REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
27.4° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

Topul celor mai scumpe orașe din lume în care să locuiești în 2023

Topul celor mai scumpe orașe din lume în care să locuiești în 2023

Ana Maria LIPAN 1 decembrie 2023 | 00:00 217

Zurich și Singapore, New York și Geneva și Hong Kong sunt cele mai scumpe orașe din lume în care să locuiești în 2023, potrivit indexului publicat de Economist Intelligence Unit (EIU).

Topul celor mai scumpe orase din lume in care sa locuiesti in 2023Hong Kong

Potrivit indexului, costul mediu al vieții a crescut cu 7,4% în acest an. Prețurile produselor alimentare au crescut cel mai rapid. Deși acest lucru este ușor mai mic decât saltul de 8,1% pe care același sondaj l-a înregistrat în 2022, cifrele rămân semnificativ mai mari decât „tendințele istorice”. În raport se menționează și o veste bună: prețurile la utilități, categoria cu cea mai rapidă creștere în sondajul din 2022, a înregistrat cea mai mică inflație de această dată.

Previziuni privind inflația

Creșterile de prețuri își încetinesc ritmul din cauza diminuării problemelor legate de lanțul de aprovizionare de când China a ridicat restricțiile Covid-19 la sfârșitul anului 2022. Cu toate acestea, prețurile produselor alimentare continuă să crească, deoarece comercianții cu amănuntul transferă costurile mai mari către consumatori.

„Ne așteptăm ca inflația să continue să încetinească în 2024, pe măsură ce impactul întârziat al creșterilor ratelor dobânzilor începe să afecteze activitatea economică și, la rândul său, cererea consumatorilor”, a declarat Upasana Dutt, șefa departamentului Worldwide Cost of Living din cadrul EIU.

Dutt a continuat să avertizeze că riscurile de creștere ale conflictelor armate rămân.

„O nouă escaladare a războiului dintre Israel și Hamas ar duce la creșterea prețurilor la energie, în timp ce un impact mai mare decât cel așteptat al fenomenului El Niño ar duce la o creștere și mai mare a prețurilor la alimente”, a adăugat ea.

În mod inevitabil, creșterea costului vieții a făcut ca în multe orașe să devină mai scump să trăiești, dar unele sunt mai afectate decât altele.

Cele mai scumpe orașe

Singapore și  Zurich au fost desemnate drept cele mai scumpe orașe din lume. Creșterea celui din urmă, care a trecut de pe locul șase pe lista de anul trecut, a fost atribuită puterii francului elvețian, precum și prețurilor ridicate ale produselor alimentare, ale bunurilor de uz casnic și ale activităților recreative. Transportul și îmbrăcămintea costisitoare din Singapore au fost, de asemenea, remarcate.

Deși New York a fost la egalitate cu Singapore pe primul loc anul trecut, populara destinație americană, unde prețurile au crescut cu 1,9% conform studiului, a coborât pe locul trei, la egalitate cu Geneva din Elveția. Hong Kong, singura altă destinație asiatică aflată în top 10, a ocupat locul al cincilea, în timp ce Los Angeles s-a situat pe locul 6, iar Parisul a fost desemnat al șaptelea cel mai scump oraș din lume.

Tel Aviv, din Israel, împarte locul opt cu Copenhaga, din Danemarca. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că sondajul a fost realizat înainte de izbucnirea în octombrie a conflictului dintre Israel și Hamas. În cele din urmă, San Francisco, unul dintre cele trei orașe americane aflate în top 10, s-a clasat pe locul 10.

Schimbări și schimbări

Mai jos pe listă, orașele rusești Moscova și Sankt-Petersburg au înregistrat unele dintre cele mai mari scăderi, coborând în clasamentul din acest an cu 105 poziții, ajungând pe locul 142 și, respectiv, cu 74 de poziții, ajungând pe locul 147. Valoarea rublei a scăzut considerabil de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Studiul a arătat că redresarea lentă de după pandemie și „cererea scăzută a consumatorilor” au fost printre factorii care au dus la faptul că orașe chinezești precum Beijing, care s-a clasat pe locul 34 anul trecut, a coborât câteva poziții pe listă. Damasc, în Siria, rămâne cel mai ieftin oraș din lume. Teheran, în Iran, și Tripoli, în Libia, se află, de asemenea, aproape de coada clasamentului, ocupând locurile 172 și, respectiv, 171.

Costurile pentru utilități, ajutor domestic și tutun au fost cele mai mari în orașele din SUA, în timp ce orașele din Europa de Vest au fost unele dintre cele mai scumpe când a venit vorba de recreere, transport și bunuri de uz casnic. Potrivit sondajului, alimentele și alcoolul au fost cele mai costisitoare în orașele asiatice.

În cadrul studiului „2023 Worldwide Cost of Living” au fost analizate 173 de orașe mari, comparând peste 400 de prețuri individuale pentru 200 de produse și servicii. Acesta a exclus Caracas, din Venezuela, unde prețurile au crescut cu 450% din 2022, scrie economedia.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712