REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 3 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6871
16.3° Constanța Joi, 3 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6871
 

Terminalul Comvex de Cereale, din Portul Constanța, își măreste capacitatea, cu fonduri europene

Terminalul Comvex de Cereale, din Portul Constanța, își măreste capacitatea, cu fonduri europene

Andreea VLAICU 3 iunie 2024 | 00:00 3025

Războiul de la graniță afectează țara noastră, iar una dintre problemele majore rezultate din conflictul din Ucraina este blocajul pe care depozitarea și expedierea cerealelor ucrainene prin portul nostru îl provoacă. Pentru a reduce suprasolicitarea portuară, Comvex investește în Terminal de Cereale de la Dana 80 din Portul Constanța Nord. Se vor realiza investiții de 2 milioane de lei, din fonduri europene, în suprastructura portuară în vederea reducerii blocadei din zona Mării Negre ca urmare a conflictului armat din Ucraina.

Terminalul Comvex de Cereale, din Portul Constanta, isi mareste capacitatea, cu fonduri europene Terminal Cereale Port Constanța

Comvex a fost înființată în anul 1991, fiind cel mai mare terminal specializat în operarea materiilor prime solide vrac din arealul Marii Negre, acoperind o suprafață de 700.386 mp în sudul Portului Constanța, România, compania fiind lider pe piață, specializat în manipularea, depozitarea și transbordarea materiilor prime solide vrac cum ar fi: minereuri de fier, cărbuni, cocs, bauxită, dispunând de facilități complete și moderne de operare situate în Portul Constanța. COMVEX este singurul terminal pentru operarea mărfurilor solide vrac din arealul Mării Negre ce are posibilitatea de a acosta nave tip “cape size” de mare capacitate (până la 220.000 tdw), având un front de descărcare la cheul maritim format din 5 dane cu o lungime totală de 1.100  metri și adâncime a apei cuprinsă între 13 și 18,5 metri. Însă, pe lângă Terminalul de Minerale existent, COMVEX a dezvoltat Terminal de Cereale în Dana 80, pe o suprafață de aproximativ 60.000 mp. Locația oferă avantaje logistice importante, respectiv: cea mai adâncă dană din Marea Neagră, vecinătatea cu terminalul de barje (proximitatea cu Canalul Dunăre-Marea Neagră), pentru transport fluvial din țările limitrofe Dunării, acces direct și ușor la calea ferată, distanță scurtă și acces direct la autostrada A2. Astfel, COMVEX poate oferi/oferă producătorilor de cereale din România, Ungaria, Serbia, Bulgaria posibilitatea livrării producției obținute pe nave de mare capacitate, 100.000 – 120.000 tdw.

Terminalul Comvex de Cereale, din Portul Constanta, isi mareste capacitatea, cu fonduri europene Viorel Panait

Compania  condusă de Viorel Panait, continuă investiții în Terminalul de Cereale de la Dana 80, urmând să fie mărit pentru a face față suprasolicitării. Mai exact, Comvex SA a lansat o procedură de licitație pentru atribuirea contractului privind „Sporirea capacității de depozitare la Terminalul de Cereale de la Dana 80 din Portul Constanța Nord”. În cadrul proiectului se vor realiza investiții în suprastructura portuară in vederea reducerii blocadei din zona Mării Negre ca urmare a conflictului armat din Ucraina. Se va dezvolta rețeaua TEN-T, ce va fi rezilientă la schimbările climatice, inteligentă, sigură, durabilă și intermodală. 

Ce lucrări presupune contractul

Firma care va câștiga contractul va proiecta, livra și instala echipamentele de automatizare pentru realizarea a două celule de depozitare temporară a cerealelor cu o capacitate totală de 11.800 tone metrice, în scopul sprijinirii transportului cerealelor cu țara de proveniență Ucraina. O altă îmbunătățire ar fi creșterea vitezei de rotație a depozitelor de cereale la 17 zile. Cele două celule vor avea diametrul D=16,37 m și o înălțime maximă de 38,90 m. Acestea vor fi metalice, achiziționate de la furnizori specializați, și vor fi amplasate pe radiere din beton armat de forma circulară, fundate pe piloți forați din beton armat. Ca procent fizic, capacitatea de depozitare se va mări cu 6%.

Terminalul Comvex de Cereale, din Portul Constanta, isi mareste capacitatea, cu fonduri europene

Investiție cu bani europeni

Valoarea estimată a contractului este de 1.880.701,20 lei fără TVA, iar banii vor fi finanțați de Uniunea Europeană. Licitația este programată pentru 11 iunie 2024.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515