REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Vin., 6 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6844
17.4° Constanța Vineri, 6 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6844
 

Ți-ai plătit abonamentul anual pentru un loc de parcare în Constanța? Vezi să nu fii amendat! Video

Ți-ai plătit abonamentul anual pentru un loc de parcare în Constanța? Vezi să nu fii amendat! Video

Ana Maria STOINA 6 septembrie 2024 | 00:00 344

Primăria Constanța îți oferă posibilitatea de a achiziționa și plăti abonament anual pentru loc de parcare, dar nu ai unde să parchezi în Tomis Nord, pe străzile Badea Cârțan și Tulcei, pentru că aproape toate locurile de parcare sunt rezervate, iar dacă parchezi pe trotuar, pentru că nu ai cum să blochezi un sens de mers pe stradă, riști o amendă! Așa s-a întâmplat pe strada Tulcei în 22 august a.c.

ti-ai platit abonamentul anual pentru un loc de parcare in Constanta? Vezi sa nu fii amendat! Video

E foarte ușor să îți achiziționezi un abonament anual pentru plata parcării în Constanța. Ușor să plătești, online, în câteva secunde. Dar când vine vorba să găsești loc de parcare știind că ai abonamentul plătit, îți vine să crezi că universul îți joacă o festă sau că ești la camera ascunsă!

Te întorci acasă de la muncă, obosit, tot ce vrei este să lași mașina și să intri în casă dar ajuns în parcare constați că nu sunt locuri. Cele libere sunt rezervate toate, iar cele foarte puține care nu sunt rezervate sunt ocupate deja. Și totuși, parcarea din Tomis Nord, din stânga pieței Badea Cârțan, este foarte mare, e greu să concepi că nu se găsește un singur loc care să nu fie rezervat, dar să fie liber, este doar ora 17.30 într-o zi obișnuită de la începutul lui septembrie, într-un cartier de la marginea orașului, deci nu în centru sau pe malul mării. Dacă dai o roată cartierului să găsești un loc de parcare descoperi că nu ai unde să parchezi cu toate că ai abonamentul plătit!

ti-ai platit abonamentul anual pentru un loc de parcare in Constanta? Vezi sa nu fii amendat! Video

În afara parcării de reședință singura șansă să parchezi este pe străzile Badea Cârțan și Tulcei, pe trotuar, pentru că dacă ai parca pe stradă, ai bloca un sens de mers, sunt străduțe mici și se merge în ambele sensuri.

Dacă parchezi pe trotuar există posibilitatea să te trezești a doua zi cu amendă! În dimineața zilei de 22 august a.c., la ora 7.35, toate mașinile parcate pe strada Tulcei au luat amenzi pentru că au parcat pe trotuar. Dimineața, devreme, strada Tulcei era plină de mașini. După aceea zi, strada Tulcei a fost evitată de șoferi, dar strada Badea Cârțan rămâne la fel.

Unde se poate parca mașina în mod regulamentar? Este nevoie de soluții și de mai multe locuri de parcare care să nu fie rezervate în cartiere, ca cei care plătesc un abonament sau taxa de parcare să aibă unde să lase mașina în siguranță. 
 

ti-ai platit abonamentul anual pentru un loc de parcare in Constanta? Vezi sa nu fii amendat! Video

Regulamentul de parcare al primăriei Constanța

Constanța este împărțită în patru zone de parcare. În zonele 0 și 1, centrale, se parchează numai prin plata unei taxe prin sms sau parcometru. Zona 2 poate fi ocupată fie cu plata pe oră, fie prin abonament pe 1, 7, 30 de zile sau 1 an. Zona 3 o reprezintă parcările de reședință, care pot fi închiriate, contra unei sume anuale, celor care locuiesc sau au sediul firmei la mai puțin de cel mult 300 de metri de parcare.

În zona 0, primele 30 de minute de parcare sunt gratuite. După acest interval, tariful este de 4 lei pe oră, tva inclus. Și aici, se poate obține un abonament, pe aceleași principii ca mai sus, tot pentru 199 de lei pe lună.

Primăria oferă însă abonamente nominale pentru instituțiile publice și de interes public la prețul de 199 de lei/lună TVA inclus. Astfel de abonamente acordă și persoanelor juridice sau persoanelor fizice autorizate cu sediu sau punct de lucru în zona zero. Abonamentul nu include și rezervarea unui loc de parcare.

În zona 1, primele 30 de minute sunt gratuite, apoi ora costă 3 lei, tva inclus. Riveranii pot obține locuri de parcare de reședință în aceste zone, cu condițiile care se impun acestor parcări (am scris mai jos despre ele).

Constănțenii care nu locuiesc în zona 0 nu pot obține abonament în zona 0. Cei care nu locuiesc în zona 1, pot obține abonament pentru zona 1, pentru 499 de lei pe lună.

ti-ai platit abonamentul anual pentru un loc de parcare in Constanta? Vezi sa nu fii amendat! Video

În zona 2, primele 30 de minute sunt gratuite, iar tariful devine apoi 1 lei pe oră. Nu există nici o perioadă de gratuitate, plata se face 24 de ore din 24. Sunt disponibile abonamente pe 1 zi – 20 de lei, tva inclus, pe 7 zile – 100 de lei, pe 30 de zile – 150 de lei, abonamente anuale – 199 de lei. Acestea nu includ și rezervarea unui loc. Sunt disponibile și abonamente pentru riverani, cu loc de parcare rezervat.

Foarte important: în intervalul 8.00 – 16.00, de luni până vineri, exceptând zilele de sâmbătă, duminică și sărbătorile legale, locurile de parcare de reședință pot fi ocupate de orice altă persoană decât titularul rezervării, doar cu plata tarifului de parcare aplicabil zonei în care parcarea de reședință este situată.

În toate orașele importante din Europa se impune plata unui abonament pentru a parca în zona rezidențială, dar fără a rezerva locul de parcare. Adică așa cum face pentru zonele 0, 1 și 2 din Constanța. 

Așadar, ar trebui să fie un procent echitabil de locuri în parcările de reședință care să nu fie rezervate dacă tot se plătește un abonament sau o taxă. Parcarea din Tomis Nord, din apropierea pieței Badea Cârțan, cu toate că este foarte extinsă și cu o sumedenie de locuri, este majoritatea timpului jumătate goală, dar rezervată, și nu poți risca să lași autoturismul pe un loc rezervat pentru că poate fi ridicat, iar dacă parchezi în afara parcării poți risca amenzi. Atunci ce pot să facă cetățenii care vor să fie în acord cu legea, să își plătească taxele dar să stea liniștiți că autoturismul lor e în siguranță?

Pentru că au nevoie de mașină pentru a se deplasa la muncă, în acest fel putând să plătească taxele și să fie membri utili societății.

Video 1:

Video 2:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Such a sh1tty article...
1
0

REPLICA


LOTO

6/49
3417262547
5/49
153224403139
joker
22178279