REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Tehnologie smart în casele noastre

Tehnologie smart în casele noastre

Andreea CONDURACHE 27 februarie 2024 | 15:10 498

Cândva chiar casa în care locuiești tu acum ar fi fost considerată smart sau cel puțin, tehnologia dinăuntrul ei ar fi fost clasificată ca fiind inteligentă. Doar simplul fapt că avem apă curentă și rece și caldă oricând, ar fi fost considerată o magie în urmă cu câteva sute de ani. Electricitatea rămâne probabil cea mai revoluționară tehnologie când vine vorba de felul în care ne-am modificat stilul de viață în casele noastre. Dacă astăzi aplicarea de leduri e ceva uzual, iar controlarea diverselor electrocasnice din telefon devine din ce în ce mai populară, în câteva zeci de ani, toate tehnologiile smart care astăzi nu sunt foarte comune, vor deveni ceva firesc în fiecare casă.

Tehnologie smart in casele noastre

Poate ți-ai pus pe lista de to do o aplică led în bucătărie (o gasesti si pe Emag) ca să schimbi culorile din telecomandă când vin prietenii vineri seară la tine, dar o casă inteligentă poate să facă mult mai multe de atât. Într-adevăr, odată ce ai aplicat ledurile, deja simți o diferență când vine vorba de eficiență pentru că ledurile folosesc cu 75% mai puțină energie ca becurile incandescente și au o durată de viață de 25 de ori mai lungă. Dacă tot vorbim de aplicarea de leduri, când aprinzi lumina, folosești un întrerupător tot de la Emag, dar cel mai probabil, în curând, majoritatea caselor vor avea întrerupătoare touch. În principiu, într-o casă a viitorului, se perfecționează sistemul de eficientizare electrică, astfel încât pierderile să fie minimizate. Pe lângă eficientizare, o casă inteligentă presupune și posibilitatea de a controla cât mai multe de la distanță: becuri, electrocasnice, încălzire sau sistemul de securitate (alarme, încuietori etc.) direct de pe telefon prin cât mai puține aplicații, într-o manieră cât mai centralizată. Nu trebuie să îți mai faci griji și să stai să te întrebi dacă ai închis sau nu cuptorul sau că ai lăsat vreo lumânare aprinsă, pentru că îl vei putea închide de la distanță sau vei putea vedea pe camere dacă este vreo lumânare aprinsă în timp real. Iar cât ești în casă, toate acestea vor fi automatizate printr-un sistem care îți permite să controlezi tot vocal fără niciun efort. Nu mai trebuie să te ridici din pat ca să închizi lumina din dormitor înainte să te culci.

Pe lângă sisteme care să eficientizeze utilizarea de electricitate, o casă inteligentă te și anunță când există vreun tip de scurgere, fie că este de electricitate, apă sau gaze. Pe lângă beneficiile legate de cât te costă facturile la final de lună, descoperirea scurgerilor în timp util este importantă și pentru siguranța ta și a casei tale în general. În aceeași notă, nu vor mai exista case fără detectoare de fum și de incendiu, așa că chiar vei putea sta liniștit legat orice lumânare pe care crezi că ai lăsat-o aprinsă înainte să pleci de acasă. Tot ce ține de securitatea casei va fi și mai mult în controlul nostru. Închiderea și încuierea automată a tuturor ușilor și geamurilor, setarea automată a alarmelor sunt doar câteva dintre funcțiile pe care le îndeplinește o casă smart. Poți seta sistemul de securitate astfel încât persoane cu anumite date biometrice să aibă acces în casă, indiferent de unde te afli tu. Pe lângă pericole ce țin de persoane străine, diferiți senzori pot detecta dacă calitatea aerului s-a înrăutățit deodată sau dacă temperatura a scăzut sau crescut brusc.

În unele apartamente care nu au foarte mult spațiu, s-a implementat un sistem prin care pereții sunt puși pe șine și se pot muta pentru a crea diferite spații în funcție de necesități. Astfel o garsonieră poate fi împărțită astfel încât să aibă 2 camere atunci când ai un musafir și vrei să îi oferi spațiul său privat. Când ai nevoie de mai mult spațiu, poți retrage peretele astfel încât să te folosești la maxim de capacitatea apartamentului tău. Pe lângă pereți mișcători, cel mai probabil, mobila va deveni pliabilă și mobilă la rândul  ei. De la paturi care se pot ascunde în pereți, la mese extensibile care se pot plia pentru a crea mai mult spațiu, cele mai multe apartamente vor deveni din ce în ce mai eficiente din punct de vedere al spațiului, și bineînțeles, toate vor fi automatizate pentru a nu fi dificil să îți transformi apartamentul în funcție de nevoi.

Dacă te uiți prin jur la ce ai în casă, fiecare lucru poate să aibă o variantă mai evoluată, automatizată pe viitor, care să salveze din timpul de utilizare și să fie din ce în ce eficientă. În același timp, cândva în trecut, a avut și o variantă mai rudimentară sau nu a existat deloc. Așa că merită să ne întrebăm cum vor arăta casele pe viitor și în ce fel ne vor ușura taskurile de zi cu zi. Cel mai probabil, nici măcar nu s-au inventat majoritatea lucrurilor de care ne vom folosi în viitor la ordinea zilei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016