REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Lun., 26 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6833
33.4° Constanța Luni, 26 August 2024 Anul XX Nr. 6833
 

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, și-a mărit singur salariul

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, și-a mărit singur salariul

Virgil STOIAN 26 august 2024 | 11:40 686

Președinte al Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a fost descoperit de Curtea de Conturi cu venituri ilegale, scrie siteul de investigații Snoop, care a intrat în posesia documentului oficial. Nimic nu s-a făcut public până azi pentru că, de mai multă vreme, Curtea de Conturi, condusă de fostul membru PSD Mihai Busuioc, nu a adus în plenul Curții pentru discuție și aprobare acest raport referitor la un fost politician PSD, Toni Greblă.

 Toni Grebla, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, si-a marit singur salariulToni Greblă

Toni Greblă a fost votat ca președinte al Autorității Electorale Permanente pe 28 martie 2023. El a fost susținut pentru această poziție de PSD și PNL, iar propunerea a venit din partea partidului condus de Marcel Ciolacu, al cărui membru Greblă a fost.

Autoritatea Electorală Permanentă este o instituția cu rol cheie, care se ocupă de controlul finanțării partidelor și al campaniilor, dar și în organizarea corectă a alegerilor.

Din pensie, pensii speciale, salarii și diurne, Toni Greblă a câștigat anul trecut peste 700.000 de lei (140.000 de euro).

De ce nu s-a aflat nimic?

Fost judecător la Curtea Constituțională, Toni Greblă, 71 de ani, a fost descoperit de Curtea de Conturi că a luat în plus 24.000 de euro, printr-un ordin emis de el, conform unui document al auditorilor publici, aflat în posesia publicației Snoop și pe care jurnaliștii de investigație îl publică astăzi. Curtea de Conturi a descoperit plățile supradimensionate făcute de AEP către Toni Greblă în primăvara lui 2024, la un an după instalarea în funcție. Dar, până acum, nu s-a aflat nimic despre banii pe care Curtea de Conturi i-a imputat șefului AEP pentru că raportul nu a ajuns în Plenul Curții de Conturi, unde consilierii aprobă rapoartele inspecțiilor și acestea ajung în documentul centralizat al Curții.

Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi, și cel care convoacă plenul a fost numit în această poziție din postura de om apropiat de Liviu Dragnea, din guvernul căruia a și făcut parte.
Cum și-a dat șeful AEP singur bani în plus, împotriva legii

Pe 30 martie 2023, președintele Autorității Electorale Permanente a emis Ordinul 174. Acesta a fost contrasemnat de secretarul general de la acea dată, dar și de alte departamente Ordinul a stabilit un cuantum al indemnizație lunare pentru funcția de președinte al AEP la 31.500 de lei brut.

Datorită acestui Ordin, din prima zi de la instalarea în funcția de președinte, Toni Greblă a beneficiat de un salariu net de 18.427 de lei lunar, aproape 3.700 de euro la care se adaugă o diurnă de 1.600 de euro pe lună.

Diurna de deplasare o primesc angajații care nu au domiciliul în București, chiar dacă au în București locuință de protocol de la RAAPPS și mașină de serviciu cu combustibil decontat.

În total, Greblă a câștigat de la AEP în 2023, doar din salariu și diurnă, un venit net de 5.300 de euro pe lună. Venitul lui anul trecut s-a dublat din pensie, ajungând la aproape 12.000 de euro net, pe lună.  

Numai că, potrivit Curții de Conturi, mărirea cu 50% a salariului, acordată prin propriul ordin, a fost ilegală. Și i-au cerut banii înapoi. Ce s-a întâmplat mai departe și ce a spus Toni Greblă, când a fost contactat de jurnaliști, în investigații publicată de către Snoop.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Le-ai dat mwe pensionarilor care votează psdnlaursos! Nu îți face griji, tot cu voi votează prostimea, încă 35 de ani.
0
0
daca nu-l baga nimeni la parnaie fura cat poate !!! Multa mmmwie cu mult kkkt !!!
6
0
Si mana grebla se facu
6
0
Asta este motivul pentru care au făcut reforma pensiilor . Să poată avea ei ce salarii doresc Votați în continuare PSD PNL și vom rămâne fără pensii salarii și case ca vor ei taxe și impozite Animale
10
0
ati furat milioane de pensionari cu noua lege a pensiilor si voi va mariti in permanenta salariile si pensiile speciale huoooooooooooooo infractori ordinari ce sunteti
10
1

REPLICA


LOTO

6/49
40443414245
5/49
24130331438
joker
284518271520