REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
25.4° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Tichete sociale pentru elevi 2022: Când se depun cererile pentru cei 500 de lei de rechizite şi haine

Tichete sociale pentru elevi 2022: Când se depun cererile pentru cei 500 de lei de rechizite şi haine

Replica API 3 septembrie 2022 | 00:00 6238

Cererile pentru tichetele sociale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, trebuie depuse începând cu prima zi de cursuri la școală, 5 septembrie, iar lista cu beneficiarii ajunge la Ministerul Educației pe 23 septembrie. Nu a fost anunțată o dată exactă când vor intra banii pe carduri.

Elevii și preșcolarii cu situație financiară precară pot beneficia de tichete sociale pentru rechizite, în anul școlar 2022-2023, în valoare de 500 de lei. Inspectoratele școlare au termen până la 23 septembrie 2022 să transmită Ministerului Educației lista cu beneficiarii tichetelor sociale pentru rechizite, anunță EDUPART, într-un comunicat de presă.

Ordonanță de urgență nr. 133/2020, cu completările și modificările ulterioare, prevede acordarea de sprijin educațional prin sprijin financiar oferit sub formă de tichet social pe suport electronic, pentru achiziționarea de materiale școlare, pentru copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, transmite Iulian Cristache, președintele Edupart, într-o postare pe pagină de Facebook.

Inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației lista beneficiarilor pentru anul școlar 2022-2023 până la dată de 23 septembrie 2022, scrie romaniatv.net.

Valoarea unui tichet pentru rechizite este de 500 de lei

Valoarea nominală a unui tichet social pentru fiecare beneficiar este de 500 lei/ an școlar.

Materialele școlare ce pot fi achiziționate cu aceste tichete sunt rechizite necesare frecventării școlii: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței.

Beneficiarii tichetelor sociale 2022

1. Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește că fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componentă familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare.

Acordarea tichetelor este condiționată de frecvența regulată la grădiniță. Stimulentul educațional se acordă, la cerere, unuia dintre părinți.

2. Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie vor fi luate în considerare absolut toate veniturile. Inclusiv: indemnizație de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copii, burse pentru elevi și studenți, ajutorul acordat soțiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu, arendă, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea.

Condiții pentru acordarea tichetelor sociale pentru elevi

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componentă familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la dată începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).

Conform legii, prin familie se înțelege:

– soț, soție și copiii aflați în întreținerea acestora, care locuiesc împreună;

– bărbatul și femeia necăsătoriți, cu copiii lor și ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc și se gospodăresc împreună, dacă această se consemnează în anchetă socială;

– persoana singura și copiii aflați în întreținerea acesteia și care locuiesc împreună cu aceasta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aceste pomeni electorale blocheaza activitatea scolilor
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513