REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Taberele de stat de pe litoral, pe cale de dispariție?!

Taberele de stat de pe litoral, pe cale de dispariție?!

Marieta ȘTEFAN 4 iulie 2023 | 00:00 1849

Cine nu iubește marea?! Mulți copii o iubesc, vor să se plimbe la malul ei, să construiască castele de nisip, să înoate, să se joace. Probabil că nimeni nu se bucură mai mult decât ei de talazurile apei, de ființele din ea, față de care se simt fascinați. Unii micuți n-au văzut niciodată marea și așteaptă cu interes sosirea verii, în speranța că vor ajunge pe litoral. Părinții vor să-i răsplătească, după un an greu la școală, în care au obținut rezultate bune. Cea mai economică variantă de a face acest lucru sunt taberele de stat, dar, din păcate, condițiile oferite în prezent, comparativ cu anii trecuți, sunt mult diminuate. În aceste condiții, părinții, cei avuți, optează pentru taberele private, pentru care scot mii de lei din buzunar. Asta în timp ce taberele de stat sunt pe cale de dispariție.

Taberele de stat de pe litoral, pe cale de disparitie?!

D.J.S.T. funcționează cu șapte angajați

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (D.J.S.T.) Constanța se ocupă de administrarea taberelor pentru copii aflate în localitățile Eforie Nord, Eforie Sud și 2 Mai. Dintre acestea, doar cele din Eforie Nord și Eforie Sud sunt funcționale. Direcția se confruntă cu o mare lipsă de personal, care s-a redus drastic. ”Ne confruntăm cu o lipsă mare de personal. Din douăzeci și șapte de funcționari, au rămas doar șapte. Am fost obligat de situație să deleg funcționari de la compartimentul Tineret la cel de Sport”, ne-a declarat Reșid Emiran, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța.

Taberele de stat de pe litoral, pe cale de disparitie?!

Tabăra din 2 Mai arată deplorabil

Tabăra din localitatea 2 Mai și-a încetat activitatea încă din vremea pandemică și, în timp, s-a degradat considerabil. A fost efectuată chiar și o expertiză seismologică, care a arătat clar că nu mai este sigură pentru copii. Totuși, din perioada 2020-2021, când tabăra a fost închisă prin efectul legii, și până acum, în 2023, nimeni n-a mișcat un pai să rezolve această situație.

Taberele de stat de pe litoral, pe cale de disparitie?!

Locația arată deplorabil, pereți coșcoviți, dărăpănați, geamuri sparte, balcoane înnegrite de mucegai, toate îți dau impresia unei clădiri efectiv abandonate, care poate fi folosită mai degrabă în filmele de groază, nu ca adăpost temporar pentru niște copilași. Înștiințări au fost trimise către Ministerul Tineretului și Sportului, dar deocamdată nu s-a luat nicio măsură.

Taberele de stat de pe litoral, pe cale de disparitie?!

Probabil că sunt alte priorități, care trebuie rezolvate urgent… dar dacă renovarea locației va mai fi amânată mult timp, costurile vor crește automat și nu va fi în beneficiul nimănui. Deocamdată, copiii sunt privați de posibilitatea de a petrece câteva zile în apropierea mării.

Taberele de stat de pe litoral, pe cale de disparitie?!

Copii din Eforie Nord merg un kilometru ca să mănânce

Taberele de copii din Eforie Nord și Eforie Sud și-au început activitatea, anul acesta, în data de 15 iunie. Cea din Eforie Nord are o capacitate de 175 de copii, iar cea din Eforie Sud, de 290. O grupă poposește timp de șase zile în locații, după care o zi este dedicată  curățeniei și igienizării. Masa se servește doar la Eforie Sud, iar copii din cealaltă tabără trebuie să meargă un kilometru pe jos ca să mănânce. „O grupă stă șase zile, cu o zi liberă între ele, în care se efectuează lucrări de igienizare și curățenie. Masa se servește doar la Eforie Sud, dar taberele se află pe aceeași fâșie de plajă, fiind un kilometru între ele”, ne-a declarat un angajat al D.J.S.T. Constanța. Tarifele pentru masă sunt mici și sunt stabilite prin norme metodologice, prevăzute în ordinele Ministerului Tineretului și Sportului. 

Taberele de stat de pe litoral, pe cale de disparitie?!

Acestea sunt în valoare de 58 de lei, pentru întreaga zi, adică pentru trei mese. În aceste condiții, nicio firmă de catering nu dorește să colaboreze, ca în anii trecuți. Taberele au foarte puțini angajați, care nu fac față mulțimii de treburi gospodărești care trebuie făcute, așa că sunt ajutați de zilieri. „În taberele din Eforie Nord și Eforie Sud lucrează personal angajat, conform organigramei, și zilieri”, a adăugat același angajat.

Programele și proiectele sociale pentru tineret au fost sistate în 2019

Unele grupe sunt formate și din copii care provin din medii defavorizate, cazuri sociale, sau având unele dizabilități. Până în anul 2019 erau ajutați de stat să petreacă un timp în taberele școlare. Dar programele și proiectele sociale pentru tineret au fost sistate. Acum, acești copii trebuie să găsească sponsori români sau străini, pentru a face acest lucru, sau să obțină finanțare prin primăriile de unde aparțin. Pentru că, în momentul în care alcătuiești prețul de cost, acesta trebuie să acopere cheltuielile, fiind introdusă și o taxă de cazare, în valoare de 72 de lei pe noapte. Dacă adunăm 58 de lei, pentru cele trei mese, cu 72 de lei, ajungem la suma de 130 de lei pe zi. Aceasta, înmulțită cu șase zile, înseamnă 780 de lei. Dacă comparăm cu o tabără particulară, în acest caz, costurile se ridică la aproximativ 2000 de lei pentru cinci zile. De aceea, mulți părinți preferă să-și trimită copii în taberele de stat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai statul este eficient numai pentru reprezentantii sai,pentru privilegiati. In rest e numai colectie de baliverne si obligatii din partea populatiei.
1
0
se cerceteaza cine are interes?
1
0
statul subventioneaza agricultorii, un sector care maninca bani, produse romanesti in piete ioc.nu sint bani pentru copii, chiar daca invata! romania educata?
4
0
Resit Emiran e director ?!
2
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166