REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.9° Constanța Lun., 19 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6826
29.9° Constanța Luni, 19 August 2024 Anul XX Nr. 6826
 

Toată țara, sub avertizări de caniculă

Toată țara, sub avertizări de caniculă

Andreea VLAICU 19 august 2024 | 11:48 395

Meteorologii au prelungit codul roșu de caniculă pentru județele Timiș și Arad. Și restul țării se află sub avertizări de temperaturi extreme. Temperaturile se vor apropia de 40 de grade la umbră în vest, iar aerul va fi greu de respirat la orele amiezii.

Toata tara, sub avertizari de canicula

Noi coduri de caniculă

Cod roșu

În județele Timiș și Arad valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi în general de 38...39 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele, de 19...25 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod portocaliu

Valul de căldură va persista pentru a șaptea zi consecutiv în sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și sudul Olteniei, sudul și centrul Munteniei, nord-estul Moldovei. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade și minimele de 18...23 de grade (local vor caracteriza o noapte tropicală).

Cod galben

Valul de căldură se va menține, astfel încât va fi disconfort termic ridicat și caniculă în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

Toata tara, sub avertizari de canicula

Sunt avertizări de caniculă în toată țara. În județele Timiș și Arad este cod roșu de caniculă. Vor fi temperaturi de 38-39 de grade la umbră, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Asta va face ca aerul să fie greu de respirat.

Restul țării va fi fie sub cod portocaliu, fie sub cod galben de caniculă. Temperaturile maxime se vor situa între 33 și 38 de grade la umbră. Cele mai ridicate valori vor fi în sudul și vestul țării, unde este cod portocaliu.

Urmează o noapte tropicală, cu minime ce nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, iar în vestul țării, unde este cod roșu de caniculă, vor fi temperaturi minime de 24-25 de grade.

Valul de caniculă va persista până în prag de weekend, iar temperaturile maxime vor ajunge la 38-39 de grade Celsius.

Joi, caniculă va mai fi doar în regiunile sudice și sud-estice, urmând ca în restul țării valul de arșiță să se mai domolească.

Vor fi și averse cu tunete și fulgere și căderi de grindină. Astăzi, fenomenele vor apărea în zonele montane, dar și în Maramureș, în Transilvania, în nordul Moldovei și Crișana. Mâine va ploua doar în zonele de deal și de munte, urmând ca miercuri și joi fenomenele de instabilitate să se producă în zonele montane, în nordul și în vestul țării.

În București, aflat sub cod portocaliu de caniculă, temperaturile maxime vor ajunge astăzi la 38 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat, potrivit digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212