REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Teamă, efectul secundar al supraviețuitorilor de cancer

Teamă, efectul secundar al supraviețuitorilor de cancer

Replica API 4 iulie 2020 | 00:00 1123

Cancerul poate fi o boală îngrozitoare și stresantă, iar de cele mai multe ori, medicină nu ia în considerare cât de mult îi afectează pe pacienți.

În prezent, trei noi studii arată că trei programe de terapie îi pot ajută pe pacienți să treacă peste groază și stresul de a avea cancer, scrie doc.ro.

Unul dintre studii s-a concentrat asupra unei serii scurte de sesiuni, dezvoltată de cercetătorii canadieni, pentru a-i ajută pe pacienții cu cancer în faza avansată să gestioneze problemele de natură practică și emoțională cu care se confruntă. Programul, denumit CALM, constă în trei până la șase sesiuni de 45-60 de minute realizate de profesioniști în domeniul sănătății.

Sesiunile CALM se concentrează pe cele mai bune modalități de gestionare a deciziilor medicale, a relațiilor personale și a temerilor legate de moarte, a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Gary Rodin, șeful secției de îngrijiri în cadrul Centrului Oncologic Princess Margaret din Toronto. „E vorba de dificultăți cu care se preconizează că se vor confruntă familiile și pacienții, e posibil să existe mult stres în jurul lor, multă anxietate, teamă și tristețe” a spus Rodin. „Totuși nu există o abordare sistematică care să-i ajute pe pacienți în acest sens.”

Pentru a testa eficientă CALM, Rodin și colegii săi au desfășurat un studiu clinic care a inclus 305 pacienți cu cancer în faza avansată. După trei luni, terapia CALM a condus la o reducere semnificativă a simptomelor de depresie în cazul a 52% dintre pacienți, față de 33% în rândul celor care au primit îngrijirile obișnuite, au raportat cercetătorii. „Nu numai că a condus la o reducere a simptomelor de depresie, dar cei care au beneficiat de tratament, au fost mai puțîn predispuși să dezvolte depresie” a precizat Rodin.

Profesioniștii din domeniul sănătății din peste 20 de țări au fost instruiți cu privire la procedurile CALM, a mai spus Rodin, iar inițiatorii săi organizează o rețea mondială de instruire.

Al doilea studiu se referă la terapia dezvoltată de cercetătorii australieni, concepută pentru a-i ajută pe supraviețuitorii de cancer să gestioneze teamă de remisie a cancerului. Terapia, intitulată Conquer Fear, presupune cinci sesiuni individuale timp de 10 săptămâni. Supraviețuitorii de cancer învață tehnici prin care să-și controleze grijile, să accepte nesiguranță inerentă a recurenței cancerului și să-și redirecționeze atenția spre ceea ce își doresc de la viață. Cercetătorii au desfășurat un studiu clinic la care au participat 222 de supraviețuitori de cancer mamar, cancer de colon sau melanom, care au raportat temeri mari legate de recurentă cancerului. Supraviețuitorii au urmat, fiind repartizați aleatoriu, fie terapia Conquer Fear, fie antrenamentul de relaxare de baza.

Paciențîi care au urmat terapia Conquer Fear au experimentat o reducere semnificativă a temerilor privind recurentă cancerului, spre deosebire de cei care au urmat antrenamentele de relaxare, au mai raportat cercetătorii. Efectul a continuat timp de șase luni. Rezultatele urmau să fie prezentate vineri, în cadrul conferinței anuale a American Society for Clinical Oncology (Societății Americane de Oncologie Clinică), la Chicago. Cercetările prezentate în cadrul conferințelor sunt considerate preliminare până la publicarea într-o revista revizuită de colegii din domeniu.

Terapia pentru supraviețuitorii de cancer a devenit tot mai importantă, pe măsură ce medicii au dezvoltat tratamente mai bune, a spus Președintele ales al ASCO (Societății Americane de Oncologie Clinică), dr. Bruce Johnson. „Între jumătate și două treimi din pacienții cu cancer se vindecă. Slavă Domnului, vorbim despre o proporție semnificativă a populației” a spus Johnson, șeful secției de cercetare clinică în cadrul Institutului Oncologic Daba-Farber din Boston. „Acest lucru demonstrează că este posibil să existe o intervenție eficientă în cazul celor ale căror vieți sunt afectate de temerile legate de remisia cancerului”.

În timp ce aceste două raporturi implică terapii face-to-face, cel de-al treilea studiu a recurs la un program de gestionare a stresului online pentru a-i ajută pe pacienții recent diagnosticați. Acest program de opt săptămâni, dezvoltat de oncologi și psihologi, folosește concepte care își au originea în terapia cognitiv comportamentală, un tip de terapie pe termen scurt, orientată spre atingerea obiectivelor. Denumită STREAM, îi ajută pe pacienți să recunoască și să gestioneze sursele de stres. În cadrul unui studiu clinic, 129 de pacienți care erau tratați pentru cancer, fie au urmat terapia STREAM, fie s-au descurcat fără ajutor.

După două luni, pacienții care au urmat terapia STREAM au înregistrat îmbunătățiri mai mari în ceea ce privește calitatea vieții, spre deosebire de ceilalți, au precizat cercetătorii elvețieni. De asemenea, au înregistrat și o scădere a suferințelor emoționale, în timp ce în rândul pacienților care nu au urmat terapia STREAM, acestea au rămas aceleași. Pacienții au puțin timp la dispoziție pentru sprijin psihologic la începutul tratamentului, a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Viviane Hess. Această este medic oncolog în cadrul Spitalului Universitar din Basel, Elveția. „Cu ajutorul acestei intervenții online, intenționăm să reducem diferența” a spus această într-un comunicat de presă al ASCO.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166