cadrul contractului de optimizare a disponibilităților (cash pooling) contractate de la KMG Rompetrol SRL, contract în legătură cu care se află pe rolul instanțelor competente și un demers privind rezoluțiunea acestuia”; 
- „Serviciile de management prestate societății de către KMG Rompetrol SRL”;
- „Serviciile de IT contractate de la KMG Rompetrol SRL”; 
- „Serviciile juridice contractate de la KMG Rompetrol Services Center SRL”.

Finlandezii invocă astfel „dreptul legitim al acționarilor la distribuirea și încasarea de dividende”, motiv pentru au solicitat „aprobarea schimbării destinației rezervelor constituite din profitul net al societății obținut în anii precedenți în valoare de 12.854.944 lei și distribuirea acestei sume ca dividend către acționari, respectiv 0,0462091 lei brut/acțiune”, precum și „aprobarea schimbării destinației sumei de 20.527.964 lei din alte rezerve și distribuirea acestei sume ca dividend către acționari, respectiv 0,0737909 lei brut/acțiune”.

Acționarii majoritari au respins verificarea felului în care se cheltuiesc banii Rompetrol Well Services SA

În AGA ce a urmat, de pe 25 aprilie 2024, acționarul majoritar KMG International NV a respins toate solicitările de mai sus ale acționarului minoritar KJK Balkan Holding Sarl, motiv pentru care finlandezii au dat conducerea companiei în judecată. În schimb, Rompetrol Well Services SA a aprobat distribuirea unui dividend de 0,042301 lei/acțiune pentru anul 2023.

Nu este prima oară când KJK Balkan Holding Sarl recurge la astfel de solicitări. În 2022, finlandezii au obținut plata unui dividend considerat mamut de către piața de capital, de peste 0,3 lei/acțiune, de asemenea pe fondul sesizării unor mari sume de cash adunate în conturile companiei.

Finlandezii și-au câștigat de altfel reputația de acționari extrem de activi, după o serie de investiții și/sau exit-uri de succes din mari companii precum Conpet, Zentiva sau Teraplast Bistrița, fără a mai vorbi de Rompetrol Well Services SA.

Afaceri în creștere pentru Rompetrol Well Services SA

Astfel, la Conpet au reușit să-și tripleze investiția în mai puțin de 4 ani la data ieșirii din acționariatul companiei controlate de stat în 2018, iar la Zentiva a obținut încasarea unui preț dublu pe acțiune după ce, în 2017, a invocat, ca și acum la Rompetrol Well Services SA, sifonarea banilor companiei către patronatul francez Sanofi. ”Faptul că multinaționalele ne fură profiturile în țara asta, eu, ca mic acționar la Zentiva, chiar observ chestia asta”, spunea atunci Răzvan Lefter, cel care reprezintă și acum KJK Balkan Holding Sarl în România.

Rompetrol Well Services SA a fost înființată în 1951 ca societate de stat în subordinea Ministerului Petrolului și Chimiei, sub denumirea de ICOTS - Întreprinderea de Cimentări, Operațiuni și Transporturi Speciale. Din 1990, compania a devenit societatea comercială Petros Ploiești și a fost listată din 1998 la Bursa de Valori București. Grupul Rompetrol (în prezent, KMG International) a preluat în 2000 pachetul majoritar de acțiuni, având în prezent o participație de 73%.

Rompetrol Well Services SA a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 72.388.758 lei (față de 53.187.145 lei în 2022), cu un profit net de 11.767.863 lei (comparativ cu 2.449.517 lei în 2022) și 135 de angajați, precum și datorii totale de 101.404.575 lei.     

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
au dreptate si au prins hotii cu mana-n sacul cu banii populimii !!!
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516