REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Thailanda: Reculegere după masacrul de la grădiniţă; regele, aşteptat la faţa locului

Thailanda: Reculegere după masacrul de la grădiniţă; regele, aşteptat la faţa locului

A.F. 8 octombrie 2022 | 00:00 297

Familiile neconsolate ale celor 37 de victime, majoritatea lor copii, îÅŸi plângeau vineri dispăruÅ£ii în masacrul petrecut joi la o grădiniţă dintr-o provincie din nordul Thailandei, unde regele Maha Vajiralongkorn este aÅŸteptat în cursul serii, relatează AFP.

Vineri, tăcerea a învăluit împrejurimile grădiniÅ£ei unde s-a petrecut unul din cele mai grave masacre din istoria recentă a regatului, tăcere întreruptă din când în când de plânsetele familiilor ÅŸi de agitaÅ£ia unor reprezentanÅ£i ai autorităţilor, citează Agerpres.

Un covor roÅŸu a fost desfăşurat în cursul dimineÅ£ii pentru a le permite apropiaÅ£ilor să se reculeagă ÅŸi să depună flori, dar a fost apoi retras, nu fără a provoca reacÅ£ii de furie pe reÅ£elele sociale.

Regele, considerat o cvasi-divinitate în Thailanda, este aÅŸteptat la un spital din Nong Bua Lamphu, la căpătâiul răniÅ£ilor, la scurt timp după prim-ministrul Prayut Chan-O-Cha.

Joi, un fost poliÅ£ist, înarmat cu un pistol de calibrul 9 mm ÅŸi un cuÅ£it cu lamă lungă, a ucis 37 de oameni, printre care 24 de copii (21 de băieÅ£i ÅŸi trei fetiÅ£e, unii în vârstă de numai 2 ani), potrivit unui nou bilanÅ£ al poliÅ£iei.

Agresorul ÅŸi-a început incursiunea ucigaşă la o grădiniţă din districtul Na Klang, în jurul orei locale 12:30 (06:30 GMT), ÅŸi a continuat-o la locuinÅ£a sa, unde ÅŸi-a omorât soÅ£ia ÅŸi băieÅ£elul, după care s-a sinucis, înainte ora 15:00.

În timpul nopÅ£ii, micile sicrie, de culoare albă ÅŸi violetă, au fost transportate la morga unui spital din Udon Thani, în provincia vecină.

În urma acestui masacru 'oribil', premierul thailandez a ordonat deschiderea unei anchete ÅŸi i-a cerut ÅŸefului poliÅ£iei să 'accelereze investigaÅ£iile'.

Primele elemente furnizate fac portretul unui atacator, în vârstă de 34 de ani, marcat de probleme de dependenţă de stupefiante, din cauza cărora îÅŸi pierduse în iunie postul din poliÅ£ie.'Era aÅŸteptat vineri la procesul legat de problema sa cu drogurile', a declarat joi ÅŸeful poliÅ£iei naÅ£ionale, Damrongsak Kittiprapat.

'Toată lumea îl cunoÅŸtea pe atacator. Era un tip simpatic, dar toÅ£i ÅŸtiam că lua metamfetamine', a explicat o localnică venită să susÅ£ină moral familiile victimelor.

Nu este prima dată când Thailanda este îndoliată de o tragedie de o asemenea amploare. În februarie 2020, un atac comis de un ofiÅ£er de armată s-a soldat cu 29 de morÅ£i, majoritatea într-un centru comercial din Nakhon Ratchasima (est).

Agresorul, în vârstă de 31 de ani, a fost ucis de forÅ£ele de ordine după aproape 17 ore.

Tragedia de la Na Klang readuce în atenÅ£ie problemele legate de droguri în Thailanda, unde stupefiantele se vând la preÅ£uri ajunse la niveluri istoric scăzute din cauza abundenÅ£ei de ofertă, potrivit datelor publicate de ONU în 2021.

Provincia rurală Nong Bua Lamphu se află aproape de aÅŸa-numitul 'triunghi de aur', la frontierele cu Myanmar ÅŸi Laos, considerat de decenii drept punctul central al producÅ£iei de stupefiante în regiune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510