REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
22.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Sute de refugiaţi rohingya din Myanmar au debarcat în Indonezia; peste 1.000 de refugiaţi, în ultima săptămână

Sute de refugiaţi rohingya din Myanmar au debarcat în Indonezia; peste 1.000 de refugiaţi, în ultima săptămână

A.F. 23 noiembrie 2023 | 00:00 177

Peste 200 de noi refugiaţi din minoritatea musulmană rohingya din Myanmar au debarcat marţi seara în provincia Aceh din vestul Indoneziei, numărul total al acestora ridicându-se deja la peste 1.000, sosiţi în decurs de o săptămână, au indicat miercuri pentru AFP şi Reuters Înaltul comisariat al ONU pentru refugiaţi (HCR) şi surse locale.

Sute de refugiati rohingya din Myanmar au debarcat in Indonezia; peste 1.000 de refugiati, in ultima saptamana

Circa 219 refugiaţi, între care 91 de femei şi 56 de copii, au debarcat în cursul serii de marţi pe o plajă a insulei Sabang, lângă Sumatra, principala insulă a arhipelagului indonezian.

Sunt "slăbiţi şi nemâncaţi", a remarcat pentru Reuters un lider al comunităţii locale de pescari, în timp ce o purtătoare de cuvânt a agenţiei ONU pentru refugiaţi din Indonezia, Mitra Salima Suryono, a explicat că aceştia sunt în căutarea unui trai mai sigur.

Membrii comunităţii rohingya sunt persecutaţi în Myanmarul majoritar budist, unde sunt priviţi în general ca intruşi din Asia de sud şi li se refuză cetăţenia. În fiecare an, câteva mii dintre ei îşi riscă viaţa pentru a încerca să ajungă în ambarcaţiuni improprii în Malaezia, Indonezia sau Thailanda, mai ales în perioada noiembrie-aprilie, când marea este mai calmă.

Potrivit HCR, 200 de membri ai comunităţii au murit sau au fost daţi dispăruţi în 2022 în tentativa de traversare a mării către Indonezia sau Malaezia.

Aproape un milion de refugiaţi rohingya trăiesc în prezent în tabere în Bangladesh, în apropiere de graniţa cu Myanmar.

În Indonezia, care nu este semnatară a Convenţiei ONU cu privire la refugiaţi, Ministerul de Externe a indicat că "nu are nicio obligaţie şi nici capacitatea de a primi refugiaţi, cu atât mai puţin de a le oferi o soluţie permanentă".

Usman Hamid, directorul Amnesty International Indonezia, a făcut apel la autorităţi să-i accepte pe rohingya şi să discute problema cu vecinii, în special Malaezia şi Thailanda. El a insistat că ultimul val de refugiaţi arată că există o urgenţă şi că această comunitate trăieşte o criză umanitară.

La fel ca săptămâna trecută, când locuitori din Aceh au împiedicat în repetate rânduri oprirea unui vas cu refugiaţi provenit din Bangladesh, membri ai comunităţii locale au ameninţat şi de această dată să-i trimită înapoi pe mare pe refugiaţii nou debarcaţi, care şi-au petrecut noaptea pe plajă.

Marţi, un grup de 256 de refugiaţi sosiţi cu câteva zile în urmă şi iniţial respinşi de localnici au fost conduşi la un centru de imigrare temporară.

"Situaţia din teren nu e bună în momentul de faţă. Virusul respingerii s-a propagat peste tot", a declarat miercuri pentru AFP Faisal Rahman, colaborator local al HCR, menţionând că i-a solicitat primarului din Sabang să se găsească un adăpost pentru aceşti refugiaţi, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712