REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
26.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Test realizat pe 1.627 de copii: Autismul ar putea fi descoperit prin probele de scaun

Test realizat pe 1.627 de copii: Autismul ar putea fi descoperit prin probele de scaun

A.F. 13 iulie 2024 | 00:00 116

Un test de rutină cu o mostră de scaun ar putea ajuta medicii să identifice rapid tulburarea de spectru autist, sugerează o descoperire a oamenilor de ştiinţă, conform The Guardian, scrie news.ro.

Test realizat pe 1.627 de copii: Autismul ar putea fi descoperit prin probele de scaun

Cercetătorii ştiu de mult timp că persoanele autiste au tendinţa de a avea bacterii mai puţin variate în sistemul lor digestiv, dar dacă acest lucru se datorează în vreun fel autismului sau dacă, de fapt, contribuie la afecţiune, este un subiect de dezbatere. Pentru a pătrunde mai adânc în această enigmă,

Profesorul Qi Su și colegii săi de la Universitatea Chineză din Hong Kong au analizat probe de scaun de la 1.627 de copii cu vârste cuprinse între 1 şi 13 ani, dintre care unii erau autişti. Ei au verificat probele pentru a vedea ce bacterii erau prezente şi au făcut acelaşi lucru pentru viruşi, ciuperci şi alţi microbi numiţi archaea.

În Nature Microbiology, cercetătorii descriu modul în care microbii intestinali diferă semnificativ la copiii cu şi fără autism. În total, 51 de tipuri de bacterii, 18 virusuri, 14 arhaea, şapte ciuperci şi o duzină de căi metabolice au fost modificate la copiii autişti. Cu ajutorul învăţării automate, o formă de inteligenţă artificială, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice copiii autişti cu o precizie de până la 82%, pe baza a 31 de microbi şi funcţii biologice din sistemul digestiv.

În cazul în care gândirea cercetătorilor este corectă, iar perturbarea microbiomului afectează într-adevăr severitatea autismului, aceasta ridică perspectiva unor intervenţii personalizate care utilizează dieta sau bacteriile vii cunoscute sub denumirea de probiotice pentru a stabili un microbiom mai divers la persoanele diagnosticate cu această afecţiune

De ce apare autismul?

Rata autismului a crescut vertiginos în ultimele decenii, în mare parte din cauza unei mai bune conştientizări şi a unei extinderi a criteriilor utilizate pentru diagnosticarea acestei afecţiuni. În Regatul Unit şi în multe alte ţări occidentale, se consideră în prezent că aproximativ una din 100 de persoane face parte din spectrul autismului.

Studiile efectuate pe gemeni sugerează că 60-90% din autism se datorează geneticii, dar şi altor factori, cum ar fi părinţii mai în vârstă, complicaţiile la naştere şi expunerea la poluarea aerului sau la anumite pesticide în timpul sarcinii. Semnele autismului variază de la copii care nu răspund la numele lor şi evită contactul vizual, până la adulţi cărora le este dificil să înţeleagă ce gândesc persoanele neurotipice şi care devin anxioşi dacă rutina lor zilnică este perturbată, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510