REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Talpa gâștei, o plantă medicinală care ajută inima

Talpa gâștei, o plantă medicinală care ajută inima

Replica API 12 iunie 2020 | 00:00 1987

Talpa gâștei - cu denumirea științifică Leonurus cardiaca - este o plantă medicinală din care se prepară numeroase remedii care pot să ajute la bună funcționare a mușchiului inimii, scrie doc.ro.

Planta este folosită pentru afecțiunile inimii, cum ar fi insuficiență cardiacă, bătăile neregulate ale inimii, bătăile rapide ale inimii și simptomelor de la nivelul miocardului datorate anxietății.

Specialiștii în fitoterapie spun că talpa gâștei este folosită și pentru a trata absența menstruațiilor, flatulență și hipertiroidismul, însă sunt necesare mai multe studii pentru a se vedea clar asocierea cu aceste beneficii.

Planta se găsește în numeroase țări din Europa, America și Asia, iar extractele din talpă găștii au fost folosite, de-a lungul timpului, în tratamentul mai multor afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace, insuficienta cardiacă și alte probleme din sfera miocardului.

Cercetatorii1 au descoperit mai mulți compuși chimici bioactivi în extractul din plantă talpa gâștei, cum ar fi lavandulifoliozide, flavonoide, acizi fenolici, acid ursolic și acid oleanolic. Acestea sunt doar câteva exemple de substanțe prezente în extractul de talpa gâștei.

La nivel electrofiziologic, oamenii de stiinta1 spun că extractele din această plantă medicinală determina inhibarea canalelor de calciu și canalelor de potasiu într-o anumită direcție, ducând la prelungirea ciclului cardiac și la activarea miocitelor cardiace (celule care compun mușchiul inimii). Această acțiune a plantei poate, prin urmare, să reducă frecvența cardiacă și are un potențial beneficiu în tratamentul tahiaritmiilor, așa cum este fibrilația atrială.

Protejează mușchiul inimii

Un alt studiu2 aduce în discuție anumite mecanisme care pot să ofere protecție la nivel cardiovascular, iar oamenii de știință subliniază că extractul din plantă talpă gâstei ar putea fi un remediu util pentru a proteja mușchii inimii împotriva efectelor unor procese patogenice.

Cercetătorii spun că, deoarece bolile cardiovasculare sunt adeseori asociate cu o alterare a mitocondriilor, ei și-au propus să determine dacă substanțele active care sunt prezente în talpa gâștei (în părțile aeriene ale plantei, într-un extract) au anumite efecte asupra funcțiilor mitocondriilor din celulele din structura mușchiului inimii. Ei au descoperit, printre altele, că extractul din talpă găștii a atenuat în mod eficient generarea de radicali liberi în mitocondrii, așa că plantă ar putea fi un remediu util pentru a proteja mușchiul inimii de efectele radicalilor liberi.

Planta are și alte proprietăți

Este un bun agent emenagog (provoacă menstruația), spun unii specialiști.

Talpa gâștei actionează ca un tonic uterin, ajutând la reglarea menstruației, reglând menstruațiile întârziate și reducând crampele musculare din zilele de menstruație.

În plus, planta poate calmă și tensiunea premenstruală și disconfortul de dinaintea menstruației. Explicația ar fi că plantă poate să ajute la calmarea durerii menstruale, atât prin reducerea intensității spasmelor în uter, cât și prin faptul că îmbunătățește circulația sanguină în pelvis.

Talpa gâștei este o plantă cu un ușor efect hipotensiv și poate fi folosită, sub îndrumarea și la recomandarea medicului curant, pentru a reduce hipertensiunea arterială, mai ales când această este asociată cu emoții puternice. În cadrul unui studiu clinic3, pacienților cu hipertensiune (50 în total) li s-a administrat un extract din plantă talpa gâștei. În cazul acestor pacienți, hipertensiunea era însoțită de anxietate și de tulburări ale somnului. După 28 de zile de utilizare a extractului, 80% dintre pacienți au raportat beneficii semnificative spre moderate în ceea ce privește anxietatea și depresia.

Oamenii de știință au observat efecte pozitive ale extrasului (un ulei) de talpă găștii asupra statusului psiho-emoțional al pacienților și asupra tensiunii arteriale a acestora.

Contraindicații

Plantă nu trebuie folosită în timpul sarcinii. Ea este contraindicată atât în primul trimestru, cât și în al doilea, dar mai ales în cea mai mare parte a ultimului trimestru de sarcina.

Nu este considerată a fi sigură în perioada de alăptare, așa că dacă vrei să apelezi la remediile din talpa gâștei, discuta mai întâi cu medicul tău dacă alăptezi.

Plantă este contraindicată și la pacienții cu hipotensiune arterială, la cei care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale, cei care iau sedative, cei care iau anticoagulante ori au afecțiuni care le afectează viteză de coagulare a sângelui.

Efecte adverse

Planta talpa gâștei poate declanșa numeroase efecte adverse, cum ar fi diareea, amețeală, ritmul cardiac și frecvența cardiacă sunt modificate, hipotensiune arterială, contracții uterine și sângerări uterine. Când este aplicată pe piele, plantă poate spori sensibilitatea la lumina soarelui și poate crește riscul de daune sau arsuri provocate de soare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510