REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Sute de evacuări după o nouă erupţie a vulcanului Ibu din Indonezia

Sute de evacuări după o nouă erupţie a vulcanului Ibu din Indonezia

A.F. 18 mai 2024 | 00:00 89

Sute de persoane care locuiesc în apropiere de vulcanul Ibu din estul Indoneziei au fost evacuate după o nouă erupţie, care le-a determinat pe autorităţile din această ţară să ridice nivelul de alertă la pragul său maxim, a declarat vineri un oficial indonezian, informează AFP.

Sute de evacuari dupa o noua eruptie a vulcanului Ibu din Indonezia

Autorităţile indoneziene au ridicat joi nivelul de alertă la pragul său maxim, pe o scară ce conţine patru niveluri.

Locuitorii din şapte sate din proximitatea vulcanului Ibu au început de joi seară să se evacueze în mai multe adăposturi, a declarat pentru AFP Muhammad Ade, directorul agenţiei locale de gestionare a dezastrelor.

"Persoanele evacuate continuă să sosească şi în această dimineaţă (vineri) şi, potrivit datelor preliminare de care dispunem, aproximativ 400 de persoane au fost evacuate", a adăugat el.

Vineri, pentru a doua zi consecutivă, vulcanul Ibu a intrat în erupţie, iar o coloană de cenuşă s-a ridicat pe cerul de deasupra insulei Halmahera, din provincia Molucele de Nord, ajungând la peste 4.000 de metri deasupra craterului, a precizat directorul Agenţiei naţionale de vulcanologie şi geologie, Muhammad Wafid, într-un comunicat.

Evacuarea populaţiei este o măsură preventivă luată de autorităţi, întrucât localnicii evacuaţi trăiau la o distanţă de aproximativ şapte kilometri de vulcan, în zona de excludere stabilită de autorităţi.

Oficialii indonezieni le-au recomandat, de asemenea, locuitorilor din regiune şi turiştilor să poarte măşti sanitare şi ochelari de soare atunci când ies în aer liber, pentru a se proteja astfel de cenuşa vulcanică.

Ibu este unul dintre cei mai activi vulcani ai Indoneziei, cu peste 21.000 de erupţii înregistrate anul trecut.

Potrivit datelor oficiale din 2022, peste 700.000 de persoane locuiesc pe insula Halmahera.

Indonezia, un vast arhipelag, înregistrează o activitate seismică şi vulcanică frecventă din cauza poziţionării sale în "Cercul de Foc al Pacificului".

Luna trecută, vulcanul Ruang, situat în nordul provinciei Sulawesi de Nord, a intrat în erupţie de cel puţin şase ori, forţând mii de locuitori de pe insulele învecinate să se evacueze. De atunci, nivelul de alertă pentru acest vulcan a fost redus la nivelul 2, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510