REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.4° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
28.4° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

TEATRUL de OPERĂ din CONSTANȚA, VICTIMA EPOCII MAZĂRE

TEATRUL de OPERĂ din CONSTANȚA, VICTIMA EPOCII MAZĂRE

Replica API 8 februarie 2021 | 23:13 2856

Pandemia de coronavirus le-a năruit speranțele angajaților de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Și ,pentru că asta nu era totul, se pare că anul 2021 se anunță a fi mai greu decât cel anterior, după spusele managerului, Daniela Vlădescu. De proiecte, planuri pe termen lung nici nu se pune problema, iar reparațiile ce sunt vitale teatrului este foarte posibil să mai fie amânate încă un an.

Cultura are de suferit de pe urma fostelor administrații locale care nu au făcut nimic altceva decât să îngreuneze drumul către viitorul prosper pavat cu succese al artiștilor constănțeni. Un exemplu îl prezintă situația actuală de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța. Angajații, și așa greu încercați de pandemia de coronavirus, sunt nevoiți să mai aștepte încă un an până când cei de la Ministerul Culturii se vor îndura și vor acorda fonduri instituției pentru reparații capitale, pentru a le oferi tot confortul de care are nevoie un artist. Managerul instituției de cultură, Daniela Vlădescu, a recunoscut cu mâhnire că teatrul a fost mai tot timpul restricționat iar lipsurile au început să crească de la zi la zi. „Așteptăm bugetul care va veni în martie, probabil, însă și acesta este un an greu. Cred că este mai greu decât 2020. Este un an restrictiv, un an greu, iar financiar toată planeta este în regres. Eu sper să putem să existăm, să funcționăm și să ne facem și noi activitățile așa cum le dorim. Nu putem să facem nici proiecte pe o perioadă mai lungă de timp. Dorințele sunt dar asta nu înseamnă că o să și putem să le punem în practică, vom vedea. Nici anul acesta, ca și anul trecut, nu cred că se vor da bani de investiții, pentru cheltuieli de capital care ar trebui să fie foarte mari, la noi, pe reparații. E greu, e un teatru care a fost tot timpul restricționat. S-au adunat lipsurile. Dacă astăzi nu repari o gaură în perete, mâine devine o nișă în perete… Noi așteptăm”, a declarat managerul Teatrului „Oleg Danovski”, Daniela Vlădescu.

Directoarea îl învinuiește pe Radu Mazăre pentru decăderea teatrului

Șefa instituției de cultură învinuiește administrația locală condusă de Radu Mazăre pentru cee ace se întâmplă, în prezent, cu teatrul. Pe partea cealaltă, acum, că PSD-ul a picat de la conducerea municipiului și al județului, Daniela Vlădescu a declarat că are încredere că actuala administrație se va implica în administrarea și reabilitarea „din temelii” a instituției. „Teatrul acesta a fost foarte chinuit în ultimii 15-16 ani, din 2004. Ministerul Culturii a preluat instituția care se desființase pentru că domnul Mazăre nu a recunoscut că este clădirea Primăriei și l-a dezinformat pe domnul ministru al culturii, Kelemen Hunor, și astfel au dat în administrarea ministerului clădirea.

Mai apoi, s-a dovedit că este clădirea Primăriei, iar documentul pe care ministerul l-a avut atâția ani de zile este nul. În perioada asta s-au schimbat foarte mulți miniștri, și fiecare a venit cu dorința de a repara această situație, însă Primăria, până anul trecut, nu a vrut să răspundă solicitărilor. Noi suntem administratori că-l întreținem dar nu avem voie să îl reparăm, nu avem voie să facem schimbări, doar administratorul legal, Ministerul, poate face asta. Sperăm ca de această data să se schimbe și acest lucru pentru să s-au schimbat foarte multe lucruri în Constanța și sunt convinsă că înspre bine. Important e că sunt oameni cu onoare, și când ai onoare poți face lucruri mărețe”, a conchis Daniela Vlădescu.

Trecut anevoios pentru Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski”

În 2004, Teatrul de Balet a fost desfiinţat, fiind comasat cu Opera prin hotărârea nr. 151 din 2004 a Direcţiei de Cultură a Consiliului Judeţean Constanţa, ce prevedea închiderea în vederea reorganizării, astfel, acest act îndreptat împotriva culturii atrăgea după sine și o concediere colectivă. Când au fost preluaţi în subordinea Ministerului Culturii, angajații teatrului au crezut că au scăpat, însă, o nouă lovitură avea să vină. În anul 2013, ministrul culturii de la acea vreme anunța că teatrul se va desființa. Mai multe detalii legate de acea decizie puteți citi aici: Lovitură de teatru pentru Daniela Vlădescu: se desfiinţează "Oleg Danovski"!

Iată că acest lucru nu s-a întâmplat, asigurările venind, la acea vreme, chiar de la directorul instituției de cultură, Daniela Vlădescu care după ce a ieșit din audiență de la secretarul general al Ministerului Culturii a spus: „s-au gândit și s-au răzgândit și ne-au mai dat o șansă”. Iată că teatrul este și astăzi „în picioare”, însă, destul de șubrezit…

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Huoooooooooo
0
0
Cata vreme lucrezi cu amatori de duzina, de regula japonezi rataciti pe la noi, si cu solisti ragusiti permanent, dar cu salarii de peste 5000 ron lunar, fara performante si fara fast pe scena, un indemn: du-te cu vantul de seara, cu zgabercea care te-a pus si cu amintirile din epoca de aur.
4
0
am fost la o opera unde solist era razvan sararu,jalnic canta. tusea pe scena, mima,facea un mare play-back.si dumneata vorbesti de lucruri profesionale? madam buterflay am vazut ,era cu o japoneza.amatorism execrabil. si ce vreti acum,sa va plangeti? stie tot orasul si primaria de chilotarimea care e la balet. macar pleaca cand inca esti in culmea gloriei, si i-ai si pe cei 2 dupa tine,da-ti demisia ca nu te vrea nimeni in orasul asta. te folosesti de numele tau ,dar nici dumneata nu ai fost vreo valoare.
5
0
Gradul de cultura al unei comunitati este direct proportional cu grija fata de patrimoniul artistic si cultural .
6
0
Este vorba de clanul Mazare care deabia acum au pierdut puterea..
6
0
greaua mostenire...altceva mai stiti, prostovanilor?
4
5
litoral tv care acum este un post PSD sustinut de bunicuta ofilita si de mitocanul caraghios este de tot rahatul. are o audienta foarte slaba. oare cine ii sustine?
7
0
mazare si toata gasca incompetenta ar trebui sa plateasca, titi sefii si sefutii de birou, de compartimente si alte cotloane care au gresit si semnat vor trebui investigati, nu e timpul trecut
9
3
Cumetre, tu sau esti baietelul Ohanesian, sau esti vreun tefelist intrat in politica la usere mai ieri. Care e legatura intre teatru si blocuri? Dar intre troleibuz si teatru? Dar intre pula si ficat? Mars, politizatule, ca vrajeala asta seaca cu "greaua mostenire" nu poate merge o viata. Vi se pare mostenirea grea? Renuntati, in mortii mamelor voastre la functii. Lasati pe altii care se pot descurca si cu o mostenire grea!
8
2
chiar credeti ca aveti niste merite pe profesionalismul dumitale? daca nu era nicusor ceausescu , nu erai nimic. acum kelemer hunor,crezi ca nu se sie relatia cu el? o stim ! subrezit o sa fie teatru pana predai mandatul de manager si vine altcineva care va schimba , toti directorii care s-au aciuat pe acolo. in afara de cel de la cor, toti ar trebui sa dispara. sunt oameni frustrati, cu mari probleme de razbunare, asa ai condus acest teatrul.la balet este...ceva incredibil. oamenii aia sunt frustrati si rai. calitate e la iasi si buc. baletul constantean este condus cu rautate si amenintari
13
2
Suntem aici pt.ca multa lume din oras nu are educatia minima si s-a ajuns unde s-a ajuns.Dovada exprimarea si mentalitatea comentariilor de mai jos.Constanta este un oras de gilani.
4
10
Sa ne pisam pe voi de romani prosti. Eu cu Fatalau si rasauteanu am ciordit tot si am bagat stalpisori. Muie la constanteni.
6
5
dam vina pe turci ,pe nemti ,pe rusi ....si care au mai fost pe aici ...Mazare a plecat de ani buni.Toti care l au pupat in cur zic ca i vina lui.Dar cand facea nenorociri de ce nu i ati zis nimic ,nu ati latrat ...aaaa va era frica ..acum schelalaiti pe la colturi aiurea .
9
5
De ce nu va atribuiti amatorismul cu care conduceti teatrul? De ce dati vina mereu pe altcineva? Cand veti invata,pt ca nu ati invatat pana la 63 ani sa va asumati incompetenta manageriala, ca vina va apartine in totalitate. Un om mic,mereu va gasi scuze si vinovati. Sunteti un om rau,pt cine nu va cunoaste,iar ceea ce se intampla la compania balet cu apropourile sexuale ale lui Chereches Horatiu catre balerine sa stiti ca stie cu d-nul Chitac. Asta ca sa nu mai apelati la noua administratie. Si da,la nivelul profesional al artistilor,teatrul al trebui desfiintat.
12
3
mazare trebuie dus pe valea portului si futut in cur de toti locuitorii de pe traian, cu mic cu mare, in timp ce i se va explica ca nu e bine ce a facut acolo si gata
6
2
MELTENE NORMAL CA IL PLANGI PE MASCARICI, CA TE BUCURAI SI TU DE UN PUI CONGELAT UN LITRU DE ULEI CA SA IL VOTEZI...PAI ASA E, A AJUNS UN KKT DE ORAS CTA DUPA 16 ANI CU MAZARE SI 4 ANI CU FABABOU
15
1
La pensie! Ajunge!
11
3
Bai nene, spui la misto ca si peste 30 de ani se va spune ca mazare asa si pe dincolo... Pai da , asta e adevarul. Si ar fi bine daca n-ar fi decat 30 de ani. Mazare a distrus tot orasul - nu numai culrura- in mod aproape iremediabil pentru 100 de ani. Cartiere facute varza cu blocuri intre case, transport electric desfiintat, biserici la tot pasul, nici un investitor de marca, dar plin de prosti-oportunisti d-astia ca tine.
21
0
Cresa nr 18 Alba ca Zapada din inel 2 si acum are emblema cu primar RADU MAZARE ::binefacatorul::
9
1
Mazare nu mai e primar de vreo 6 ani. Numitii astia politic vor continua sa spuna si peste 30 de ani ca Mazare e de vina. Nimic nou - sovieticii au dat vina pe fascisti pentru ce mergea naspa la ei pana prin anii '80. Pe de alta parte, vitica asta spune ca si 2021 va fi nasol. Probabil si-a bagat mana in calendar tot Mazare. Hai sictir cu reportajele voastre politizate in favoare baietelului Ohanesian si pensionarului Chitac!
24
11
O fi bine Mazariche la bulau?
11
1

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620