REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

TĂRICEANU, trimis în JUDECATĂ de Parchetul General

TĂRICEANU, trimis în JUDECATĂ de Parchetul General

Replica API 16 decembrie 2020 | 23:56 1980

Fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată marți de procurorii de la Parchetul General, împreună cu senatorul Cristian Marciu. Tăriceanu este acuzat de abuz în serviciu și complicitate la uzurparea de calități oficiale, în legătură cu mandatul de senator al lui Cristian Marciu.

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a doi inculpați, senatori în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prev. de art. 258 alin. 1 C. pen. (primul inculpat), respectiv pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C. pen. și a complicității la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prev. de art. 48 alin. 1 C. pen. rap. la art. 258 alin. 1 C. pen. (al doilea inculpat).

Din probele administrate a rezultat faptul că, deși potrivit art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176/2010, primul inculpat se afla în stare de incompatibilitate cu funcția de senator (avea interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015 când a rămas definitivă și irevocabilă decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016 până în prezent, calitatea oficială de senator în actuala legislatură a Parlamentului României. În această calitate a îndeplinit acte care implică exercițiul autorității de stat, a participat la ședințele Senatului, a făcut parte din comisii permanente și speciale ale Senatului, a avut inițiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări și interpelări etc.).

Față de cel de al doilea inculpat, s-a reținut că, în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat (contrar disp. art. 7 alin. 4 rap. la alin. 1 lit. e comb. cu alin. 2 lit. c din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor) și nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcția de senator poziția următoare.

De asemenea, prin neîndeplinirea obligațiilor legale sus-menționate, l-a ajutat pe primul inculpat să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exercițiul autorității de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Înaltei Curți de Casație și Justiție, spre competentă soluționare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

În acest dosar Călin Popescu Tăriceanu este suspect de comiterea a două infracțiuni, abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale, deoarece, în calitate de președinte al Senatului, ar fi refuzat vreme de doi ani să pună în aplicare decizia Justiției – constatarea pierderii calității de senatorul social-democrat, Cristian Marciu, declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
incredibil ce nu pricepi ? pai daca intra in parlament era sub imunitate asa ca acum ...senator nu-i dragnea sa-l apere nu-i Acum ponta la rind !
5
0
la puscarie cu borfasi astia
6
1
Klaus iti multumeste ca il speli la rozeta mereu
3
4
hotzu asta s a cacat pe el cu draqnea cica protocoale cica necompetenti judecatorii iccj .de fapt, se pazea de el pt el. un jeg!
7
3
Fiecare primeste plata la un moment dat pentru faptele sale!!! Dezamagitor este faptul cum justitia pandeste la colt si trimite politicieni si parlamentari in judecata doar dupa ce steaua lor apune... cred ca si aceasta stare de fapt este o manifestare a coruptiei...
17
1
Justitia a drmonstrat inca o data ca e aservita politicului. Ca si in cazul dragnea, si in cazul deciziilor importante, justitia se exprima dupa rezulatele unor alegeri. Adica, daca tariceanu intra in parlament nu i mai facea nimeni nimic, daca dragnea castiga alegerile la fel. Avem o justitie........vai de noi, oamenii de rand care asteptam dreptate!
15
3
NU AVEM APA APA CALDA SI CALDURA IN MIJLOCUL IERNII - TOATA ZONA CASA CASATORIILOR ARE APA SI CALDURA CU PORTIA 2 ZILE DA 2 NU! NU MAI SUPORT
6
3
Cred ca a venit scadenta si pentru acest paduche...
12
2

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436