REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Termenul de montare a repartitoarelor de căldură se prelungeşte cu un an

Termenul de montare a repartitoarelor de căldură se prelungeşte cu un an

A.F. 12 decembrie 2023 | 19:55 1068

Termenul de montare a repartitoarelor de căldură se prelungeşte cu un an, urmând ca persoanele vulnerabile să fie susţinute financiar pentru montarea acestora, prevede un proiect adoptat marţi de Senat.

Termenul de montare a repartitoarelor de caldura se prelungeste cu un anfoto cu rol ilustrativ

Potrivit proiectului de act normativ, iniţiat de senatori liberali, PSD şi UDMR, măsura pentru acordarea sprijinului necesar populaţiei vulnerabile pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică acordată prin intermediul cardurilor de energie ar urma să fie de 375 milioane lei, din Fondul pentru Modernizare.

"Acordarea acestui sprijin ar urma să înceapă pentru categoriile de persoane eligibile în continuarea măsurii de sprijin pentru compensarea preţului la energie, prin utilizarea cardurilor de energie, a căror valabilitate urmează a fi prelungită până la 31 martie 2024. Acest fapt ar permite economii însemnate la bugetul statului prin utilizarea unei infrastructuri existente şi care a fost deja plătită din acelaşi buget în cursul anului 2023 şi ar asigura sustenabilitatea măsurilor în implementare. Având în vedere că obligaţia de contorizare derivă din obiectivele Uniunii Europene privind eficienţa energetică, măsurile de sprijin dedicate respectării acesteia sunt în linie cu rolul Fondului pentru Modernizare de instrument cheie pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi modernizarea sistemelor energetice", argumentează iniţiatorul în expunerea de motive.

Totodată, propunerea legislativă are în vedere şi prelungirea termenului de montare a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2024 "pentru a oferi locuitorilor posibilitatea reală de a implementa măsurile necesare de economisire a energiei. În plus, extinderea perioadei va facilita o tranziţie mai fluidă, oferind sprijinul necesar atât furnizorilor de servicii, cât şi consumatorilor, pentru montarea repartitoarelor", conform expunerii de motive.

Obligaţia statelor membre de transpunere în legislaţia naţională a dispoziţiilor privind contorizarea a expirat la 25 octombrie 2020. Obligaţia de contorizare vizează inclusiv consumatorii finali de încălzire centralizată, cu instituirea unui termen limită (1 ianuarie 2027) pentru modernizarea sau înlocuirea contoarelor şi repartitoarelor de costuri pentru energia termică deja instalate, cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă. De precizat că, în conformitate cu prevederile art. 47 alin. (3) din Legea nr. 325/2006, republicată, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de până la 1.000 lei nerespectarea termenului-limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă pentru stabilirea unor măsuri pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2024 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru compensarea costului aferent achiziţiei şi montării unor sisteme tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, în imobile de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative face parte din categoria legilor ordinare, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată în acest caz, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu acceptati asa ceva, o sa platiti dublu! Puneti-va centrala, e cel mai avantajos!
2
0
Tare destepti mai sunteti.
0
0
ptr ca anul viitor sunt 3 alegeri de cea mai mare importanta si nu vor sa supere pe nimeni cu impuneri fortate si amenzi dar dupa ele vine potopul cu toate masurile dure de tot felul amanate din cauza alegerilor
3
2
ca repartitoarele contorizeaza energia termica de la calorifere asa cum se spune in articol; repatitoarele masoara temperatura din camera si fac un calcul de energie pe baza ei; daca pui un radiator in acelasi timp cu functionarea caloriferelor ptr ca nu esti multumit de caldura scazuta livrata la calorifer sau a scazut sarcina la ptul tau din cauza unei avarii undeva pe retea sau este o avarie care te afecteaza direct si nu mai ai deloc caldura la calorifer repartitorul va inregistra temperatura din camera inclusiv a radiatorului si vei plati de 2 ori aceasta caldura atat la termoficare prin repartitor cat si la enel prin contorul electric; furt clar si ordinar; atat i-a dus mintea pe idiotii de la ue si pe cei din parlamentul nostru; inca o mare bataie de joc; au fost mai multi locatari care aveau repartitoare aratati la tv in urma cu vreo 15 ani si spuneau ca platesc mult mai mult ptr caldura iarna chiar daca au beneficiat de exact aceeasi caldura de la calorifere ca fara ele
3
2
Aceste repartitoare este cea mai mare teapa data locatarilor. Plătești enorm pentru a sta în frig. Asociația a instalat asa ceva, cu greu am reușit sa le dam jos, f greu. În veci nu vom mai accepta asa ceva. Este un mod de a se îmbogății unii pe spinarea saracilor
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510